Verzorging

Hoe en wanneer Buxus bemesten, met welke mest?

De Buxus, oftewel de Buxus Sempervirens, is een mooie plant waarmee u een stralende haag creëert. Hij is compact en groeit snel dicht. Daarvoor heeft hij natuurlijk wel de juiste verzorging nodig. We geven u tips over het bemesten van de Buxus.

Het belang van het bemesten van de buxushaag

Alle haagplanten hebben natuurlijk de juiste voeding nodig om goed te kunnen groeien. Nu verdient de Buxus toch wat extra aandacht, want dit is een plant die relatief snel getroffen wordt door ziektes, zeker wanneer hun weerstand verlaagd is.

Een buxushaag in slechte conditie herkent u aan een (beginnende) vaalgele kleur met gele bladranden. En dat wilt u liever voorkomen dan genezen door ze voldoende meststoffen te geven. Het bemesten van de buxushaag is gelukkig helemaal geen lastige klus!

Wanneer Buxus bemesten?

De Buxus dient op meerdere momenten in het jaar bemest te worden, én tijdens verschillende situaties:

  • Vóór of tijdens het inplanten of verplaatsen van de Buxus
  • Na het snoeien van de Buxus (minimaal 2x per jaar)

Buxus bemesten bij inplanten of verplanten

Gaat u de Buxus (ver)planten? Zorg dat u de grond goed los maakt. Meng vervolgens de mest goed door de grond heen. U hoeft niet zuinig te doen met de mest, want de Buxus heeft liever wat meer dan te weinig. Na het planten geeft u de planten water.

  1. Graaf inplantkuilen en maak de grond goed los
  2. Meng de mest door de grond heen
  3. Plant uw buxushaag in
  4. Geef de planten water

Buxus bemesten na snoeien

U kunt de Buxus het beste snoeien in het voorjaar (eind mei) en wanneer de herfst in aantocht is (eind september). Daarna zorgt u dus voor voldoende plantenvoeding om de Buxus optimaal te laten herstellen. Optioneel kunt u hem tussendoor nog wat knippen. Doe dit echter niet in de volle zon, omdat de planten op die manier sneller beschadigen.

Na het snoeien van de Buxus kunt u de bemesting toevoegen aan de grond. Indien de grond flink dichtslagen is, dient u de grond wat door te harken. Zo kunt u de compost deels onderwerken. Een flinke laag compost kan geen kwaad, want de Buxus is een echte veelvraat.

  1. Strooi de mest rondom de plant
  2. Vermeng lichtjes met de grond
  3. Geef de planten water

Welke bemesting voor Buxus?

Voor het bemesten van de Buxus kunt u het beste organische meststoffen gebruiken, zoals koemestkorrels of kippenmestkorrels. Kijk bijvoorbeeld eens bij de organische mestkorrels van Farmers House.

Ziet u dat de Buxus er wat slechter aan toe is? Dit kan een teken zijn dat de grond onvoldoende kalk bezit. We raden u in dit geval aan om extra kalk aan de grond toe te voegen, zodat de zuurtegraad van de grond weer op peil komt. Dit is essentieel voor de gezondheid van de buxus.

  • Voorkeur: organische meststoffen
  • Extra voeding: kalkstoffen
  • Optioneel voor snelle boost: bladbemesters

Gezonde buxushaag inplanten

Heeft u een buxushaag die niet meer te redden is met bemesting? Dan kunt u altijd terecht op Haag-planten.nl. Neem contact met ons op voor advies of bestel direct uw nieuwe buxushaag op de gewenste hoogte. Maak optioneel gebruik van onze inplantservice en laat uw buxushaag planten met hergroeigarantie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *