Inplanten

Klimop planten tegen schutting: tips!

Heeft u een schutting die u graag wilt opvrolijken met behulp van de prachtige Klimop? Goede keuze! De Klimop (Hedera) straalt immers het hele jaar door en is daarmee een rijke en groene aanvulling voor uw tuin. Hoe pakt u dat het beste aan? In dit artikel vertellen we op welke manieren u klimop tegen schutting kunt planten.

Hoe Klimop planten tegen schutting?

Er zijn in principe twee manieren om een schutting met Klimop te maken. We starten met de eerste techniek: het planten van Klimop tegen schutting. Dit kan in principe het hele jaar door, zolang het niet vriest. Voeg ook mestkorrels aan de grond toe.

  1. Hedera kopen, en houd daarbij het aantal planten per meter aan zoals weergegeven in de tabel. U meet dus ook de lengte van de schutting op.
  2. Geul graven op circa 15 tot 20 centimeter van de schutting en de Klimop daarin planten, dit op basis van de aanbevolen plantafstand per meter.
  3. Maak de Klimop voorzichtig los van de stok en maak deze met behulp van touwtjes of pennen losjes vast aan de schutting. U begeleidt ze als het ware in de juiste richting, zodat de Klimop zowel naar boven als naar de zijkanten groeit.
  4. Nadat de Klimop gaat groeien kunt u de nieuwe scheuten ook weer vastzetten om ze in de juiste richting te begeleiden, net zolang tot uw Klimop schutting volgroeid is.

Wat als er al oude Klimop tegen schutting zit?

Als er al Klimop tegen de schutting aan zat dan hoeft u in principe geen nieuwe te planten. U kunt deze in de juiste richting begeleiden (stap 3), zodat deze alsnog doorschiet. Gaat het om verwaarloosde Klimop die niet meer te redden is? Dan kunt u deze beter eerst helemaal verwijderen en nieuwe planten. Hoe u dat aanpakt leest u in ons artikel Klimop verwijderen.

Klimop tegen schutting groeien: hoelang duurt het?

U bent vast benieuwd hoelang u geduld moet hebben tot uw groene schutting volledig bedekt is met Klimop. Dat hangt er ook een beetje vanaf op welke hoogte u de Klimop heeft gekocht. Bij Haag-planten.nl kunt u deze bijvoorbeeld direct op een hoogte van 175 centimeter kopen.

Wel dient u er altijd rekening mee te houden dat het compact dichtgroeien naar de zijkanten wel even kan duren. De veel gekozen Klimop soort Hedera Hibernica groeit zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar. Meestal duurt het zo’n 3 jaar totdat uw Klimop schutting mooi en compact is dichtgegroeid.

TIP: snellere groei door regelmatig snoeien

Hoewel het misschien onlogisch klinkt, kunt u Klimop sneller laten groeien door deze regelmatig en op de juiste manier te snoeien. De plant maakt meer vertakkingen aan en groeit tevens compacter, voor een stralend geheel. In ons artikel over Klimop snoeien leest u hoe u dit het beste aanpakt.

Snelheid Klimop groei tegen schutting

Een schutting in de achtertuin mag maximaal twee meter hoog zijn. Als u in de basis voor relatief kleine Klimop planten heeft gekozen, dan kan het dus wel even duren om deze dicht te laten groeien. Uiteraard is een schutting die deels bedekt is met Klimop ook erg mooi! Maar als u direct een volle Klimop schutting wilt creëren, dan kunt u de volgende tip volgen.

Alternatief: Klimop gaaspaneel als schutting

Als u geen zin heeft om te wachten totdat uw volledige schutting met Klimop begroeid is, dan kunt u er ook voor kiezen om een gaaspaneel met Klimop te plaatsen. Deze is al geruime tijd in de groei, waardoor de volledige omvang sneller bedekt is met Klimop.

Hierbij heeft u vervolgens als optie om deze vóór de huidige schutting te plaatsen, maar daarmee levert u in op ruimte in de tuin. U kunt tevens uw schutting verwijderen en vervangen door een Klimop gaaspaneel.

Een schutting volledig verwijderen en vervangen is in principe zonde als deze nog in goede kwaliteit is. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan geduld. In de tussentijd genieten zij van een schutting die half bedekt is met Klimop. Ook dat geeft immers een mooi effect!

Klimop planten tegen schutting? Haag-planten.nl!

Bent u nog steeds enthousiast over het planten van Klimop tegen de schutting? Dan kunt u uw Klimop planten inslaan bij Haag-planten.nl. U kiest hierbij zelf of u voor een Klimop gaaspaneel of voor losse Klimop planten op de gewenste hoogte gaat (30 tot 200 centimeter).

Wilt u tevens hulp bij het inplanten? Dan maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Kom gerust eens langs in onze kwekerij in Lunteren, bestel online of neem contact met ons op bij vragen.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Hedera haag kant en klaar

2.50125.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *