Schimmels en ziektes

Buxusmot, wat is het?

De buxusmot is een soort vlinder die eieren legt waaruit de buxusrups ontstaat. Die vlinder op zichzelf is redelijk onschuldig, maar de kiddies van de buxusmot zetten uw buxushaag graag als hapje op het buffet. Buxusmot bestrijden is dan ook aan te raden als u een kale buxushaag wilt voorkomen. We vertellen u er meer over.

Pop buxusmot herkennen

Voordat de buxusmot uitgroeit tot vlieger is hij eerst herkenbaar als pop in een cocon. Hierbij hangen de rupsen aan hun staart met hun kop naar beneden, dit in een gesponnen cocon die tussen de buxus bladeren hangt. De pop begint in de kleur felgroen met donkere strepen en vlekken en zal gedurende de tijd vordert iets crèmekleuriger worden. De pop is circa 1,7 centimeter lang.

Vlinder buxusmot herkennen

De buxusmot behoort tot de vlinders en is herkenbaar aan zijn witte vleugels met donkerbruine omlijsting. Wanneer leeft de buxusmot? Normaal gezien verschijnen ze in april, mei of juni. En dan leven ze circa acht tot veertien dagen, maar wist u dat dat genoeg is om een hele kroost achter te laten? De vrouwtjes kunnen in deze periode tot wel 800 eitjes leggen!

Eitjes buxusmot herkennen

In die acht tot veertien dagen van hun leven zit de buxusmot dus niet stil. Het dier zet eitjes af op de onderkant van hun favoriete plant: de buxus. De eitjes vormen ze in kleine groepjes, die ook wel eispiegels worden genoemd. De eitjes zijn groengeel en zitten samen in een soort pakketje van samengeklitte blaadjes van zo’n 3 tot 4 centimeter groot.

Het gevolg: een aangetaste buxus!

Uit al die eitjes komen flink wat rupsen uit, meestal in de maand augustus. Deze zijn geelgroen van kleur met donkerbruine strepen. Is buxusrups gevaarlijk voor mensen? Dat niet gelukkig, maar dat wil niet zeggen dat ze niet vervelend zijn. Die rupsen smullen namelijk rijkelijk van uw buxushaag. Voor u het weet is uw hele haag kaal. En dat wilt u natuurlijk het liefste voorkomen!

Buxusmot bestrijden

Wanneer uw hele buxushaag vol zit met rupsen dan bent u al aan de late kant. U kunt ze lastig weghalen en binnen een dag kunnen ze al flinke schade aanrichten. Daarom zoekt u het liever bij bestrijding van de kern, namelijk het bestrijden van de buxusmot.

Heeft u eitjes van de buxusmot ontdekt? Dan hebben bestrijdingsmiddelen geen zin. Het beste wat u kunt doen is zoveel mogelijk wegknippen, zodat de rupsen niet uitkomen in uw prachtige buxushaag. Dit geldt ook voor de cocons, waarmee u kunt voorkomen dat de buxusmot uitkomt en nieuwe eitjes kan leggen. Gooi dit overigens niet weg in de groenbak, maar voer af via een dichte zak.

Zoekt u een middel tegen buxusmot waarmee u de vliegers zelf kunt bestrijden? Helaas zijn de mogelijkheden beperkt en is voorkomen beter dan genezen. Wat u zou kunnen doen is een mottenval plaatsen die het vrouwelijk feromoon van de buxusmot verspreidt. Hiermee kunt u mannetjes in de val lokken, waardoor zij niet meer de kans hebben om de vrouwtjes te bevruchten. Op die manier kunnen eitjes voorkomen worden.

Al met al wordt aangeraden uw buxushaag goed te verzorgen, zodat deze sneller kan herstellen nadat deze eventueel geteisterd is na een plaag. Controleer uw buxushaag vooral in het voorjaar en zomermaanden meerdere keren per maand om direct actie te kunnen ondernemen wanneer u sporen van deze insecten ontdekt.

Heeft u last van buxusrups? Lees dan ons uitgebreide artikel over de bestrijding van de buxusrups.

Bestrijding van buxusmot: het kip-en-eiprobleem

Bij het bestrijden van buxusmotten en -rupsen kunnen we ook wel spreken van het kip-en-eiprobleem. Buxusmotten op zich brengen namelijk geen schade aan uw buxushaag, maar buxusrupsen wel. Die rupsen zullen zich weer ontpoppen tot motten, die weer nieuwe eieren kunnen leggen. En zo blijft het verhaal aan de gang. Actie ondernemen is dus altijd aan te raden, want hoewel uw buxushaag er na één plaag niet dood aan gaat, zal die na meerdere aanvallen steeds meer moeite hebben om te herstellen. Bovendien is zo’n kale haag ook niet echt mooi om te zien in uw tuin.

Buxus vervangers kopen bij kwalitatieve kwekerij

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië en vermoedelijk is hij via geïmporteerde buxus naar Europa gekomen. Dat benadrukt het belang van het kopen van kwalitatieve buxusplanten. U wilt immers niet al een slechte start maken door ongezonde buxus te kopen waar mogelijk zelfs al eitjes op zijn gelegd.

Bij Haag-planten.nl kweken we diverse buxus vervangers in onze eigen kwekerij in Lunteren, deze hebben geen last van de buxusmot of rups. Bovendien geniet u bij ons van 3 maanden hergroeigarantie. Wilt u geen risico lopen dat u later geteisterd wordt door de buxusmot en buxusrupsen? Bekijk dan onze top 8 beste buxus vervangers.

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *