Algemeen

Haag plaatsen? Check de wettelijke regels!

Bij het plaatsen van een haag komen wat wettelijke regels om de hoek kijken. En om later problemen te voorkomen, kunt u zich daar maar het beste aan houden. Daarvoor moet u natuurlijk wel weten wat die regels zijn. Om u op weg te helpen hebben we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden omtrent de wettelijke regels van een haag plaatsen voor u genoteerd.

Hoe hoog mag een haag zijn aan de straatkant?

De maximale haaghoogte bij een erfafscheiding is afhankelijk van waar de haag precies geplaatst wordt, in voortuin of achtertuin. Daarnaast kunnen er per gemeente andere regels gelden, die ook weer per wijk of woning kunnen verschillen in verband met het bestemmingsplan. Of door het in gevaar geraken van de verkeersveiligheid. We raden u daarom aan om de website van de gemeente te raadplegen. De regels zijn normaal te vinden onder de koppen Bestemmingsplan of Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV). In veel situaties zijn overigens de volgende algemene regels van toepassing:

Maximale hoogte haag straatkant / hoogte heg langs openbare weg:

  • Maximale hoogte heg voortuin: 1 meter
  • Maximale hoogte haag achtertuin en zijkant: 2 meter

Wat is de maximale hoogte van een haag in (het midden van) de achtertuin?

De maximale hoogte van een haag in de achtertuin is dus 2 meter. Dat geldt niet alleen voor de erfafscheiding, maar ook voor een haag midden in uw tuin. Wordt uw haag hoger dan dit, dan kunnen uw buren eisen om hem te snoeien. De regel is ingesteld om te voorkomen dat uw haag het uitzicht en daglicht van de buren belemmert.

Hoe ver moet de haag van de erfafscheiding af staan?

Normaliter dient de stam van de haagplant minimaal 50 centimeter van de openbare ruimte zoals het trottoir af te staan. Het gaat hierbij om heggen en heesters. Bomen (zoals de beuk) dienen namelijk 2 meter van de erfafscheiding af te staan.

Mogelijk gelden er afwijkende regels op uw adres. U kunt contact opnemen met de gemeente om te vragen naar de mogelijkheden. Benoem uw situatie en geef aan dat het uw doel is om het straatbeeld te verreiken. Mogelijk is er een uitzondering mogelijk en kunt u uw boom of heg toch dichter bij de afscheiding plaatsen.

Wat zijn de regels van een haag op de erfgrens, of bij de erfgrens?

Gaat het niet om een haag als erfafscheiding met de openbare weg, maar juist als haag op de erfgrens? In dit geval zijn zowel u als uw buur de eigenaar van de haag. Ga met hem of haar in gesprek, mogelijk zijn er al afspraken vastgelegd met de vorige bewoners (verjaren officieel na 20 jaar) of liggen er afspraken vast bij het kadaster. Probeer bij voorkeur samen tot overeenstemming te komen over een fijne oplossing voor beide partijen.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u ervoor kiezen om op uw eigen grond een haag te planten. Hierbij geldt weer de 2-meter-hoogte-regel en daarnaast dient de stam van de haag minimaal 50 centimeter van de erfgrens te staan. Daarnaast mag de haag niet over de grond van de buren heen groeien, waardoor u dus moet zorgen dat u vanaf uw eigen grond de haag kunt bijhouden – of toestemming hebt van de buren om hun perceel te betreden.

Het antwoord op de vraag ‘Mag ik alleen een haag planten’, is ja. Toch is een gedeelde haag op de erfgrens vaak aantrekkelijker, omdat u anders door de afstandsregel ‘tuin inlevert’.

Mag ik de haag op de erfgrens vervangen?

Bent u ontevreden over de haag die momenteel op de erfgrens staat? Alleen mét toestemming van uw buur kunt u deze haag (laten) vervangen. ‘Een schutting tegen heg plaatsen’, is iets dat dan soms in mensen opkomt. Maar mag dat?

Het antwoord is ja, en er zitten geen richtlijnen qua afstand aan vast. De schutting mag zelfs tegen de erfgrens worden geplaatst, zolang die maar op eigen grond staat. Hierbij geldt weer de maximum hoogte van 2 meter.

Mag ik een haag tegen een schutting plaatsen?

Wilt u uw omgeving vergroenen met een haag tegen de schutting? Goed nieuws, want in dit geval mag de haag zelfs dichter bij de kavelgrens staan dan de standaard 50 centimeter (stam). U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sprankelende klimop haag.

Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen?

Elke haagplant mag tegen de schutting of muur aan worden geplaatst, zolang u maar zorgt dat deze niet hoger wordt dan de bestaande schutting of muur. De haag mag er dus niet bovenuit komen. U dient tijdig te snoeien.

Haag laten inplanten

Zo, nu bent u op de hoogte van de wettelijke regels voor het planten van een haag. We raden u in ieder geval aan om altijd nog even (de website van) uw gemeente te raadplegen voor eventuele uitzonderingen of veranderde regelgeving.

Tijd om uw favoriet haagplant uit te kiezen? Ontdek dan het ruime aanbod op Haag-planten.nl. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en geniet u van 3 maanden hergroeigarantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *