Verzorging

Hoe en wanneer Ilex bemesten?

De Ilex is een prachtige haagplant die vaak wordt gekozen als Buxus vervanger. Hij is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder de populaire Ilex Crenata (Japanse hulst). Ilex staat bekend om zijn vitaliteit, omdat hij in tegenstelling tot de buxus niet geteisterd wordt door buxus ziektes en buxus rupsen. Om de haag gezond te houden is echter wel de juiste bemesting nodig. Wanneer en hoe u dit het beste aanpakt vertellen we in dit artikel.

Wanneer Ilex bemesten?

De Japanse hulst bemesten doet u het beste twee keer per jaar. Dat geldt ook voor andere Ilex soorten. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant voldoende energie heeft om zich te ontwikkelen tijdens het groeiseizoen. Aan het einde van de zomer geeft u de Ilex een nieuwe boost zodat hij sterk het najaar in kan gaan.

  • Eerste bemesting Ilex: eind april of mei
  • Tweede bemesting Ilex: eind juli of begin september

Waarmee Ilex bemesten?

De Ilex groeit het beste op een zuurminnende grond en juist minder op een kalkrijke grond. Voor de ideale groeicondities is het dus zeker aan te raden om de juiste bemesting toe te passen. Wij raden daarvoor grondverbeteraars aan, zoals rododendron grond. Deze is bij uitstek geschikt voor de Ilex omdat het zuurminnend is.

Rododendron grond (40L)

8.00
In winkelmand

Sowieso is het aan te raden om in ieder geval te kiezen voor organische meststof. Bijvoorbeeld kleine korrels die snel oplossen in de ondergrond. Er zitten verschillende voordelen aan organische meststof ten opzichte van kunstmest. Zo wordt het geleidelijk opgenomen door de planten, werkt het langer, is de kans op verbranding van de plant kleiner én is het beter voor het milieu dan kunstmest.

Ilex bemesten met buxusmest? Nee, doe dat zeker niet! Buxusmest is kalkrijk, iets waar de Japanse hulst en andere Ilex soorten absoluut niet tegen kunnen. Heeft u nog wat restjes buxusmest over, dan is het aan te raden deze te gebruiken bij kalkminnende planten.

Hoe Ilex bemesten?

De Ilex Crenata bemesten of het bemesten van andere Ilex soorten is gelukkig geen lastige klus. Bovendien zijn de bladeren lekker zacht, u prikt uzelf er dus niet aan. De precieze aanpak is afhankelijk van de Ilex meststof:

  1. Lees op de verpakking van uw mest de juiste dosering af.
  2. Verdeel de mestgrond of mestkorrels gelijkmatig over de lengte van de haag rond de kluiten en hark de mest lichtjes de grond in.
  3. Geef een klein beetje water voor een goede opname van de meststof.

Verzorging van Ilex belangrijk

In principe is de Ilex een vitale plant die goed groeit en gemakkelijk gesnoeid kan worden. Hij heeft niet veel onderhoud nodig, maar het is dus wel belangrijk dat u het een en ander bijdraagt om de Ilex in optimale staat te houden. Zo kunt u hem naast de bemesting het beste twee keer per jaar snoeien. U leest hier meer over het snoeien van de Ilex.

Ook is het belangrijk dat u niet té veel water geeft. Als de Ilex erg nat staat dan is er een risico op rottende wortels, waardoor de plant kan afsterven. Bij lichtelijk natte voeten kunnen de bladeren geel kleuren of kan de Ilex (deels) kaal worden. U leest hier meer over de het voorkomen van bladverlies.

Aanplanten en bemesten jonge Ilex haag

Wilt u een nieuwe Ilex haag inplanten? Ook dan is het belangrijk dat u meststof gebruikt, zoals de rododendron grond. De bemesting is belangrijk voor het stimuleren van de groei. Ilex inplanten kan het beste bij een relatief hoge en vochtige grondtemperatuur, wat vooral het najaar een goed moment maakt. Het kan niet als het vriest, want dan kunnen de planten zich niet wortelen. In de plantgaten waar uw Ilex gaat komen strooit u aanplantgrond. U leest hier meer over het op de juiste manier aanplanten van Ilex.

Kies voor gezonde Ilex planten!

Om de groei van uw Ilex zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het van belang dat u bij voorbaat al kiest voor gezond opgekweekte planten. En daarvoor kunt u terecht bij Haag-planten.nl. We kweken verschillende Ilex soorten in onze eigen kwekerij in Lunteren, namelijk de Ilex Crenata Green Hedge (Japanse hulst), Ilex Caroline Upright en Ilex maximowicziana Kanehirae. Benieuwd naar deze eyecatchers? Neem contact met ons op en kom gerust eens langs in onze kwekerij!

U kunt uw nieuwe Ilex planten direct bij ons in de kwekerij of via onze webshop bestellen, dit op de gewenste hoogte. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Zo weet u zeker dat het aanplanten en de eerste bemesting op een doeltreffende manier verlopen. U geniet van 3 maanden hergroeigarantie en we geven u tips over het verzorgen van uw Ilex haag.

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *