Schimmels en ziektes

Ligusterhaag ziektes: hoe herkennen en oplossen?

U heeft een prachtige ligusterhaag in de tuin die u uiteraard prachtig en gezond wil houden. Daarom wilt u wellicht weten voor welke liguster ziektes deze plant vatbaar is. Of, wanneer het helaas al zover is dat de plant verval toont, hoe u dit op kunt lossen. In dit artikel vertellen we u over hoe u ligusterhaag ziektes kunt herkennen en oplossen.

Is mijn ligusterhaag ziek

Wanneer uw haag er slapjes bij hangt hoeft dat nog niet meteen te betekenen dat het gaat om een ziekte of schimmel. In strenge winters kan hij bijvoorbeeld wat bladeren verliezen, maar dat groeit in het voorjaar normaliter weer snel aan.

De liguster is gemakkelijk te onderhouden en zal wat dat betreft niet erg snel getroffen worden. Hij stelt weinig eisen aan de omgeving en kan uitstekend tegen vervuiling. De meest voorkomende ziektes van de ligusterhaag zijn de volgende:

  • Ligusterhaag bladvlekkenziekte
  • Ligusterhaag verwelkingsziekte (Verticillium)
  • Bepaalde plaagdieren in de ligusterhaag

Liguster bladvlekkenziekte

De meest voorkomende liguster ziekte is de bladvlekkenziekte. Zoals de naam al aangeeft spot u bij deze schimmel vlekken op de bladeren, vaak gelige tot bruinige vlekken, waarbij de bladeren soms een wat donkerdere rand krijgen. De diagnose is dus relatief gemakkelijk te stellen. De bladvlekkenziekte komt voort uit een schimmel uit de Cercospora-familie zorgt er ook voor dat jonge bladeren erg snel verdorren.

Liguster verwelkingsziekte

De Verticillium species schimmel wordt ook wel de verwelkingsziekte genoemd. Deze schimmel komt vooral in de bodem voor en verstoort het wortelstelsel van de haag. Het gevolg is dat de ligusterplanten niet meer voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen, waardoor hij gaat verwelken. Wanneer u niet op tijd actie onderneemt dan kan de liguster zelfs volledig afsterven.

Liguster ziektes voorkomen

Liguster schimmels als de bladvlekziekte en verwelkingsziekte wilt u natuurlijk het liefste voorkomen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat staat, want vochtige wortels en een broeierige plant zal eerder last krijgen van schimmel. Merkt u dat de plant al geteisterd wordt door een van de soorten schimmels? Dan is het tijd om zo snel mogelijk actie te ondernemen!

Met schimmel besmette liguster gezond maken

Wat u dan moet doen om die schimmels weg te werken? Wanneer u er op tijd bij bent dan helpt het om de aangetaste takken zo snel mogelijk weg te snoeien. Na het snoeien is het aan te raden om de snoeischaar tot in de puntjes schoon te maken, omdat u anders op een later moment de plant opnieuw kunt besmetten. Het snoeiafval kunt u het beste afvoeren in een afgesloten zak.

Gaat het om de verwelkingsziekte en merkt u dat de grond erg nat staat en de plant al erg ver aangetast is? Dan zou een laatste oplossing kunnen zijn om de plant uit te graven en de grond de vervangen door zuivere grond. Anders is de kans groot dat de plant er niet meer bovenop komt. Optioneel kunt u een drainagesysteem laten installeren.

Ligusterpijlstaart rups ligusterhaag

Naast schimmels in de ligusterhaag zou het ook kunnen gaan om ongedierte in de liguster. Er zijn meerdere insecten die graag een hapje proeven van deze verse haagplant. Een van deze insecten is zelfs vernoemd naar de plant, namelijk de ligusterpijlstaart. Deze nachtvlinder eet het nectar uit de witte bloemen, die rond juli/augustus aan de plant verschijnen. Niets mis mee zou u denken, maar ze laten ook eitjes achter.

Daar komen ligusterpijlstaart rupsen uit, die maar wat graag de bladeren in uw haag door midden happen. Voor u het weet is uw haag kaal. Hoe deze liguster rups bestrijden? Door ze handmatig uit de haag te verwijderen. Gelukkig is dat vrij eenvoudig, omdat ze meestal in relatief kleine aantallen voorkomen. U kunt ze overigens gemakkelijk herkennen aan hun heldergroene lichaam met paarswitte strepen.

Overig ongedierte ligusterhaag

Niet alle gaten in bladeren worden veroorzaakt door de rups van de ligusterpijlstaart vlinder. De groene appelwants zorgt namelijk ook voor gaten en daarnaast een rafelige bovenzijde aan het blad. Ze zijn er gek op om te overwinteren aan de onderkant van afgevallen bladeren, dus daarom is het aan te raden om bladafval altijd weg te gooien.

Tripsen, langwerpige insecten, kunnen zorgen voor kleine zwarte vlekken in de liguster. Ze zijn eenvoudig te bestrijden door ze simpelweg weg te sproeien met een waterspuit. Let er uiteraard op dat u niet te lang water spuit, omdat de plant dan vochtig wordt en dus gevoeliger voor schimmels.

De penseelkever bijt zich graag vast in de bloemen van de liguster. Dat kan op zich geen kwaad en zorgt voor bestuiving. U herkent de penseelkever aan een grootte van circa anderhalve centimeter en een vaalgele kleur met zwarte vlekken.

Zieke liguster vervangen

Merkt u dat uw liguster dusdanig aangetast is dat een oplossing niet meer voorhanden is? Dan kunt u de getroffen haagplanten vervangen. Bij Haag-planten.nl kunt u losse ligusterplanten (haagliguster – Ligustrum Ovalifolium) direct op de gewenste hoogte bestellen, van 40 tot 150 centimeter. Zorgt u er uiteraard wel voor dat de grond schoon is, oftewel vrij van schimmels.

Twijfelt u over de bodemconditie en wilt u zeker weten dat uw ligusterhaag professioneel wordt ingeplant met de juiste hoeveelheid water en aanplantgrond? Dan kunt u gebruik maken van onze inplantservice met drie maanden hergroeigarantie.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.609.95
Opties selecteren

6 reacties op “Ligusterhaag ziektes: hoe herkennen en oplossen?

  1. De Boeck Herman schreef:

    Mijn liguster haag(+/- 80 jaar oud) krijgt op verschillende plaatsen bruin,gele verdorde blaadjes. Mogelijke oorzaak, en oplossing. ???.

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste Herman,

      Kunt u een aantal foto’s sturen naar contact@haag-planten.nl?
      Alvast bedankt!

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

  2. Janny schreef:

    Mijn ligusterheg heeft gekrulde blaadjes ziet er verdort uit wat kan dat zijn

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Goedemorgen,

      Grote kans dat het meeldauw is.
      Vaak lost de plant dit zelf op als u hem vitaal houd (bemesten met organische mestkorrels etc.).
      Als het toch te erg wordt raad ik aan de haag te behandelen met spuitzwavel.

      Een fijne dag!

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

  3. Niek schreef:

    mijn liguster haag heeft elke zomer een grote dip.
    dan groeit hij slecht en het blad wordt iets bruin en krijgr witte stippen, net alsof er een schimmel inzet. moet wel zeggen dat de haag voornamelijk onder een plataan (verticaal) staat. krijgt dus weinig regen en zon. wat kan dat zijn? een haag iets verderop (niet onder de bomen groeit goed)

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Goedemorgen,

      Kunt u eens wat foto’s van de haag mailen naar contact@haag-planten.nl?
      Allicht dat we wat kunnen vinden.

      Een fijne dag!

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *