Algemeen

Is Liguster giftig?

De Liguster is een luxueuze plant die uit zo’n 50 soorten bestaat. De meest voorkomende Liguster soort in Nederlandse tuinen is de Ligustrum Ovalifolium, ook bekend als de haagliguster. Nu vraagt u zich af of de Liguster een vriendelijke tuinplant is. In dit artikel vertellen we hoe giftig Liguster is, en voor wie.

Is Liguster giftig voor mensen?

Ja, de Liguster is giftig voor mensen. Dat geldt in principe voor alle soorten Liguster, maar van de ene soort zal je wat zieker worden dan van de andere. Gaat het om de Ligustrum Ovalifolium, oftewel de meest voorkomende haagplant in de Nederlandse tuin? Hiervan zijn vooral de bessen giftig. De bladeren en bloemen zijn mild giftig.

Zijn Liguster bessen giftig voor mensen?

Zoals benoemd is de gehele plant giftig, maar de bessen zijn het meest giftige deel voor mensen. Hierin zitten toxische saponine (glycoside), die bij inname als risico geven dat de darmwand beschadigt, zodat het opnemen van voedingsstoffen wordt belemmerd.

Er wordt wel eens gewaarschuwd dat overmatige inname overlijden tot gevolg kan hebben. Waar de grens voor ‘overmatige inname’ ligt is ons niet bekend. We raden u altijd aan om uw huisarts te raadplegen bij inname van Liguster.

Het goede nieuws? Liguster bessen zijn echt enorm smerig!

Liguster giftig kind & volwassenen! Symptomen?

We benadrukken dat zowel kinderen als volwassen niet van de Liguster moeten eten! Dat geldt dus voor de hele plant, bladeren, bloemen, en met name de bessen! De volgende symptomen kunnen optreden na het eten van (delen van) de Liguster:

  • Diarree, braken, zere keel en ernstige misselijkheid
  • Pijnlijke darmen (met zelfs beschadiging tot gevolg)
  • Kolieken (hevige krampen) en pijn door het hele lichaam
  • Aangetast spijsverteringskanaal (bij grote inname)

Bij matige inname blijft het met een beetje geluk bij lichte maagkrampen, maar bij grote inname houden de klachten al snel meerdere dagen aan. Zeker bij kinderen is het oppassen geblazen! Wanneer u weet dat uzelf of uw kind Liguster heeft geconsumeerd dan benadrukken we om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Is Liguster giftig voor honden?

Ja, de Liguster is giftig voor honden. De viervoeter kan ervan gaan braken en aan de diarree gaan. Tevens kan bij grote inname het maagdarmstelsel aangetast worden. Kleine honden lopen een groter risico dan grote honden. Het goede nieuws is dat de kans klein is dat een hond van zichzelf (veel) van de Liguster eet, omdat de plant erg smerig smaakt.

Is Liguster giftig voor katten en konijnen?

Ja, Liguster is giftig voor uw huisdieren en de symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree en aantasting van het spijsverteringskanaal. Ook hier geldt weer dat de kans dat ze er zelf van eten niet erg groot is. Liguster groeit ook in het wild, en dan blijven konijnen er bijvoorbeeld ook vanuit hun eigen instinct vanaf.

Liguster giftig voor huisdieren: er moeten grote stukken van de plant geconsumeerd worden om dodelijk te zijn. Bij twijfel, neem contact op met uw dierenarts.

Is Liguster giftig voor paarden en vee?

Ja, Liguster is erg giftig voor paarden, koeien, varkens, schapen en geiten (alle zoogdieren). Bij enkele happen zal het vaak bij wat misselijkheid blijven, maar bij grotere inname zijn er zelfs gevallen bekend waarbij de maag van een paard leeggepompt moest worden. Bij (het vermoeden van) inname raden we u aan contact op te nemen met de dierenarts.

Zijn Liguster bessen giftig voor vogels?

Nee! Vogels smullen rijkelijk van de bessen van de Liguster. Dat heeft te maken het hun verteringsstelsel, dat anders werkt dan bij zoogdieren. Vogels zorgen zelfs voor de verspreiding van Liguster door de pitjes te ontlasten. Wilt u vogels als merels en lijsters naar de tuin trekken? Dan is een Ligusterhaag een goede keuze!

Liguster planten in tuin

Nogmaals benadrukken we dat de plant zeker geen lekkernij is, hij smaakt simpelweg erg smerig en dat maakt de kans klein dat kinderen en huisdieren er meer dan één hap van zullen nemen. Houd er rekening mee dat alle haagplanten in bepaalde mate (mild) giftig zijn. Zoekt u een kind- en diervriendelijk alternatief dan is de Ilex Crenata een goede keuze.

Of u nu Ilex Crenata of Liguster in de tuin wilt planten, u zult er prachtige vogels mee aantrekken. En voor uw nieuwe haag kunt u terecht op Haag-planten.nl. U kiest uit verschillende soorten planten en planthoogtes en maakt optioneel gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *