De bladeren in de haag vertonen vlekken? Grote kans dat u te maken heeft met de bladvlekkenziekte! Helaas doet deze plantenziekte zijn naam eer aan, en dat ziet er niet fraai uit. Op den duur kan uw haag zelfs helemaal vervallen. Gelukkig kunt u het oplossen door zo snel mogelijk actie te ondernemen. We vertellen u hoe u zeker weet dat het om de bladvlekkenziekte gaat, en hoe u het kunt bestrijden.
Inhoudsopgave artikel
Wat is bladvlekkenziekte?
Bladvlekkenziekte is een plantenziekte die meestal veroorzaakt wordt door schimmels. Het kan gaan om verschillende schimmelsoorten, die de voorkeur geven aan een nat klimaat. Bladvlekkenziekte zal zich dan ook voornamelijk uiten wanneer de bladeren van de plant langdurig nat staan. De wetenschappelijke naam is Cercospora zonata.
Hoe bladvlekkenziekte herkennen?
De kenmerken van bladvlekkenziekte lijken wellicht al duidelijk, de bladeren hebben last van vlekken. Dat is ook zeker het geval! Toch is het belangrijk om goed te controleren hoe die vlekken eruit zien, omdat vlekken op bladeren ook op een andere plantenziekte kunnen duiden. Let op de volgende kenmerken:
- In een beginstadium van bladvlekkenziekte worden er lichtgroene tot gele vlekjes zichtbaar, eventueel met bruine puntjes in het midden.
- De lichte vlekjes kleuren langzaam aan donkerder in het midden, van licht tot donkerbruin. Bij bladvlekkenziekte zal de rand rondom het vlekje geelkleurig blijven, dat is een belangrijk kenmerk!
- De vlekken kunnen in elkaar overlopen, waardoor grotere bruine vlekken ontstaan. Ook hier is nog een gelige rand omheen te vinden.
- Als u geen actie onderneemt kleurt op den duur het hele blad lichtbruin, donkerbruin of zelfs zwart. De kleur kan verschillen per plantensoort.
- Uiteindelijk wordt de hele plant aangetast. Vooral in het voorjaar verdorren jonge bladeren en scheuten. Vaak kunt u de plant nog redden, maar bij langdurige besmetting kan de plant ook volledig afsterven.
Houd er rekening mee dat bladvlekkenziekte op vrijwel alle soorten haagplanten voor kan komen. Controleer uw planten daarom regelmatig.
Verschil bladvlekkenziekte en valse meeldauw
Graag benadrukken we om bovenstaande kenmerken goed te controleren en voor de zekerheid te checken of het niet om valse meeldauw (andere schimmelziekte) gaat. Valse meeldauw heeft ook als kenmerk gele of bruine vlekjes.
Het verschil is dat deze vlekjes vaak wat kleiner zijn, én dat er zich dan ook witte pluis aan de onderkant van het blad bevindt. Zit er geen witte pluis aan de onderkant van de bladeren, dan gaat het waarschijnlijk om de bladvlekkenziekte.
Hoe bladvlekkenziekte bestrijden?
Schimmels zijn vaak lastig te bestrijden en het is dan ook belangrijk dat u alle besmette delen van de plant weghaalt. We geven u graag een stappenplan!
Wat te doen tegen bladvlekkenziekte:
- Knip alle aangetaste delen weg, van bladeren tot scheuten.
- Voer het snoeiafval in een gesloten zak af (niet bij compost of laten liggen!).
- Bewerk de plant met een biologisch bestrijdingsmiddel voor bladvlekkenziekte.
Controleer uw planten regelmatig en onderneem meteen actie bij het signaleren van de eerste tekenen van bladvlekkenziekte. Na het uitvoeren van bovenstaand stappenplan kunt u het beste uw planten goed in de gaten houden en als u nieuwe vlekken signaleert dan knipt u aangetaste delen weg. Biologisch bestrijdingsmiddel voor de bladvlekkenziekte is verkrijgbaar in de meeste tuincentra. Volg de gebruiksaanwijzing van het product op.
Hoe bladvlekkenziekte voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en als u bladvlekkenziekte wilt voorkomen dan is het interessant om te weten hoe het ontstaat. Als planten en bladeren langdurig nat staan dan is de kans op schimmelvorming groter. Die zijn namelijk gek op dat vochtige klimaat.
Nu kunt u het weer natuurlijk niet beïnvloeden, maar wat u wel kunt doen is ervoor zorgen dat de planten voldoende ruimte hebben om te drogen. Dat betekent dat u ze geregeld snoeit. Ook mogen ze niet te dicht naast elkaar geplant worden.
Wilt u een nieuwe haag zetten? Via Haag-planten adviseren we graag over het aantal planten per meter (hangt af van hoogte plant en plantensoort). Houd dit aan voor een compacte haag die voldoende groei- en droogruimte heeft. Bij onze tuintips vindt u tevens de juiste manier van snoeien per haagplant terug.
Daarnaast dient u uw planten geregeld te controleren op plekken. Wanneer u vlekken spot, dan knipt u aangetaste delen direct weg en voert u de bladeren af in een gesloten zak. Laat die nooit op de grond of bij het compost liggen, want dan is de kans op verspreiding groot.
Haagplanten die snel last krijgen van bladvlekkenziekte
Vrijwel alle haagplanten kunnen lijden aan bladvlekkenziekte. Naast bovengenoemde tips over het voorkomen van bladvlekkenziekte, is het ook belangrijk dat u de haagplanten goed verzorgt. Van snoei tot bemesting, dat houdt de haag in goede conditie! Hieronder een aantal voorbeelden van haagplanten die last kunnen krijgen van deze schimmel.
Bladvlekkenziekte laurier
Heeft uw (Portugese) laurier bladvlekkenziekte? Dat is zonde, want het verpest de luxueuze uitstraling van deze prachtige plant. Lees tips over laurier verzorging. Door deze plant in de basis erg sterk te houden is de kans op besmetting in de toekomst kleiner.
Bladvlekkenziekte hedera
Ook de hedera, oftewel de klimop, ziet er een stuk minder mooi uit met vlekken. Bij sommige hedera soorten, vooral die met een rijk kleurenpalet of lichtere nerven, is dit in het begin wat lastiger te zien Controleer deze plant daarom extra goed van dichtbij en probeer de bladeren in het licht te houden.
Bladvlekkenziekte liguster
De liguster moet er ook nog wel eens aan geloven. Heeft uw liguster bladvlekkenziekte, dan kunt u de aangetaste bladeren met bijbehorende takken het beste terugsnoeien tot op het kale hout. Maak de snoeischaar steeds goed schoon.
Nieuwe, gezonde haagplanten kopen
Was u er niet op tijd bij en is uw haag te ver aangetast door de bladvlekkenziekte? Als uw haag niet meer herstelt dan kunt u de planten vervangen. Bij ons kiest u voor vitaal gekweekte haagplanten uit onze eigen kwekerij in Lunteren. Koop online of kom langs in onze kwekerij, en maak optioneel gebruik van onze inplantservice.