Algemeen

Is de Liguster wintergroen?

Of de Liguster wintergroen is hangt af van de soort Liguster. De meest groenblijvende en wintergroene soort Liguster is de Ligustrum Ovalifolium. Dit is dan ook de populairste variant in Nederlandse tuinen. In dit artikel vertellen we hoe u de Liguster zo groen als mogelijk houdt, welke acties u moet nemen in de winter en wat mogelijke oorzaken zijn van kleur- en bladverlies van de Liguster. Doe er uw voordeel mee!

Wat betekent wintergroen?

Wintergroen wil zeggen dat een haagplant het hele jaar zijn blad vasthoudt, ook in de winter. Het wordt ook wel een groenblijvende haagplant genoemd. Ze bieden het hele jaar privacy! De term mag overigens niet verward worden met winterhard. Deze term slaat op het doorkomen van de vrieskou zonder moeite. Liguster wordt zowel als wintergroen als winterhard bestempeld.

Is Liguster wintergroen?

Ja, zoals benoemd wordt een Liguster als wintergroene plant gezien, maar er zijn ook tuiniers die deze liever als semi-wintergroen bestempelen. Dat komt omdat een Liguster voornamelijk in (hele) strenge winters wat blad kan verliezen. In de lente vormt de plant nieuwe bladeren en straalt de plant weer als voorheen.

Is Ligusterhaag winterhard?

Ja, in de basis wel. Hier geldt hetzelfde antwoord als hierboven. Aanvulling is dat als een Ligusterhaag wat blad verliest, dit vaak minder opvalt dan bij een solitaire plant, omdat de rest van de haag kan compenseren.

Is Liguster groenblijvend?

Ja, zoals benoemd zijn de termen wintergroen en groenblijvend hetzelfde. De Liguster is dus groenblijvend en blijft in de basis het hele jaar door groen.

Is Liguster bladhoudend?

Liguster is een bladhoudende plant, al wordt deze ook wel als semi-bladhoudend benoemd. Dit omdat deze in strenge winters wat blad kan verliezen. Dat is dus eerder uitzondering, waardoor men toch normaal spreekt van een bladhoudende Liguster.

Welke Liguster is het meest wintergroen?

De Ligustrum Ovalifolium, ook bekend als de Haagliguster of Ligusterhaag, is de soort die het meest wintergroen is. Deze is goed afgestemd op het Nederlandse klimaat en zal tijdens een gemiddelde winter niet of nauwelijks blad verliezen. Bij langdurige mintemperaturen kan het echter ook de haagliguster overkomen, maar dat is dus geen reden tot paniek.

Wintergroene Liguster wordt kaal, hoe kan dat?

De Liguster is dus vrijwel volledig wintergroen en dat betekent dat deze zijn blad niet zomaar verliest. Als dit toch gebeurt tijdens een strenge winter, heb dan geduld en laat de natuur zijn werk doen. Het blad groeit weer aan. Maar wat als er geen extreme mintemperaturen zijn en uw Liguster toch blad verliest? Dit kan ook andere oorzaken hebben. Hieronder vertellen we er kort over, uitgebreide informatie vindt u in het artikel Liguster wordt kaal.

1.      Te weinig groeiruimte

Als Liguster te dicht op elkaar is geplant, of na verloop van tijd dusdanig heeft geworteld en gegroeid is dat ze erg dicht op elkaar staan, dan kan dat de oorzaak zijn van het kaal worden. De plant heeft te weinig groeiruimte. U merkt dit aan bladverlies aan de onderkant van de plant. Dit komt vaker voor bij Ligusterhagen dan bij solitaire planten. Maak de grond los, voeg extra bemesting toe en verplant indien mogelijk, zodat ze meer ruimte krijgen.

2.      Verwelkingsziekte Liguster

De Liguster kan te maken krijgen met een vervelende ziekte of schimmel. Meestal zal het gaan om de verwelkingsziekte door de Verticillium species schimmel. Deze verstoort het wortelstelsel en daardoor komen er niet genoeg voedingsstoffen in de plant. Het gevolg is dat bladeren uitvallen. U dient zo snel mogelijk de aangetaste delen te snoeien. In een ver stadium is het uitgraven van Liguster en het vervangen van de besmette grond door schone grond de enige oplossing om uw Liguster te redden.

Waarom kiezen voor wintergroene Liguster?

De kans dat een Liguster te maken krijgt met een ziekte of schimmel is niet hoger dan bij andere (haag)planten. Wat dat betreft is de Liguster een erg vitale plant. Groot voordeel is dat deze weinig eisen stelt aan de omgeving. Hij kan vrijwel het hele jaar door geplant worden en is eenvoudig te snoeien en te verzorgen. Leuke bijkomstigheid: deze plant is zeer geschikt voor vormsnoei, dus laat uw creativiteit de vrije loop!

Groenblijvende Liguster kopen? Haag-planten.nl!

Enthousiast over de positieve eigenschappen van de Liguster? Shop dan Ligustrum Ovalifolium, oftewel haagliguster, en kies voor de meest groenblijvende variant van deze plant. Bij Haag-planten.nl koopt u deze direct op de gewenste hoogte, van 20 tot 220 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Heeft u nog vragen over de Liguster of andere haagsoorten? Aarzel dan niet om ze aan ons te stellen, we helpen u graag bij het kiezen van de mooiste haagplant voor uw tuin!

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *