Algemeen

Is taxus giftig?

De taxus is een prachtige en groenblijvende haagplant met een luxe uitstraling. Deze sterke conifeer is daarnaast eenvoudig te snoeien, wat hem een populaire eyecatcher maakt in tuinen. U vraagt zich echter af of een taxus giftig is, en of deze haagplant bijvoorbeeld thuishoort in een kindvriendelijke of huisdiervriendelijke tuin. De meeste dele van de taxus zijn inderdaad giftig, we vertellen er meer over.

Is taxus giftig bij aanraking?

Nee, taxus is niet giftig bij aanraking! Dat is alvast een hele geruststelling. U kunt de taxus dus ook veilig snoeien zonder bang te zijn voor lichamelijke schade. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat u last heeft van allergie, waardoor u last krijgt van jeuk, bultjes, roodheid, hoesten en zwellingen. Dit heeft dan echter niet specifiek met de taxus te maken. U kunt uw huisarts om advies vragen.

Is taxus giftig voor mensen bij consumeren?

Ja, heel erg giftig zelfs! Zowel de naalden als de bast, en ook zeker de bessen (die er overigens wel aantrekkelijk uitzien), zijn erg giftig. Ze bevatten de giftige stof taxine. Consumeer dus geen enkel deel van de taxus.

Wanneer u dit wel doet, dan kunnen er tal van verschijnselen optreden, waaronder trillingen en een versnelde hartslag, moeilijk ademhalen, braken en diarree, verlamming en flauwvallen. Bij overmatige inname kan men er zelfs aan sterven.

  • Het zaad in taxus bessen is giftig
  • De bast van de taxus is giftig
  • De naalden van de taxus zijn giftig
  • Stuifmeel taxus giftig bij inname

Wanneer iets een ‘overmatige inname’ is, dat is lastig te zeggen. Ieder lichaam reageert anders. Gelukkig komt een dodelijke afloop bij mensen tegenwoordig amper voor en zal het in de meeste gevallen bij buikkrampen en braken blijven. Kinderen kunnen door hun lagere lichaamsgewicht sneller last krijgen van symptomen dan volwassen. Bij ernstige taxus vergiftiging biedt een behandeling in het ziekenhuis vaak uitkomst.

Bij inname van taxus door mensen of kinderen (of bij twijfel), raden wij u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw huisarts.

Is taxus giftig voor huisdieren?

Taxus is giftig voor mensen, alsook voor huisdieren. Zo is taxus giftig voor honden, dus als u een trouwe viervoeter heeft die graag in planten bijt, dan kunt u beter voor een alternatieve groenblijvende haag kiezen. Dat geldt ook voor katten en andere huisdieren. Van nature zullen deze dieren normaliter niet zo snel van een dergelijke giftige haagplant smullen, maar u kunt beter het risico niet nemen.

Bij twijfel over inname van taxus door uw huisdier (of andere dieren), raden wij u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Is taxus giftig voor dieren als paarden, schapen en koeien?

Ja, weidedieren blijven ook beter van de taxus af. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een paard dood wordt gevonden onder een taxus. Meestal geldt: hoe groter en sterker het dier, hoe meer het kan consumeren zonder er iets of veel van te merken. Ook in dit geval kunt u uiteraard beter geen risico nemen. Plant geen taxus in een weide waar dieren rondlopen.

Zijn taxus bessen giftig voor vogels?

Nee, taxus bessen zijn niet giftig voor vogels. Deze vliegers zijn een uitzondering in het lijstje. Hoe dat komt? Vogels hebben een ander verteringssysteem dan mensen en huisdieren, waardoor zij het sappige vruchtvlees kunnen consumeren en het zaad dusdanig kunnen verteren dat ze geen last hebben van de taxine in taxus. Vogels zijn zelfs gek op deze bessen, dus voor deze diertjes kunt u met een gerust hart taxus in de tuin planten.

Is taxus snoeien giftig?

Nee, het snoeien van de taxus is niet giftig. Zoals benoemd kunt u de taxus veilig aanraken. Het snoeisel van de taxus kan zelfs gebruikt worden voor medicijnen tegen kanker! De stof baccatine wordt uit het snoeisel gewonnen en gebruikt in chemotherapie tegen prostaat-, darm- en baarmoederhalskanker. Wilt u uw taxussnoeisel kosteloos laten ophalen voor deze mooie bestemming? Neem dan een kijkje op de website Taxustaxi.nl.

Kan ik taxus planten in mijn tuin?

Nu u heeft gelezen dat taxus giftig is voor mensen en (huis)dieren, twijfelt u misschien of u wel taxus kunt planten in de tuin. U wilt vast geen risico nemen. Goed om te weten is dat bijna alle haagplanten in een bepaalde mate (mild) giftig zijn bij consumeren.

Heeft u echter (jonge) kinderen die graag dingen in hun mond stoppen, of huisdieren die overal aan knagen en in bijten? Dan kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor een beukenhaag of Portugese laurier.

Wilt u persoonlijk advies over welke soort haagplant het beste bij uw tuin past en die bijvoorbeeld kindvriendelijk en/of huisdiervriendelijk is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Haag-planten.nl. We geven u graag persoonlijk advies!

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *