Algemeen

Wat zijn de voordelen en nadelen van Ligusterhaag?

Overweegt u om de prachtige Ligusterhaag in de tuin te zetten? Dan bent u vast benieuwd naar de Ligusterhaag voordelen en nadelen. Daar gaan we u in dit artikel meer over vertellen. Zo maakt u een weloverwogen keuze of de Ligusterhaag bij u past.

Ligusterhaag voordelen & nadelen

We zetten de voordelen en nadelen van Liguster (Ligustrum Ovalifolium) op een rijtje, zodat u alvast een goed beeld krijgt bij deze plant. We lichten ze daaronder nog verder toe.

Liguster voordelen

  • Geschikt voor haag & solitair (ook vormsnoei)
  • Compacte en snelgroeiende haagplant
  • Stelt weinig eisen aan de omgeving
  • Eenvoudig snoeien en verzorgen
  • Kan vrijwel het hele jaar door geplant worden

Liguster nadelen

  • Kan bladeren verliezen in de winter
  • Bladeren en bloemen zijn giftig (bij consumptie)
  • Bepaalde ziektes en ongedierte tasten Liguster aan

Voordeel: Liguster is mooi als haag en solitaire plant

De Liguster ziet er in de eerste plaats prachtig uit. De bladeren zijn ovaalvormig en heldergroen van kleur. In juli of augustus verrast de plant u met witte bloemetjes, later opgevolgd door zwarte bessen. Dat maakt de Liguster een eyecatcher in ieder seizoen.

Liguster is bij uitstek populair als haagplant, maar ook als solitaire plant doet hij het goed. U kunt hem dan wild laten groeien, of u kunt de solitaire Liguster in vorm snoeien. Bollen, ovale vormen en zelfs spiralen behoren tot de mogelijkheden.

Voordeel: groeit compact en snel

De Liguster is een plant die snel groeit, zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar. Bovendien vertakt hij snel en goed, wat het een ideale keuze maakt om in korte periode een dichte en compacte Ligusterhaag te creëren. Wilt u Liguster kopen? Dan kunt u hem direct op de gewenste hoogte bestellen, tot wel 150 centimeter hoog. Handig!

Voordeel: stelt weinig eisen aan de omgeving

Zon, schaduw of halfschaduw? Het maakt de Liguster helemaal niets uit! Ook als het aankomt op bodemsoort is de Ligustrum Ovalifolium een echte allemansvriend. Van kalkrijke tot voedingsarme grond, allemaal prima!

Leuk om te weten is dat de Liguster tot de beste planten voor in de stad behoort. Deze krachtplant kan namelijk uiterst goed tegen vervuiling. Sterker nog, ze zorgen zelfs voor een schonere lucht en stimuleren de biodiversiteit. Zoekt u een vitale plant die vogels als koolmezen en pimpelmezen aantrekt? Dan is Ligusterhaag een goede keuze.

Voordeel: Ligusterhaag laat zich eenvoudig snoeien en verzorgen

De Ligusterhaag laat zich gemakkelijk snoeien, wat wel zo prettig is voor iedereen die niet te veel tijd kwijt wil zijn aan het verzorgen van de haag. Pak er een elektrische snoeischaar bij in de herfst of vroege winter en snoei zover terug als u wilt. Optioneel kunt u tussen mei en september een extra snoeibeurt inplannen om uitstekende takken te verwijderen.

Daarnaast kunt u uw Liguster bemesten met organische mestkorrels. Dit bevordert de groei, maar de plant zal het vaak ook overleven zonder extra voeding. Heeft u een verwaarloosde liguster? Vaak geen probleem! U snoeit – bij voorkeur in augustus of september – terug tot op het kale hout. In het voorjaar groeit uw Liguster vaak weer aan!

Voordeel: Liguster is vrijwel het hele jaar door te planten

De Ligusterhaag kan het hele jaar door geplant worden, behalve als er vorst in de grond zit. Wilt u dus nu een Ligusterhaag in de tuin zetten? Grote kans dat het een goed moment is. We raden wel aan om even te wachten bij extreem zonnig of koud weer. Overigens is er wel een voorkeursperiode voor het planten: tussen oktober en april, zonder vorst en tijdens bewolking.

Nadeel: Ligusterhaag kan in de winter wat bladeren verliezen

De Liguster is een semi-wintergroene plant. In de winter kan het blad namelijk licht invriezen. Gelukkig gebeurt dit vooral tijdens hele strenge winters, en daarnaast groeit het blad in het voorjaar weer snel aan. Een geheel kale liguster zal zelden voorkomen.

Interessant om te weten is dat het geslacht Liguster uit circa 50 verschillende soorten bestaan. De Ligustrum Ovalifolium, de haagliguster die we verkopen bij Haag-planten.nl, is de soort die het minste kans heeft om bladeren te verliezen.

Nadeel: Liguster is (mild) giftig

De meeste planten zijn (mild) giftig, zo ook de Liguster. De bladeren en bloemen van de soort Ligustrum Ovalifolium zijn mild giftig. De bessen van Liguster zijn erg giftig. Inname kan braken, diarree, misselijkheid en aantasting van de darmen tot gevolg hebben. Vogels smullen overigens van de bessen, giftigheid geldt alleen voor mensen en huisdieren.

Heeft u kinderen en wilt u het risico op inname beperken of uitsluiten? Gelukkig zijn de bessen enorm smerig, dus de kans dat een kind (of huisdier) ervan gaat smullen is al erg klein. Onze tip is om het risico uit te sluiten door in juli bloemknoppen weg te knippen. Daaruit kunnen dan geen giftige bessen meer ontstaan.

Nadeel: kan getroffen worden door ziektes en ongedierte

Iedere plant kan getroffen worden door ziektes en ongedierte, en gelukkig behoort de Liguster niet tot de soorten die groot risico lopen. Maar het kan natuurlijk altijd. Zo zijn er Ligusterpijlstaart rupsen die een hapje uit de haag nemen. Of treedt de verwelkingsziekte op door een schimmel in de bodem.

Het goede nieuws is dat deze problemen vaak eenvoudig op te lossen zijn. En mocht uw Liguster al ver heen zijn, dan is deze ook vaak nog te redden. We hebben een speciaal artikel gewijd aan Ligusterhaag ziektes herkennen en oplossen, waar u terecht kunt als u merkt dat er iets aan de hand is met uw Liguster.

Liguster kopen bij Haag-planten.nl!

We hebben u nu geïnformeerd over de voordelen en nadelen van Liguster. Zoals u leest vallen de nadelen erg mee en kunt u zelf actie ondernemen betreft de nadelen giftigheid en ziektes. Bovendien is de Ligusterhaag die we verkopen bij Haag-planten.nl de meest groenblijvende in zijn soort. Verder heeft de Liguster heel wat voordelen te bieden, en is het een prachtige plant waar u een vitale en compacte haag mee creëert.

Wilt u Ligusterhaag planten? Koop uw Liguster dan bij Haag-planten.nl op de gewenste hoogte en maak optioneel gebruik van onze inplantservice. Heeft u aanvullende vragen over deze haagplant, of twijfelt u of u liever voor een andere plant kiest? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of breng een bezoek aan onze kwekerij in Lunteren.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *