Schimmels en ziektes

Meeldauw bestrijden

Hè bah, uw haagplant is aangetast met een witte of witgrijze schimmelpluis op de bovenkant van het blad. Waarschijnlijk heeft u last van meeldauw! Deze plantenziekte zorgt ervoor dat uw plant steeds verder aangetast wordt, met mogelijke afsterving tot gevolg. Hoe weet u zeker dat het om meeldauw gaat, en wat kunt u eraan doen? In dit artikel vertellen we u alles wat u erover moet weten.

Wat is meeldauw?

Meeldauw is de overkoepelende naam van een schimmelziekte die veroorzaakt kan worden door diverse soorten schimmels, zoals Erysiphe, Podosphaera, Leveillula en Oïdium. Wanneer men spreekt van meeldauw, dan gaat dat in de meeste gevallen over echte meeldauw, dat ook wel witziekte wordt genoemd. Naast echte meeldauw bestaat namelijk ook valse meeldauw, daarover zo meteen meer.

Echte meeldauw is herkenbaar aan witgrijze pluizen aan de bovenkant van het blad, alsof er een soort lichte sneeuwlaag over de bladeren ligt. Zo onschuldig als sneeuw is het echter niet. Aangezien het om een schimmel gaat kan het meeldauw probleem steeds erger worden en uw planten aantasten.

Verschil meeldauw en valse meeldauw

Meeldauw kan zoals benoemd onderscheden worden in twee soorten, namelijk echte meeldauw en valse meeldauw (Peronospora viticola). Dat is belangrijk om te weten, omdat ze een andere manier van bestrijding wensen.

Gelukkig is het verschil eenvoudig te herkennen. Want hoewel valse meeldauw ook schimmelpluis is, bevindt deze zich aan de onderkant van het blad in plaats van aan de bovenkant. Aan de bovenkant krijgen de bladeren gele vlekken of verkleuren juist helemaal bruin.

We hebben een speciaal artikel gewijd aan valse meeldauw bestrijden.
In dit artikel (hieronder) gaan we in op het bestrijden van echte meeldauw, oftewel de witziekte.

Echte meeldauw herkennen

Uiteraard wilt u zeker weten dat het om echte meeldauw gaat. Naast de witgrijze schimmelpluizen zijn er nog een paar andere zaken waar u op kunt letten, zowel in de beginfase als in een later stadium.

  • Meeldauw komt vaak voor tijdens droog en warm weer, dus op dit moment is het slim om uw haagplanten een extra check te geven.
  • Het lijkt op witte vlekken, maar wanneer u van dichterbij kijkt dan ziet u dat de vlekken een plakkerig en meelachtig stofje zijn.
  • Meeldauw is vooral te herkennen op de bovenkant van de bladeren, maar kan ook uitlopen naar de stengels.
  • De witte schimmel kleurt na verloop van tijd donkerder en het blad kan ook gaan krullen doordat de schimmel vocht uit de bladeren trekt.
  • Als u geen actie onderneemt dan kan de plant op den duur volledig uitdrogen.

Hoe meeldauw bestrijden?

Als u weet dat het om echte meeldauw gaat, dan wilt u natuurlijk weten hoe u dit kunt bestrijden. Gaat meeldauw vanzelf weg? Nee, actie is eigenlijk altijd wel vereist, aangezien de schimmel zich snel kan uitbreiden. De oplossingen zijn gelukkig niet zo moeilijk. We spreken in meervoud, aangezien er meerdere manieren zijn om het weg te krijgen. Dus, hoe witziekte bestrijden? Kies hieronder uw favoriete methode!

1.      Meeldauw bestrijden met snoeien

In een beginstadium kan het nog voldoende zijn om de aangetaste delen weg te snoeien en af te voeren in een gesloten zak. Gebruik een schone snoeischaar die u na elk geknipt deel schoonmaakt, zodat u de plant niet verder besmet. Houd de plant goed in de gaten of de schimmel echt weg is en vul optioneel aan met een andere methode.

2.      Meeldauw bestrijden met melk

Melk is goed voor elk! Zeker voor planten die lijden aan de witziekte. Deze natuurlijke methode voor meeldauw bestrijding is simpel en effectief. Vul een plantenspuit met 40% magere melk en 60% water. Besproei de plant daarmee en herhaal dit om de tien dagen, totdat het weg is. Waarom dit werkt? De eiwitten in de melk zorgen ervoor dat meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen en dat het uiteindelijk helemaal weggaat.

3.      Meeldauw bestrijden met azijn

Azijn is een wondermiddeltje op veel gebieden, zo ook voor het bestrijden van witziekte. In plaats van melk kunt u azijn gebruiken, waarbij u 1/3e azijn met 2/3e water mengt. Dit spuit u op de aangetaste delen. Azijn werkt overigens niet alleen tegen schimmel, maar houd ook ongedierte uit de buurt. Werkt dit na 1 keer niet, dan kunt u beter voor melk kiezen. Een overdosis aan azijn is namelijk niet goed voor de plant, omdat het de plant kan verleppen en op dan duur ook gezonde bodemorganismen kan laten afsterven.

4.      Meeldauw bestrijden met knoflook

Een ander natuurlijk middeltje dat kan helpen bij de bestrijding is een mengsel met knoflook. Hak 6 teentjes knoflook fijn en voeg die toe aan 1 liter water. Laat een dag trekken en voeg nog een extra liter water toe. Nu kunt u de planten hiermee besproeien. We raden u aan om vooraf te snoeien en aangetaste delen weg te halen.

5.      Meeldauw bestrijden met bestrijdingsmiddel

Er zijn tal van bestrijdingsmiddelen voor meeldauw verkrijgbaar. Die kunt u kopen bij een tuincentrum. Kies bij voorkeur voor een biologisch bestrijdingsmiddel. Meestal zijn deze gebaseerd op zwavel (biologische spuitzwavel). Meeldauw met melk bestrijden is echter voordeliger, maar als dat u niet aanspreekt dan is een bestrijdingsmiddel zeker een optie. Zeker wanneer uw plant ver aangetast is door meeldauw is dit een goede keuze.

Hoe meeldauw voorkomen?

Uiteraard wil u een besmetting met meeldauw in de toekomst graag voorkomen. Belangrijk om te weten is dat het vooral ontstaat in tijden van langdurige warm en droog weer. Focus bij het water geven op de wortels, niet op de bladeren. Als de bladeren nat staan is de kans op meeldauw namelijk het grootst.

Een plant die voldoende lucht en ademruimte heeft zal daarnaast ook minder snel witziekte krijgen. Een regelmatige snoeibeurt en goede verzorging dragen daarom ook bij aan het voorkomen van meeldauw. Optioneel kunt u bovengenoemde bestrijdingsmethode met melk ook gebruiken ter preventie.

Gezonde haagplanten kopen

Gaat u nieuwe haagplanten planten? Zorg dan dat ze ver genoeg uit elkaar staan. Als u via Haag-planten.nl uw eyecatchers koopt dan adviseren wij u altijd over het aantal planten per meter. Deze afstand is aanbevolen, zodat de planten genoeg groeiruimte krijgen en kunnen ademen. Door in de basis vitaal gekweekte planten te kopen is de kans op ziektes en ongedierte al kleiner. Advies nodig over de verzorging van een specifieke soort haagplant? Neem dan eens een kijkje op onze blog of neem contact met ons op.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9524.95
Opties selecteren

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

0.509.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.609.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.958.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.9529.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *