Algemeen

Welke Taxus soorten zijn er?

De taxus behoort tot de familie van coniferen en is een veel gekozen haagplant. De voordelen? Hij is groenblijvend, gemakkelijk te snoeien en groeit langzaam. Dat maakt hem populair voor zowel hoge als lage hagen. Bent u benieuwd naar de verschillende taxus soorten? We vertellen u er meer over in dit artikel.

Taxus soorten vergelijken

Zoals bij vrijwel iedere soort plant is ook de taxus verkrijgbaar in verschillende soorten. Over het algemeen groeien ze relatief traag en kunnen ze erg oud worden. Solitaire taxus kan bij uitzondering zelfs een lengte van 20 meter en een omtrek van 5 meter bereiken, al zal dat in uw eigen tuin met goede snoei natuurlijk niet zo snel gebeuren.

Qua looks lijken ze veel op elkaar, wat ertoe heeft geleid dat sommige botanici alle taxus soorten zien als variaties op de meest bekende Taxus Baccata. Deze soort werd namelijk als eerste wetenschappelijk beschreven.

Wat verder alle taxus varianten gemeen hebben is dat ze de giftige stof Taxine bevatten. Als mens kun je van het eten van de taxus behoorlijk ziek worden en huisdieren kunnen er zelfs aan overlijden. Nu zal u zelf waarschijnlijk geen hapje van de conifeer nemen, maar we raden u dus wel aan om op te passen met kinderen en (grazende) dieren in de buurt. Voor vogels zijn ze overigens niet giftig, zij zijn er juist weg van!

Wat verder wel weer positief is, is dat die giftige bestandsdelen gebruikt kunnen worden in medicijnen tegen kanker. Het snoeiafval dat van uw haag afkomt kunt u daarvoor laten ophalen via de Taxus Taxi.

Taxus Baccata: populairste taxushaag soort!

Ziet u een taxushaag in een Nederlandse tuin? Grote kans dat het om de Taxus Baccata gaat! Als het op Taxushaag soorten aankomt dan is deze variant namelijk overduidelijk favoriet. En dat is niet voor niets, want tegenover alternatieve taxus soorten heeft deze haagplant een aantal voordelen.

Allereerst is dit een van de sterkste taxus soorten die er zijn. Hij groeit enorm sterk en slaat ook snel aan bij een goede verzorging. Veel kans dat je nieuwe haag snel ‘aan het einde van zijn taks zit’ is er dus niet. Letterlijk en figuurlijk, want de takken lopen na de snoei vrijwel altijd weer uit, zelfs als je terugsnoeit tot op het kale hout.

Dit is zelfs de enige taxus soort waarbij drastisch terugsnoeien tot op het hout mogelijk is zonder negatieve gevolgen. Deze haagplant laat zich dan ook gemakkelijk bijhouden en verzorgen. Zelfs bruine of kale plekken in de haag zijn relatief eenvoudig op te lossen. U lees hier meer over de verzorging en het snoeien van Taxus Baccata. Ook het bemesten is gelukkig geen hogere wiskunde.

Tot slot is de Baccata taxus een winterharde plant. Hij blijft het hele jaar groen en groeit circa 25 tot 35 centimeter per jaar. Als u graag kiest voor een niet te snel groeiende haag van coniferen, dan is deze taxus een absolute aanrader!

Taxus Media Micksii: ideaal voor vormsnoei

De Taxus Media Micksii (Taxus Micksii) komt qua populariteit na de hiervoor genoemde Taxus Baccata. Deze winterharde conifeer leent zich namelijk bij uitstek voor vormgroei. En daar is een simpele verklaring voor: hij groeit trager dan de Baccata taxus.

Qua looks komt hij overigens vrijwel overeen. Optioneel kunt u hem ook inzetten als haagplant, mits de haag niet hoger is dan 1,80 meter, want dan kan hij bovenaan uitwaaien naar de zijkanten. We raden voor een haag overigens wel de Taxus Baccata aan, omdat deze in tegenstelling tot de Media Micksii taxus teruggesnoeid kan worden tot op het kale hout.

Taxus Sumatrana: buitenbeentje van de familie

De Sumatrana taxus komt op het gebied van uitstraling het minst overeen met de andere taxus soorten. Hij heeft bijzondere sikkelvormige, dunne, geelgroene bladeren. We vinden deze taxus in landen als Sumatra, Afghanistan, Nepal, India en Taiwan. Met een gemiddelde van 14 meter hoogte zijn deze ‘yews’ (taxus) echte eyecatchers voor mocht je ooit Azië bezoeken.

Overige soorten taxus

Met bovengenoemde soorten taxus zijn we er nog niet, maar met de Taxus Baccata als haagplant en de Taxus Media Micksii voor vormsnoei hoeft u eigenlijk niet verder te kijken dan deze twee soorten.

Om toch nog kort iets over andere taxus soorten te vertellen, kunnen we u de Taxus Media Hillii aanraden als u een taxus zoekt die geen rode bessen vormt. Dat is van de andere kant wel zonde, want vogels zijn juist gek op die bessen.

Overige soorten zijn gerelateerd aan hun groeiomgeving, zoals de Taxus Canadensis (Canada), de Taxus Floridana (Florida) en de Taxus Wallichinana (Himalaya). Zo hebben meerdere gebieden ter wereld een variant op deze pracht conifeer!

De beste taxus soort voor de haag kopen!

En, bent u er al uit welke taxus u wilt kopen? Bij Haag-planten.nl verkopen we de Taxus Baccata, met als eenvoudige reden dat dit de beste keuze is als taxus haagplant soort. U kiest bij ons uit hoogtes van 20 tot 280 centimeter, zodat u uw nieuwe haag direct in de gewenste hoogte heeft. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en daarnaast geniet u van 3 maanden hergroeigarantie!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Taxus bollen

40.00395.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *