Schimmels en ziektes

Buxusrups, wat doet u eraan?

Hè bah, u heeft buxusrups in uw buxus ontdekt. Wellicht bent u op de hoogte van de schade die deze veelvraten kunnen aanrichten aan uw haag of heeft u het zelfs al eens in levenden lijve meegemaakt. Goede reden om actie te ondernemen. Wat te doen tegen buxusrups? Zowel voor het oplossen als het voorkomen van het buxusrups probleem geven we u in dit artikel een aantal handige tips.

Hoe buxusrups herkennen

Buxusrups – of eigenlijk beter buxusrupsen in meervoud, want ze zijn zelden alleen – zijn eenvoudig te herkennen. Jonge rupsen hebben een gelige kleur en naarmate ze ouder worden kleurt hun hoofd zwart en hun lichaam groen. Ze hebben zwarte en gelige strepen over de lengte, gecombineerd met zwartbruine stippen. Ze laten tevens witte dradenspinsels achter in uw buxushaag.

Het kan ook zo zijn dat u de buxusrupsen pas ontdekt naar aanleiding van gaten in uw haag, oftewel als ze al ‘aan het werk’ zijn geweest. Binnen één tot enkele dagen kunnen ze al flinke schade aanrichten. Bekijk onderstaand fascinerend filmpje, waar u in versnelling ziet wat de buxusrupsen in één dag met de buxushaag kunnen doen.

Beter buxusrups voorkomen dan genezen

Buxusrupsen kunnen dus uw hele buxushaag aan gort helpen en daarom kunt u deze vervelende beesten beter voorkomen dan genezen. Vorige week vertelden we u al over de buxusmot, de vlinder van de buxusrups. Deze vlieger legt tot wel 800 eitjes per keer, dus u kunt deze beesten beter aanpakken voordat ze eitjes kunnen leggen.

Buxusmotten zijn te herkennen aan hun witte vleugels met donkerbruine omlijsting en ze leven normaal gezien van april tot juni. U zou een mottenval kunnen plaatsen die het vrouwelijk feromoon van de buxusmot verspreidt, zodat u de mannetjes in de val kunt lokken en zij niet meer de kans hebben om zich voort te planten met de vrouwtjes. Verder is er helaas niet zoveel aan te doen, maar wanneer u buxusmot signaleert weet u in ieder geval dat u uw buxus goed in de gaten dient te houden voor de volgende fase in het buxusrups proces: namelijk de buxusrups eitjes!

Eitjes buxusrups bestrijden

De tussenfase van buxusmot en buxusrups is dus de eitjes. En wanneer u deze tijdig ontdekt dan kunt u deze makkelijker bestrijden dan wanneer de buxusrupsen al uitgekropen zijn. De buxusrups eitjes zijn te herkennen als groepen eitjes (eispiegels) die groengeel van kleur zijn en samengeklit zitten in een pakketje bladeren van zo’n 3 tot 4 centimeter.

De eitjes van de buxusrups dient u weg te knippen in uw haag, zo snel en volledig mogelijk. Op die manier voorkomt u immers dat de eieren uit kunnen komen. Dit geldt overigens ook voor de poppen van de buxusrups (felgroen met donkere strepen en vlekken), omdat u hiermee voorkomt dat er weer nieuwe motten komen die zich kunnen voortplanten. Voer het ‘eitjes-snoeisel’ netjes af in een gesloten zak, en nee, gooi ze niet zomaar los in de groenbak want voor u het weet heeft u een kliko vol rupsen.

Buxusrupsen uitgekomen: larven buxusrups bestrijden

En dan is het zover, u bent helaas te laat of niet grondig genoeg geweest met het bestrijden van de buxusrups eitjes. In het larvenstadium van de buxusrups kunt u direct actie ondernemen. De rupsen zijn nog relatief klein en dat maakt biologische bespuiting mogelijk. Er zijn speciale middelen die juist in dit vroege stadium perfect werken, waaronder ook gif en speciale aaltjes. Online zijn diverse producten verkrijgbaar, alsook in uw plaatselijke tuinwinkel.

Vretende buxusrupsen bestrijden

Ook wanneer de buxusrupsen volwassen zijn is het nog mogelijk om actie te ondernemen. U kunt een bepaald buxusrups gif op de planten en rupsen spuiten, dat enerzijds contact maakt met het insect en anderzijds met de bladeren van uw buxus. Blijven er nog rupsen achter, dan krijgen zij het gif binnen tijdens het eten van de plant. Het buxusrups gif heeft dan ook een relatief lange nawerking. In alle gevallen bieden buxusrups bestrijdingsmiddelen de beste uitkomst.

Daarnaast kunt u ook handmatig aan de slag gaan door zoveel mogelijk buxusrupsen uit uw haag te verwijderen, eventueel door feromoonvallen te plaatsen om de rupsen bij elkaar te krijgen. Knip aangetaste delen weg en voer het snoeiafval in een gesloten zak af, bij voorkeur naar een containerpark waar gecomposteerd wordt. Ook hier geldt weer: gooi het niet zomaar in de groenbak en zorg dat u het ook niet dumpt op een plek waar snoeiafval hergebruikt wordt (mulchmateriaal). Bent u aan het snoeien en verwijderen, dan is het aan te raden een zeil onder de haag te plaatsen om vallende rupsen op te vangen.

Natuurlijke vijand buxusrups

Heeft de buxusrups ook natuurlijke vijanden? Zekers, kippen kunnen nog wel eens een rupsje meepikken. Heeft u kippen, laat ze dan in de tuin los en met een beetje geluk ontdoen ze heel de buxushaag van rupsen. Optioneel zou u door het standaard kippenvoer een rupsje kunnen mengen zodat de kippen de smaak beter herkennen.

Ook vogels zoals koolmezen en mussen zijn gek op deze sappige rupsjes. U doet er daarom goed aan om deze birdies aan te trekken in uw tuin, bijvoorbeeld door het ophangen van nestkastjes en het bieden van voldoende beschutting.

Is de buxusrups gevaarlijk voor mensen?

Zeker niet, de buxusrups doet de mens geen kwaad. Nou ja, misschien op emotioneel vlak want niemand wordt er blij van als de buxushaag ineens kaal blijkt te zijn door deze veelvraten. Al raden we u daarnaast natuurlijk niet aan om net als kippen en vogels een buxusrupsje te verorberen. Ook de spinsels van de buxus rups hebben geen gevaar voor de mens, ze kunnen veilig aangeraakt worden tijdens het snoeien.

Wanneer is de buxusrups actief?

De buxusrups komt u het hele jaar door tegen, maar in het najaar, meestal rond oktober, gaan deze kruipers in winterslaap. Ze stoppen tijdelijk met eten en wurmen zich in spinsels (die u dus veilig kunt verwijderen, doe dat dus zeker!). Buxusrupsen kunnen zelfs temperaturen van -10 graden aan, dus snel doodvriezen zullen ze niet doen. Meestal worden ze weer actief vanaf april, met de meeste vreet-activiteit in juli en augustus. Houd er rekening mee dat deze maanden richtlijnen zijn, omdat het heel erg afhangt van de betreffende weersomstandigheden in een bepaald jaar.

Help, mijn buxushaag is kaalgevreten

Helaas bent u er niet altijd op tijd bij en dat betekent dat uw haag mogelijk flink aangetast is. Dient u meteen uw buxushaag te vervangen? Gelukkig niet, want buxusplanten kunnen weer aangroeien, zelfs na zware aantasting. Hierbij is het uiteraard wel zaak om geen nieuwe plaag te hebben, want als de nieuwe scheuten worden aangevreten dan kan het fataal zijn. Zorg daarom voor vitale planten, waarbij u tijdig de buxushaag bemest en snoeit. Kortom, een aangevreten buxushaag is niet dood, maar tijdige actie is vereist om te zorgen dat hij nog vitaal genoeg is om te kunnen herstellen.

Buxushaag vervangen

Is uw buxushaag echt niet meer te redden? Indien het gaat om enkele planten van uw haag dan kunt u ervoor kiezen om enkele buxusplanten te vervangen. U dient er uiteraard voor te zorgen dat uw tuin buxusrupsen vrij is om niet snel weer last te hebben van hetzelfde probleem.

Daarnaast geeft men steeds vaker de voorkeur aan buxus vervangers. Dit zijn planten die qua looks veel gemeen hebben met de buxus of juist een net iets andere uitstraling hebben maar wel perfect zijn als haagplant. Bovendien weten we over de buxusrups dat deze geen interesse heeft in deze buxus vervangers.

Blijf buxusrupsvrij: de beste buxus vervangers

Goede voorbeelden van buxus vervangers zijn onder meer de Ilex Crenata Green Hedge, Portugese laurier, liguster, taxus en Japanse Kardinaalsmuts. Vooral die eerste, de Ilex Crenata Green Hedge, lijkt qua looks erg veel op de buxus en het is tegenwoordig dan ook de meest gekozen vervanger van de buxus.

Op Haag-planten.nl hebben we een speciale informatiepagina aangemaakt over deze buxus vervangers. Daarnaast kunt u diverse buxus vervangers bij ons kopen. Dat kan online, maar u bent ook meer dan welkom in onze kwekerij in Lunteren. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en daarnaast geniet u van drie maanden hergroeigarantie. Neem contact met ons op voor meer informatie of neem hieronder een kijkje voor onze aanraders op het gebied van buxus vervangers.

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.609.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *