Algemeen

Dit zijn de beste haagplanten voor een smalle haag!

Of u nu een grote of kleine tuin heeft, soms wilt u gewoonweg een smalle haag creëren. Een mooie afscheiding die niet te veel ruimte beslaat. In dit artikel presenteren we u daarom de beste haagplanten voor een smalle haag. Denk aan privacy biedende smalle haagplanten, alsook eyecatchers voor het vormgeven van uw tuin. Welke is uw favoriet?!

Wat zijn smalle haagplanten?

Smalle haagplanten zijn haagplanten die in de breedte weinig ruimte beslaan. Dat is dus iets anders dan lage haagplanten (waar we ook een speciaal artikel over hebben geschreven). Het voordeel van haagplanten die smal zijn, is dat ze niet veel plek innemen, waardoor u niet hoeft in te leveren op waardevolle ruimte in de tuin. Dat maakt dit type haagplant dan ook bij uitstek populair in de wat kleinere en compacte tuinen.

Welke haagplanten voor smalle haag?

Hieronder geven we u alvast een beknopte opsomming van de smalle haagplanten die we in dit artikel uitgebreider zullen toelichten. Lees verder per soort als u meer wilt weten over de groeiwijze, uitstraling en kenmerken van deze eyecatchers.

  • Klimop (Hedera)
  • Japanse hulst (Ilex Crenata
  •  Liguster (Ligustrum Ovalifolium)

Groenblijvende haag smal? De klimop!

De klimop, ook bekend als de Hedera haag, is de absolute winnaar als het aankomt op smalle hagen. De Hedera Hibernica is onder deze soort favoriet in Nederlandse tuinen. Hij is namelijk super smal, of plat zoals hij ook wel eens genoemd wordt. Deze klimmer kan geplant worden met behulp van een gaaspaneel, waarna hij als vanzelf in de gaas gaat verweven. U creëert op die manier een mooie erfafscheiding.

De klimop blijft het hele jaar door groen en wordt daarom ook wel eens ingezet ter versiering van de schutting. Doordat hij dus weinig ruimte beslaat zal u op deze manier amper tuin inleveren, maar geniet u wel van extra groen. En daar houden de voordelen van deze sierlijke plant nog niet op, want hij verspreidt een heerlijke lichtzoete geur.

Hij groeit ongeveer 30 tot 60 centimeter per jaar. Vindt u hem te snel groeien in de breedte? Mits het niet vriest kan hij het hele jaar door gesnoeid worden, waardoor u hem dus ook eenvoudig smaller kunt maken als u wilt. Dit alles maakt de klimop de beste keuze voor een smalle haagplant, die ook nog eens zorgt voor opfleuring in de tuin!

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Smalle haag wintergroen: de sterke Ilex Crenata!

Zoekt u een luxueuze, groenblijvende en smalle haagplant met kleine bladeren? Dan is de Ilex Crenata Green Hedge een goede keuze. Met hun heldergroene miniblaadjes zijn ze vergelijkbaar met de Buxus, maar dan hebben ze als groot voordeel dat ze stukken beter bestand zijn tegen plantenziektes.

De Ilex Crenata staat ook bekend als de Japanse hulst en groeit circa 20 tot 25 centimeter per jaar. Geen snelle groeier dus. Snoei verdraagt hij uitstekend! Hij is zelfs geschikt voor vormsnoei, dus u kunt u wellicht ook voorstellen dat u hem lekker smal maakt als u wilt!

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Smalle haag in de stad: de vitale liguster!

Smal is natuurlijk een term die persoonlijk geïnterpreteerd kan worden. Wanneer we het hebben over de liguster dan is het interessant om te weten dat u hem zo smal kunt maken als u zelf wilt, mits dit in verhouding is tot de hoogte. Bij wat hogere hagen zal voor de liguster een breedte van 80 centimeter wenselijk zijn.

Waarom we de liguster, en dan specifiek de soort Ligustrum Ovalifolium, aanraden? Om een aantal redenen! Ten eerste zal deze soort na flink terugsnoeien altijd weer uitlopen. Een flinke uitdunning is dan ook geen probleem. Houd er wel rekening mee dat bij het flink terugsnoeien het even kan duren totdat de takken weer uitlopen.

Ten tweede is de liguster dé haagplant voor in de stad! In stedelijke gebieden, die vaak wat meer vervuild zijn dan landelijke dorpen, zal de liguster geen problemen ervaren. Tevens doet hij het goed in allerlei bodemsoorten en kan hij ook zeewind en -lucht goed aan. Kortom, een smalle haagplant die weinig eisen stelt aan de omgeving, teruggesnoeid kan worden en tot slot ook nog eens vriendelijk geprijsd is!

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Smalle haagplanten kopen bij Haag-planten

Naast bovengenoemde haagplanten zijn er nog meer smalle haagplanten, die ieder weer net even anders zijn qua vorm en bladergrootte. Neem eens een kijkje op de website van Haag-planten.nl om nog meer eyecatchers te vergelijken. En heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij leveren de haagplanten vanuit onze eigen kwekerij in Lunteren, waar u ook welkom bent om ze in het echt te komen bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *