Algemeen

Hoe laurier stekken?

De prachtige laurier is een ware eyecatcher in uw tuin. Krijgt u geen genoeg van deze plant en wilt u hem graag stekken? Dat kan! We vertellen u in simpele stappen hoe u dit aanpakt en wat de beste tijd is om de laurier te stekken. Succes!

Wanneer laurier stekken?

De laurier stekken is relatief eenvoudig zolang u de juiste stappen volgt. Zolang er geen vorst is kan hij in principe op ieder moment van het jaar gestekt worden. Het voorjaar, het einde van de zomer en het najaar zijn de beste periodes. De takken dienen buigbaar en sterk te zijn voor de grootste kans van slagen.

Wanneer Portugese laurier stekken? Zowel de Portugese laurier als andere laurier soorten kunnen het beste in het voorjaar, het einde van de zomer of najaar gestekt worden.

Laurier vermeerderen: plan van aanpak

Hieronder vindt u een beknopte samenvatting van het stappenplan voor het stekken van de laurier. Dat lichten we daaronder per punt nog uitgebreider toe. Tip: maak meerdere stekken. Er is namelijk altijd een kans dat niet alle stekken even goed aangroeien.

  1. Zorg voor schone potten van zo’n 15 cm met vochtige zaai- en stekgrond.
  2. Gebruik een scherp en schoon mes en snij een laurier tak van circa 15 centimeter af.
  3. Haal de bladeren van de stek af, behalve de bovenste drie bladeren.
  4. Dompel de tak in water en plant de stek circa 10 cm de grond in.
  5. Plaats de potten op een vochtige en warme plek (minimaal 18 graden).
  6. Na ongeveer 1 tot 1,5 jaar kunt u de laurier uitplanten.

Zaaipotten voor laurier stekjes gereed maken

Wel zo handig als u de potten voor de stekken van de laurier al gereed heeft. U gebruikt hiervoor kleine potten met een diepte van minimaal 10 centimeter. Deze vult u met zaai- en stekgrond. De grond maakt u licht vochtig.

Laurier stekken afsnijden en prepareren

Nu snijdt u met een scherp en schoon (!) mes scheuten van circa 15 centimeter af. Dit doet u vanaf de aanzet van de stam. Kies dus voor kleine takjes. Vervolgens haalt u de bladeren ervan af, maar laat u de bovenste drie bladeren zitten. Uw stekje is gereed om te planten.

Laurier stekjes in potten plaatsen

Dompel de uiteindes van de laurier stekken in water en duw ze in de potten. Zorg dat ze circa 10 centimeter onder de grond zitten. Nu blijven de bladeren die nog aan de stek zitten als het goed is boven de pot uitsteken.

Stekken van de laurier laten groeien

Tijd voor het wortelen! Dit heeft uiteraard tijd nodig, vaak zeker een jaar. Plaats de potten op een plek die bij voorkeur vochtig is en een temperatuur heeft van rond de 18 graden. Ook veel zonlicht is aanbevolen, het liefst 6 uur per dag.

U geeft de laurier stekken af en toe water, zodat de grond licht vochtig blijft. Wanneer de ruimte erg droog is, dan kunt u ervoor kiezen om doorzichtige huishoudfolie over de potten te plaatsen. Maak hier enkele luchtgaten in.

Wanneer het voorjaar aanbreekt kunt u de laurier stekken eventueel buiten zetten om ze te laten wennen aan de buitenlucht. Wanneer u de laurier eenmaal uitgeplant heeft dan dient u voor goede laurier bemesting te zorgen.

Nu kunnen de stekken optimaal groeien en worden het binnen een mum van tijd prachtige grote planten. Afhankelijk van het type laurier (Portugese laurier of Laurocerasus lauriersoort) groeit de plant 15 tot 40 centimeter per jaar.

Geen tijd voor stekken? Nieuwe laurier kopen!

Zoals u leest kunt u de laurier eenvoudig stekken. Heeft u hier echter geen zin in, of wilt u simpelweg direct uw planten op de gewenste hoogte hebben? Dan kunt u beter nieuwe (Portugese) laurier planten kopen. En daarvoor zit u goed bij Haag-planten.nl. Bestel online of kom langs in onze kwekerij in Lunteren. Wilt u ook uw laurier laten inplanten? Dan maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie!

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *