Algemeen

Hoe kardinaalsmuts stekken?

De kardinaalsmuts (Euonymus) is een prachtige plant die zowel solitair en als haagplant goed tot zijn recht komt. Heeft u deze eyecatcher al in de tuin staan? Dan kunt u hem vermeerderen! We vertellen u in simpele stappen hoe u het stekken van kardinaalsmuts aanpakt en wanneer de beste tijd is om dat te doen. Succes!

Wanneer kardinaalsmuts stekken?

Kardinaalsmuts stekken, wanneer kunt u dat het beste doen? Goed nieuws, want de kardinaalsmuts vermeerderen kan in principe het hele jaar door, zolang er maar geen vorst in de grond zit. De beste periodes zijn voorjaar en zomer, zodat de wortels nog de tijd hebben om zich te settelen voordat de winterperiode aanbreekt.

Hoe kardinaalsmuts stekken?

Het stekken van de kardinaalsmuts is gelukkig geen hogere wiskunde. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de plant weinig eisen aan de grond en hoeveelheid zon stelt. We raden u aan om voor de zekerheid meerdere stekken te maken. Het kan immers altijd zo zijn dat de ene stek beter aangroeit dan de andere.

Stappenplan Euonymus stekken:

  1. Zorg voor schone potten van circa 15 cm.
  2. Vul deze met vochtige zaai- en stekgrond.
  3. Snijd schone (oudere) takken (circa 15 cm) van de kardinaalsmuts af.
  4. Haal van de onderste 10 cm de (eventuele) bladeren af.
  5. Dompel het takje in water en plant circa 10 cm diep in de pot.
  6. Doe plastic folie over de pot, voor een hoge vochtigheidsgraad.
  7. Zorg bij voorkeur voor een warme (min. 18 graden) omgeving.
  8. Na 1 tot 1,5 jaar kunt u de Euonymus stekjes uitplanten.

Kardinaalsmuts stekjes afsnijden

Voor het kiezen van de juiste takken voor de kardinaalsmuts stekjes, kiest u bij voorkeur de wat oudere takken (die wel soepel zijn). Deze wortelen namelijk beter dan de jonge topjes en daarmee vergroot u dus de kans op succes. Gebruik altijd een scherp en schoon mes.

Stekken kardinaalsmuts laten groeien

Houd er rekening mee dat het laten wortelen van de stekken flink wat tijd nodig heeft. Hoewel de volwassen plant weinig eisen aan bodem en zonlicht stelt, kunt u de conditie voor de stekjes wel zo optimaal mogelijk maken. Zo kunt u er het beste voor zorgen dat ze wel zonlicht zien, zonder dat ze uitdrogen. Houd de bodem daarom goed vochtig.

De omgeving kan beter niet te koud zijn. Plaats de stekjes bijvoorbeeld voor het raam en houd ze binnen als de buitentemperatuur niet boven de 18 graden uitkomt. In het voorjaar kunt u de potten buiten neerzetten om te laten wennen aan de buitentemperatuur.

Na circa 1 tot 1,5 jaar kunt u ze uitplanten. Dit kan op ieder moment van het jaar, mits er geen vorst in de grond zit, of wanneer die periode in het verschiet ligt. Maart/april of september/oktober zijn bijvoorbeeld goede periodes om uit te planten.

Kardinaalsmuts vermeerderen met pit

Hoewel bovengenoemde methode in principe het makkelijkst is, is er nog een andere manier om de kardinaalsmuts te vermeerderen. Indien uw plant prachtige bloemen heeft kunt u namelijk de witte pit uit het velletje van de bloem halen. Plant deze in de grond en geef voldoende water om er een nieuwe plant uit te laten groeien.

Veel geduld nodig om Euonymus te vermeerderen

We zeggen er graag eerlijk bij dat u voor het vermeerderen van Euonymus flink wat geduld moet hebben. Dat komt omdat de stek eerst tijd nodig heeft om te wortelen en daarna ook nog om te groeien. De meeste kardinaalsmuts soorten groeien sowieso niet erg snel. Zo schiet de Japanse kardinaalsmuts (die vooral te vinden is in Nederlandse tuinen), met slechts 10 centimeter per jaar de lucht in. Geduld is dus een schone zaak.

Kardinaalsmuts stekjes kopen

Vindt u het leuk om uw eigen kardinaalsmuts te stekken? Dan moedigen we u zeker aan om dit te doen! Wilt u echter gewoon extra kardinaalsmuts planten verkrijgen, dan kunt u ze wellicht beter kopen. De stekjes van deze plant zijn namelijk erg voordelig, zeker als u kiest voor Haag-planten.nl. Wij kweken ze in onze eigen kwekerij in Lunteren.

Als jonge kardinaalsmuts zijn ze verkrijgbaar in 7 tot 10 centimeter, maar u kunt ze ook direct op de gewenste hoogte aanschaffen tot 80 centimeter. Dat heeft als voordeel dat uw kardinaalsmuts al lekker groot en vol is, zonder die flinke portie geduld op te brengen!

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *