U heeft prachtige Liguster (Ligustrum Ovalifolium) in de tuin staan, als solitaire plant of als haagplant. Of ‘had’, want u merkt dat de normaal zo fleurig groene plant zijn bladeren begint te verliezen. Soms is er niets aan de hand, soms wel. Daar gaan we u in dit artikel meer over vertellen, zodat u weet welke actie u moet ondernemen als uw Liguster kaal aan het worden is. Zo straalt hij binnen de kortste keer weer in uw tuin.
Liguster wordt kaal: oorzaken
Het kaal worden van Liguster komt meestal voort uit een van de onderstaande redenen. We geven u het overzicht en gaan daarna verder in op het herkennen van het specifieke probleem, de oorzaak en natuurlijk ook de oplossing.
- Bladverlies door strenge winter
- Kaal onderaan door te weinig groeiruimte
- Dor en kaal door verwelkingsziekte
Liguster wordt kaal in winter
De Liguster is in principe een semi-wintergroene plant. Hoewel hij tijdens milde winters zijn blad meestal (grotendeels) behoudt, ziet u mogelijk tijdens strenge winters meer verlies van blad optreden. Vaak worden de bladeren eerst geel van kleur, om vervolgens helemaal uit te vallen. Daardoor krijgt u kale plekken in de haag.
Het uitvallen van de bladeren begint niet per se op een specifieke plek, maar kan juist heel random zijn. Daardoor ontstaat er bijvoorbeeld midden in uw haag een flinke kale plek, terwijl de rest er nog mooi bijstaat. Wel zijn er een aantal factoren die de kans dat de Ligusterhaag kaal wordt in de winter versterken.
Zo heeft de standplaats van de Liguster invloed. Hoe meer koude wind deze vangt, hoe groter de kans op kale plekken. Zo zou het zomaar kunnen dat uw haag aan de ene kant de bladeren nog wel heeft, terwijl ze aan de andere kant uitvallen.
Daarnaast de leeftijd van de Liguster. Hoe ouder de Liguster, hoe kleiner de kans op bladverlies. Een relatief oude ligusterhaag is vaak compact vergroeid. Het blad blijft beter behouden. Een strenge winter zorgt dus niet per definitie tot bladverlies van de Liguster.
Oplossing kale Liguster in winter
Actie ondernemen is niet nodig, dit probleem lost zich vanzelf op zodra de temperatuur weer wat milder wordt. Nieuwe knoppen zullen vanzelf weer uitschieten.
Merkt u dat uw ligusterhaag ieder jaar al relatief snel blad verliest in de winter en vindt u dat vervelend, bijvoorbeeld omdat het de privacy in uw tuin beïnvloedt? Dan kunt u uw haag vervangen door een haagplant die geen blad verliest in de winter, zoals Ilex Crenata.
Liguster wordt kaal onderaan door te weinig groeiruimte
Als de Liguster aan de onderkant kaal wordt, dan kan dat natuurlijk aan bovengenoemde oorzaak liggen. Daarnaast kan dit te maken hebben met een te smalle border. Dit is de strook grond waarin de Liguster(haag) geplant is. Op het moment dat er onvoldoende ‘groeigrond’ beschikbaar is dan wordt de kans op bladverlies groter.
Hoe dit kan? Strakke grond, bijvoorbeeld verdichte grond onder straat- en terrastegels, biedt minder ruimte om te wortelen en voedingsstoffen uit de grond te trekken. Dit tekort aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat de Liguster onderaan kaal wordt.
Oplossing Liguster kaal onderaan
Indien mogelijk kunt u de tegels verwijderen om de planten meer groeiruimte te geven. Gaat het om een haag, dan kan dat aan de straatkant wat lastiger worden. Zorg dan in ieder geval dat u de grond goed losmaakt zover mogelijk en extra bemesting toevoegt. Dit zou het probleem hopelijk op kunnen lossen. Rond juni krijgt Liguster meestal een groeispurt, dus geeft het even de tijd en kijk of uw plant weer gaat stralen.
Liguster kaal door verwelkingsziekte
Uw haag kan tevens te maken krijgen met Liguster ziektes en schimmels, die uiteindelijk allemaal bladverlies tot gevolg kunnen hebben. Een grote boosdoener van bladverlies bij deze plant is de verwelkingsziekte. Klinkt niet prettig, is het ook niet.
De verwelkingsziekte bij Liguster ontstaat door de Verticillium species schimmel, die in de bodem zit en het wortelstelsel verstoort. Hierdoor kan de plant niet voldoende voedingsstoffen aan. Het begint met verwelken en eindigt in kaalheid.
Oplossing Liguster kaal en verwelkt
Snoei aangetaste takken in de eerste plaats zo snel mogelijk weg met een schone snoeischaar. Dit geldt voor de takken met verdorde bladeren en zonder bladeren. Voer het snoeiafval af in een afgesloten zak. Soms kunt u hiermee de plant redden.
Is uw Liguster al erg ver aangetast en is de grond ook erg nat? De schimmel is er gek op. Helaas is de beste oplossing een pittige klus. U dient de Liguster uit te graven en de grond te vervangen door nieuwe, zuivere en gezonde grond. De kans is zo het grootst dat de Liguster weer nieuwe scheuten aanmaakt en erbovenop komt.
Voorkom dat Liguster kaal wordt!
Het kaal worden van de Liguster voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om het risico erop te beperken is het belangrijk om uw planten goed te verzorgen. Denk aan regelmatige snoei, zodat uw Liguster compacter dicht kan groeien.
Lees hier meer over Liguster snoeien en denk ook zeker aan de juiste bemesting om de groei te stimuleren. U bemest de haag met organische mestkorrels en werkt dit volgens de aanbevolen hoeveelheid lichtjes in de grond in. Lees verder over Liguster bemesten.
Nieuwe Liguster kopen
Merkt u dat uw Liguster niet meer te redden is? Of bent u toe aan een andere soort haagplant in uw tuin? Dan bent u bij Haag-planten.nl aan het juiste adres. We verkopen zowel ligusterhaag als andere soorten. Dit op de gewenste hoogte, zodat u direct voor een privacy biedende haag kiest. Kom eens langs in onze kwekerij in Lunteren of bestel online. Optioneel kiest u voor onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.