Schimmels en ziektes

Kardinaalsmuts ziektes en plagen

De prachtige kardinaalsmuts (Euonymus) is een ware eyecatcher in de tuin. Maar wat als uw kardinaalsmuts er niet meer zo stralend bij staat? Mogelijk is de plant getroffen door een ziekte of plaag. In dit artikel vertellen we u meer over de ziektes waar kardinaalsmuts last van kan krijgen. Uiteraard zoomen we ook in op de oplossingen.

Welke ziekte in kardinaalsmuts?

De kardinaalsmuts, en dan in het bijzonder de populaire Japanse kardinaalsmuts (Euonymus Japonicus Green Spire), wordt door zijn mooie looks graag gezien in Nederlandse tuinen. De groenblijvende plant kan zowel goed tegen zon als schaduw en stelt weinig eisen aan het grondtype.

Hoewel hij niet snel getroffen wordt, kunnen de volgende kardinaalsmuts ziektes wel eens optreden:

  • Rupsenplaag
  • Meeldauw (witziekte)
  • Papiervlekkenziekte

Kardinaalsmuts rupsen

De grootste boosdoeners als het op ongedierte in de kardinaalsmuts aankomt, zijn toch wel de rupsen van de Stippelmot (ponomenta cagnagellus). Deze veelvraten kunnen uw planten flink kaalvreten. Hoe u ze herkent? De kardinaalsmuts is in het voorjaar bedekt met een soort spinnenwebben. De vlinders zijn wit met zwarte stippels. De rupsen zijn crèmekleurig tot heel licht groen, met een zwarte kop en ook zwarte stippen. Uiteindelijk ziet u uw plant steeds kaler worden doordat de rupsen aan de bladeren vreten.

Rupsen kardinaalsmuts bestrijden – de oplossing:

Hoe eerder u actie onderneemt, hoe beter. Na verloop van tijd hechten de rupsen zich in achter hun spinsels, wat de bestrijding niet gemakkelijker maakt. U kunt het beste kiezen voor een insecticide, die u bij een tuincentrum kunt kopen. Deze plaag zal zich immers vaak niet vanzelf oplossen, en zal door de snelle voortplanting van de dieren jaar in jaar uit voor ongemak kunnen zorgen, zodat u uiteindelijk geen planten meer overhoudt.

Kardinaalsmuts en meeldauw

Ontdekt u een witgrijze schimmelpluis op de kardinaalsmuts, dan kunt u last hebben van meeldauw. Een vervelende schimmelziekte waarbij er veel pluizen aan de bovenkant van het blad te zien zijn. In eerste instantie lijkt het alsof het om wittige vlekken gaat, maar als u van dichterbij kijkt ziet u een plakkerig en meelachtig stofje. Na verloop van tijd kan ook het blad op gaan krullen en donkerder uitslaan. Dit kan op den duur grote negatieve gevolgen hebben voor uw plant, dus snel actie ondernemen is aanbevolen.

Meeldauw kardinaalsmuts bestrijden – de oplossing:

Er zijn tal van manieren om meeldauw te bestrijden. Onder meer door aangetaste delen weg te snoeien en af te voeren in een gesloten zak. Tevens zijn er bestrijdingsmiddelen te koop. Maar u kunt ook zelf een bestrijdingsmiddel maken met knoflook, melk of azijn. We hebben hier een speciaal artikel aan gewijd, dus lees voor de aanpak verder over meeldauw bestrijden.

Papiervlekkenziekte kardinaalsmuts

De papiervlekkenziekte, die ook bekend staat als de Colletotrichum bladvlekkenziekte, is een schimmel in de kardinaalsmuts. Het is te herkennen aan kleine puntjes in de bladeren. Uiteindelijk gaan de bladeren aanvoelen als papier, vandaar de naam.

Vlekkenziekte kardinaalsmuts bestrijden – de oplossing:

Knip de aangetaste delen zo snel mogelijk weg. Vlekkenziektes ontstaan vooral onder hoge luchtvochtigheid, en wanneer het veel geregend heeft en de plant niet goed opdroogt. Mocht het wegknippen van de takken niet helpen, dan kunt u een bestrijdingsmiddel halen bij een tuincentrum. Heeft u vaak last van vlekkenziekte, dan kunt u overwegen om de planten een wat zonniger plekje in de tuin te geven, zodat ze sneller opdrogen na regen.

Kardinaalsmuts ziektes voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en daarom zorgt u bij voorkeur voor een algeheel goede verzorging van uw (Japanse) kardinaalsmuts. Zo dient u hem op de juiste manier te snoeien en van voeding te voorzien om de conditie zo optimaal mogelijk te houden. U leest hier meer over kardinaalsmuts snoeien.

Euonymus Green Spire ziektes

De Euonymus Japonicus Green Spire, oftewel de Japanse kardinaalsmuts, is zoals benoemd de meest voorkomende kardinaalsmuts soort in Nederlandse tuinen. Hij wordt bijvoorbeeld geregeld ingezet als haagplant. We raden u aan om regelmatig goed te controleren op witte aanslag, spinnenwebben en draden, motten en bladvlekken.

Het goede nieuws is namelijk dat de Japanse kardinaalsmuts erg goed is in herstellen. Als u aangetaste delen wegknipt (en afvoert in gesloten zak), dan groeit de plant eigenlijk altijd wel weer goed en redelijk snel aan. Kortom, in geval van twijfel over een ziekte of plaag dan plant u simpelweg een snoeibeurt in. Zo bent u er vaak op tijd bij en kunt u de achteruitgang van uw prachtig Japanse kardinaalsmuts haag voorkomen.

Gezonde kardinaalsmuts kopen

Mocht uw Japanse kardinaalsmuts dusdanig aangetast zijn dan het te lang duurt voordat hij weer mooi bloeit, dan kunt u er ook voor kiezen om uw planten te vervangen. Bij Haag-planten.nl verkopen we gezonde Euonymus Japonicus Green Spire uit eigen kwekerij, die u direct op de gewenste hoogte (tot 80 cm) kunt bestellen. Heeft u vragen over deze prachtplant, de verzorging of het herstel? Neem dan gerust contact met ons op.

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *