Verzorging

Hoe en wanneer ligusterhaag bemesten?

De Liguster (Ligustrum Ovalifolium) is een prachtige haagplant die straalt in een heldergroene kleur. De plant stelt weinig eisen aan de omgeving en is in principe gemakkelijk te onderhouden. Om de haag compact te laten groeien en in topconditie te houden, is regelmatige bemesting een goed idee. Maar wanneer en hoe Liguster bemesten? Daar vertellen we u in dit artikel meer over.

Wanneer Liguster bemesten?

De ligusterhaag bemesten doet u het beste (minimaal) twee keer per jaar. De eerste keer is in het voorjaar, zodat de plant extra krachtig de zomer ingaat. Tijdens de warme dagen kunt u nog een extra laag compost strooien. Verder kunt u optioneel na elke snoeibeurt nog wat extra bijmesten, maar dit is niet noodzakelijk en hangt af van de vitaliteit van de plant.

  • Eerste bemesting Liguster: maart of april
  • Tweede bemesting Liguster: juni of juli

Waarmee Liguster bemesten?

De ligusterhaag groeit goed op verschillende grondsoorten en heeft daardoor weinig specifieke wensen. U kunt het beste kiezen voor een hagen meststof of organische mestkorrels. De organische bodemvoeding van Farmers House is een goede keuze.

Deze bodemvoeding heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteit en is verkrijgbaar in 5, 15 en 25 kilo. Het bevordert de wortelontwikkeling en stimuleert het bodemleven, waardoor er meer voedingsstoffen beschikbaar komen voor de Liguster. De korrels zijn vrijwel reukloos en ook toe te passen op tal van andere plantensoorten. Het werkt twee tot drie maanden door.

Let op, we raden u af om kunstmest te gebruiken, omdat dit geen milieuvriendelijke keuze is. Bovendien heeft organische mest als voordeel dat het langzaam en geleidelijk intrekt, waardoor het langer doorwerkt en dus effect heeft.

Hoe ligusterhaag bemesten?

Het bemesten van Liguster is gelukkig niet erg lastig, zeker niet omdat de plant lekker zacht is als u deze per ongeluk zou aanraken. Hoe Liguster bemesten? Dat hangt in principe af van de gekozen meststof. U kunt dit simpelweg aflezen op de verpakking van de mest.

  1. Lees op de verpakking hoeveel kg er uitgestrooid dient te worden over uw ligusterhaag. Dit hangt af van de omvang van uw haag.
  2. Strooi de mest gelijkmatig over het oppervlakte uit.
  3. Werk dit lichtjes in met een hark.

Liguster na bemesten water geven?

Uw ligusterhaag kan na het bemesten wel een gietbeurt gebruiken. Een goed moment om Liguster te bemesten is als u weet dat er een regenbui op komst is. Tevens kunt u handmatig water geven na de bemesting. Indien de grond van te voren al vochtig was door een regenbui dan is dit overigens ook helemaal prima.

Snoeien en bemesten van Liguster

U weet nu hoe u de Liguster het beste kunt voorzien van extra voeding, maar dat is uiteraard niet de enige factor om uw plant in topconditie te houden. De Liguster kan regelmatige snoei wel waarderen. Hij groeit zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar en dat betekent dat u hem flink terug mag snoeien. Dit doet u bij voorkeur op een bewolkte dag in de herfst of winter.

Verder kunt u optioneel in juni nog een extra snoeibeurt inplannen om uitschieters weg te halen. Zo gaat uw ligusterhaag prachtig stralend de zomer in. Meer weten over het hoe en wanneer Liguster snoeien? Daar hebben we een uitgebreid artikel aan gewijd.

Let op, staat uw Liguster er erg droog en treurig bij? Dan is het zeker aanbevolen om na het snoeien wat extra water te geven. Ook kunt u wat extra bemesting toevoegen indien dit al eventjes geleden was. De snoeibeurt in juni kunt u combineren met het bemesten.

Sterft mijn ligusterhaag af?

De ligusterhaag is in de basis een vitale plant, maar kan natuurlijk altijd te maken krijgen met bladverlies of een plantenziekte. Gedurende een strenge winter kan de haagplant wat blad verliezen. Dit is normaal en niets om u zorgen over te maken. Dit lost zich vanzelf op en extra bemesting van de Liguster is op dit moment niet nodig.

Merkt u dat bladeren verdorren, gaten hebben, of dat er gele of bruine vlekken op de bladeren ontstaan? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand. In dat geval verwijzen we u graag door naar het artikel over ligusterhaag ziektes. In de meeste gevallen is een oplossing mogelijk als u te maken heeft met een ziekte of plaag.

Ga voor gezonde Liguster planten!

Heeft u nog geen Liguster in de tuin, of merkt u dat uw ligusterhaag er slap uitziet en lijkt deze niet meer te redden met mest? U kunt nieuwe Liguster haagplanten inslaan via Haag-planten.nl. Wij kweken deze op een gezonde manier op in onze eigen kwekerij in Lunteren, zodat u in de basis al geniet van vitale planten. Bovendien koopt u ze direct op de gewenste hoogte, van 40 tot 150 centimeter.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

 0,75 12,50
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *