Algemeen

Is Portugese laurier winterhard?

De Portugese laurier is een ware eyecatcher in de tuin. Hij staat ook bekend onder de Latijnse naam Prunus Lusitanica Angustifolia. Populair in Nederlandse tuinen! Niet alleen door de luxe uitstraling, maar zeker ook omdat hij wintergroen en winterhard is. We vertellen graag wat meer over de groeiwijze in de winter.

Prunus Lusitanica Angustifolia winterhard

Het klimaat in Nederland kan grillig zijn, met hete uitschieters in de zomer, maar ook zeker koude momenten in de winter. Regelmatige vorst in het najaar, met zowel vriezen en sneeuwen komt geregeld voor. De Prunus Lusitanica Angustifolia, oftewel de Portugese laurier, is winterhard en kan hier dus goed tegen. Een goede plant voor in Nederland!

Wat betekent winterhard?

Winterhard betekent in de basis dat een plant de winter overleeft zonder dat enige bedekking nodig is. Na de winter zal hij weer normaal uitlopen zonder getroffen te worden door de vrieskou. Kortom, winterhard betekent vorstbestendig. De Portugese laurier kan dus zonder moeite mintemperaturen verdragen.

Tot welke temperatuur is Portugese laurier winterhard?

U vraagt zich misschien af hoeveel vorst een Portugese laurier kan hebben. Dat is tot ongeveer -15 graden. In praktijk zal een dergelijk lage temperatuur in ons land niet zo snel voorkomen, dus de Portugese laurier zal zelfs strenge winters goed doorkomen. Verder zal deze laurier soort ook het hele jaar groen blijven, hij is wintergroen!

Verschil winterhard en wintergroen

De termen winterhard en wintergroen worden nog wel verward. Winterhard betekent dat de plant overleeft, maar nog niet per definitie dat de plant ook groen blijft in de winter. Het zijn dus twee verschillende dingen. De Portugese laurier is zowel winterhard als wintergroen. Dat betekent dat hij ook zijn bladeren behoudt in de winter. Het hele jaar genieten van een groene haag, die dus ook privacy biedend is.

Portugese laurier beschermen bij extreme kou

Soms wordt aanbevolen om de Portugese laurier bij langdurige mintemperaturen te beschermen met noppenfolie. Wij raden u echter aan hiermee op te passen. Ten eerste is dat overbodig en ten tweede kan de folie er juist voor zorgen dat condens zich verzamelt, wat de plant niet ten goede komt. De Portugese laurier kan prima zichzelf redden!

Pas wel op met overmatige regenval

Hoewel de Portugese laurier goed tegen kou kan, is het wel aanbevolen om te letten op de waterconditie. Deze plant houdt namelijk niet van natte voeten! Het water moet goed weg kunnen lopen en als dat niet het geval is, dan is een drainagesysteem aanbevolen. U kunt aan de bladeren zien dat de laurier te nat staat; deze slaan mogelijk geel uit.

Portugese laurier geel in winter

Van de andere kant kan de laurier in de winter juist ook te droog staan. Dat klinkt wellicht niet logisch tijdens vorst, maar doordat de grond bevroren is kan het water niet doordringen tot de wortels. Ook in dit geval kunnen de bladeren geel uitslaan. Tijdens vorst hier iets aan doen is lastig, dus hier gaat het om een goede voorbereiding.

Zo kunt u de grond in oktober/november goed losmaken. Verder is goede laurier bemesting van belang om de plant voor te bereiden op de koudere periodes. U leest hier ook nog tips over het snoeien en verzorgen van Portugese laurier. Mocht uw Portugese laurier gele bladeren hebben na de winter, dan kunt u deze in april/mei terugsnoeien.

Portugese laurier in uw tuin!

Spreekt de Portugese laurier u aan en wilt u deze winterharde plant in uw tuin planten? Koop uw kersverse planten dan bij Haag-planten.nl. Deze hebben we op een vitale manier opgekweekt in onze eigen kwekerij in Lunteren, waar u tevens welkom bent om deze mooie winterharde en wintergroene planten in het echt te bewonderen. U kiest ze direct in de gewenste hoogte, van 20 tot 280 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en geniet u van 3 maanden hergroeigarantie.

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *