Algemeen

Welke Buxus soorten zijn er?

In Nederlandse tuinen zien we vooral de Buxus Sempervirens terugkomen. Welke soorten Buxus bestaan er nog meer? En welk type Buxus is de beste keuze als (haag)plant in uw tuin? We vertellen u graag wat meer over de buxusfamilie!

Wat is een Buxus?

De Buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Ze kenmerken zich doordat ze relatief traag groeien, dit bij voorkeur op en droge standplaats waarbij een luchtige bodem van belang is. Het liefst staan ze ook een kalkrijke grond.

Buxus staat ook bekend onder de namen palmboompje, buksboom, bosseboom en Europese Buxus. Met een palmboom hebben ze echter niets te maken. De naam stamt waarschijnlijk af van het gebruik van deze plant op Palmzondag (Katholieke Kerk). In Noordelijke streken werd de palmtak namelijk vaak vervangen door een sterk buxustakje tijdens de misviering.

Welke Buxus soort als haagplant?

Buxus in de tuin is vrijwel altijd de soort Buxus Sempervirens. De buxusstruikjes zijn perfect in te zetten voor een lage haag en groeien mooi en compact dicht. Ze zorgen voor een luxe uitstraling. Hij is winterhard en groeit circa 15 centimeter per jaar. Leest u iets over de Buxus in het algemeen, dan zal in vrijwel de meeste gevallen deze soort bedoeld worden.

Een tweede soort die wel eens in tuinen aangeplant wordt is de Buxus Balearica (randpalm). Deze is voornamelijk te vinden op plekken rond de Middellandse Zee, maar hij kan ook goed tegen het Nederlandse klimaat. De bladeren van deze Buxus soort zijn net iets groter dan die van de Buxus Sempervirens. Deze groeit zo’n 20 centimeter per jaar.

Wilt u zelf een buxushaag planten in uw tuin? Dan raden we de Buxus Sempervirens aan. Deze leent zich naast haagplant ook perfect als solitaire plant. Ze zijn populair voor vormsnoei. U kunt tevens kant-en-klare buxuswolken bestellen. Het nadeel van de buxus is dat hij last heeft van de buxus rups. Veel klanten kiezen in plaats daarvan daarom voor de Ilex crenata Green Hedge. Deze ziet er nagenoeg hetzelfde uit, maar heeft geen last van de buxus rups.

Buxus soorten in het wild

De Buxus Sempervirens is de meest voorkomende soort in Europa en komt hier dan ook regelmatig in het wild voor. Voornamelijk in de wat warmere delen van ons continent, daar waar een zeeklimaat heerst. In Nederland vinden we deze soort niet in het wild, alleen aangeplant.

De Buxus Balearica verwijst specifiek naar het gebied Balearen (Majorca). In dit gebied vinden we deze soort in het wild en ook in delen van Sardinië, Andalusië en Noord-Afrika komt hij voor. Daar zien we hem vaak op de noordflanken van heuvels, waar die het beste groeit omdat daar de hitte wat meer vermeden wordt.

In delen van Azië zien we vooral de Buxus Microphylla, Buxus Harlandii, Buxus Bodinieri en Buxus Japonica terug, zowel in het wild en als haagplant in tuinen. De Buxus Colchica groeit voornamelijk in Rusland, Turkije en Azerbeidzjan.

Ondersoorten van Buxus

Per Buxus soort worden ze ook weer vaak opgedeeld in ondersoorten, waarbij er slechts hele kleine verschillen te bemerken zijn. Zo kunt u denken aan een minimaal kleurverschil in bladeren, of een net iets snellere of tragere groei.

Zo komt de Buxus Sempervirens bijvoorbeeld in de varianten Angustifolia (wat langere bladeren), Blauer Heinz (blauwige bladeren), Elegans (wit randje om de bladeren) en King Midas (geelkleurige bladeren). Kortom, genoeg keuze als het aankomt op de Buxus!

Aantal soorten Buxus onbekend

In totaal wordt geschat dat er zo’n 30 tot 90 soorten Buxus zijn. Wat opvalt aan oude beschrijvingen is dat het lastig bleek om deze soort te beschrijven. Zo gaat men ervan uit dat dezelfde soort onder meerdere namen is gepubliceerd.

Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat ‘ontdekkers’ (onterecht) Buxus in verschillende groottes en vormen voor andere soorten aanzag. Het is daardoor niet bekend hoeveel Buxus soorten er daadwerkelijk zijn.

Onze aanrader: Ilex crenata Green Hedge

Huh? Het ging toch over de buxus? Klopt, maar de buxus heeft steeds meer last van de buxus rups. Veel klanten kiezen daarom voor de Ilex crenata Green Hedge. De ilex lijkt heel veel op de buxus, maar heeft geen last van de buxus rups. Hij is eenvoudig te snoeien en te verzorgen. U leest hier meer over het bemesten van de ilex.

Op Haag-planten.nl kunt u terecht voor het kopen van ilex. U kiest uit verschillende hoogtes. We zorgen voor kwalitatieve kweek in onze eigen kwekerij in Lunteren, zodat u zeker weet dat u kiest voor een sterke plant zonder ziektes. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Bovendien profiteert u van 3 maanden hergroeigarantie!

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex bollen

14.95235.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *