Inplanten

Hoe lang duurt het plantseizoen?

Heeft u zin om uw tuin onderhanden te nemen en bent u benieuwd hoe lang het plantseizoen duurt? Of het voor uw specifieke plant het juiste moment is om deze in de grond te zetten, en of er kans is op succes? In dit artikel zoomen we erop in!

Wanneer plantseizoen?

Belangrijk om te weten is dat het plantseizoen verschilt per plant. Gelukkig zijn er een aantal richtlijnen die u kunt aanhouden. Daar vertellen we eerst meer over. Daarna vertellen we nog wat meer over het plantseizoen van verschillende soorten planten.

  • Het plantseizoen duurt voor veel planten ongeveer zeven maanden en het beste moment om te planten is tussen oktober en april.
  • Hierbij worden oktober en november vaak als beste momenten gezien. De grond is dan nog relatief warm van de zomer, daar worden de planten blij van.
  • Hoewel het plantseizoen tussen oktober en april is, mag u nooit planten als het vriest, of als er binnen een week vorst op komst is. De wortels kunnen dan beschadigingen oplopen en de plant kan afsterven.
  • In de zomer is het soms mogelijk om te verplanten, al heeft het niet de voorkeur. Doe het in ieder geval nooit tijdens extreme droogte. Ook hier hebben de planten weer moeite met bijkomen. Veel water geven is niet altijd voldoende.
  • Als het om bladverliezende planten gaat, dan is een goede richtlijn om pas te planten of verplanten als de bladeren af zijn gevallen.

Welke planten hele jaar plantseizoen?

Er zijn ook planten die in principe het hele jaar door geplant kunnen worden. Dat komt goed van pas als u op een willekeurig moment buiten het ‘plantseizoen’ zou willen planten. Voorbeelden zijn de Taxus en Japanse Hulst. Overigens wil het niet zeggen dat het optimaal is om buiten deze periode te planten, ook al kan het wel. Voor de grootste kans op succes hebben de hierboven genoemde richtlijnen de voorkeur. Dat geldt ook voor verplanten.

Wanneer vaste planten plantseizoen?

Vaste planten kunt u het beste uitplanten of verplanten in hun rustperiode van september tot november. Dit kan daarnaast ook in het voorjaar. We raden aan om het plantseizoen van de betreffende plant even na te zoeken, omdat dit soms flink uit elkaar kan liggen per soort plant. Gaat het om zaden? Raadpleeg dan het zadenzakje.

Wanneer haagplanten plantseizoen?

Voor haagplanten geldt dat u ze het beste kunt planten als ze in hun rustperiode zitten. Dat is normaal gezien van november en maart, waarbij november de voorkeur heeft. Dit om de reden dat de grond dan nog warm is van de zomer. Ze kunnen perfect wortelen voordat de koude winter van start gaat. Zoals benoemd kunt u bij bladverliezende haagplanten rekening houden met het moment dat de bladeren af zijn gevallen, dat is een goed moment.

Hoe lang duurt plantseizoen? Voorbeelden!

We noemen een aantal populaire haagplanten en hun (aanbevolen) plantseizoen. Wilt u een andere haagplant planten en bent u benieuwd wat het beste moment is? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, bij Haag-planten.nl adviseren we u graag.

Plantseizoen beukenhaag

Het beste moment om beukenhaag te planten of te verplaatsen, is eind oktober of begin november. Maar in principe kunt u deze eyecatcher ook nog tot eind februari planten, mits het niet vriest.

Plantseizoen Taxus Baccata

Voor het planten van Taxus houdt u bij voorkeur de periode september tot mei aan. Maar goed om te weten is dat u deze luxe plant in principe het hele jaar door kunt planten. Zelfs in de winter, zolang het niet vriest. U leest hier meer tips over het op de juiste manier inplanten van Taxus.

Plantseizoen Liguster

De Liguster kan net als Taxus het hele jaar door geplant worden, maar de voorkeursperiode is tussen oktober en april. U kiest hierbij het liefste voor een bewolkte dag. Is het toch zonnig? Wacht dan tot aan het einde van de dag met planten, als het wat afkoelt.

Plantseizoen Klimop

De prachtige Klimop plant u het liefste van maart tot begin oktober. Voor deze plant is het belangrijk dat de grond relatief warm is, zodat de wortels een snelle groei kunnen doormaken. Wacht wel liever een paar dagen als het extreem warm is.

Planseizoen Conifeer (Thuja)

De Thuja, die ook bekend staan als de Levensboom Conifeer, heeft zijn naam niet voor niets gekregen. De super sterke plant kan het hele jaar door geplant worden (behalve als het vriest). Ook hier geldt weer een voorkeursperiode: september/oktober of maart/april.

Laat u adviseren door Haag-planten.nl!

Als specialist in haagplanten bent u bij Haag-planten.nl aan het juiste adres voor advies over het plantseizoen. Bij onze tuintips over inplanten vindt u veel informatie per soort, maar u mag ons natuurlijk ook altijd bellen. Of kom eens langs in onze kwekerij in Lunteren. Liever niet zelf planten? Laat het over aan een professional en maak gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.95
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *