Schimmels en ziektes

Help: Ilex Crenata wordt kaal!

De Ilex Crenata, oftewel de Japanse hulst, is een vitale plant die vaak gekozen wordt als buxus alternatief. Dat komt omdat deze topper gelijkwaardige looks heeft, maar dan zonder last te hebben van de vervelende buxusrups en andere buxusziektes. Betekent het dan dat deze plant onschendbaar is? Nee, kale plekken in de Ilex Crenata kunnen ook af en toe eens voorkomen. Wat is de oorzaak en hoe kunt u dit voorkomen of oplossen? Dat weet u na het lezen van dit artikel!

Ilex Crenata welke bodem?

De Japanse hulst is in principe een uitgestekende groeier die het goed doet tijdens diverse weersomstandigheden en in verschillende bodemsoorten. Plant u hem in een zure en humusrijke bodem en zorgt u dat u hem minimaal twee keer per jaar snoeit dan blijft hij vrijwel altijd prachtig groen.

Staat Ilex Crenata in kalkrijke grond, dan loopt deze eyecatcher net wat meer risico om blad te verliezen. Het is daarom alvast belangrijk om bij het aanplanten rododendrongrond of aanplantgrond toe te passen.

Ilex Crenata bladverlies voorkomen

Het voorkomen van bladverlies bij de Japanse hulst is een kwestie van de juiste verzorging. Hieronder vallen een juiste bodemconditie, bemesting en snoei.

Snoeien Ilex Crenata: Japanse hulst dient (minimaal) twee keer per jaar gesnoeid te worden, dit bij bewolkt weer tussen mei en september. Gebruik hiervoor een scherpe en schone snoeischaar. Het risico van te weinig snoeien is dat de toppen van de takken doorschieten. De bladvorming gaat zich concentreren op de toppen van de takken, waardoor er aan de onderkant van de Ilex Crenata bladeren van de takken afvallen. Lees hier meer over de juiste werkwijze bij het snoeien van de Ilex Crenata.

Bodemconditie Ilex Crenata: Regelmatige besproeiing van uw Ilex Crenata is van belang, zeker bij droog weer. De grond dient vochtig te blijven om voldoende voeding aan te kunnen leveren zodat de plant kan blijven stralen. Daarentegen moet u er wel voor zorgen dat de plant niet té natte voeten krijgt, omdat ook dit bladverlies kan veroorzaken.

Bemesten Ilex Crenata: Het is aan te raden om uw Ilex Crenata haag minimaal eens per jaar te bemesten. Zeker wanneer hij in kalkrijke grond staat is rododendrongrond een uitstekende toevoeging. Dit zorgt ervoor dat de plant steeds weer frisse blaadjes kan produceren, waardoor die het hele jaar door prachtig groen blijft.

Bladverlies Ilex Crenata oplossen

Mocht u al in de fase zitten waarin de Ilex Crenata bladeren verliest, dan wilt u dit uiteraard ook graag oplossen. Eigenlijk is het een kwestie van de juiste condities creëren, zoals hierboven benoemd. Zorg dat de grond verrijkt wordt en zeker niet te nat staat. Bovendien mag u in dit geval drastisch terugsnoeien.

Het moment dat u merkt dat de Ilex Crenata bladverlies heeft, is vaak in de periode na de vorst. De plant heeft het op dit moment het zwaarst te voorduren. Pak er in het vroege voorjaar de snoeischaar bij en snoei flink terug. Mogelijk lijkt dit een rare oplossing, aangezien uw planten juist al blad aan het verliezen zijn. De Ilex Crenata zal er een tijdje wat kaler bijstaan.

Toch is dit de juiste aanpak voor het stopzetten van nog meer bladverlies van de Ilex Crenata. De takken zullen naarmate het warme weer vordert weer uitlopen, waardoor u in de zomer weer van een prachtige Ilex haag geniet. Kortom, de Ilex Crenata heeft ‘een schone lei’ nodig om weer die prachtplant te worden die het ooit was.

Ilex Crenata kleurt geel of bruin

Naast bladverlies kan het ook zijn dat de bladeren lijken af te sterven. De Ilex Crenata kleurt geel of bruin en dat is natuurlijk geen mooi aanzicht. Bovendien is het een teken dat er actie ondernomen moet worden om verval te voorkomen.

Gelukkig is de oorzaak in de meeste gevallen duidelijk en de oplossing ook nog eens simpel. Vaak staat de Ilex Crenata in dit geval te nat en/of heeft het een tekort aan voedingsstoffen. Bemest met humusrijke grond en voorkom een teveel aan water. Hebben de wortels constant last van wateroverlast, dan kan een drainagesysteem een oplossing zijn. Meestal voldoet het echter om de plant even weinig tot geen water meer te geven.

Ilex Crenata vervangen

In de meeste gevallen is de Ilex Crenata bij bladverkleuring en bladverlies nog te redden, maar wanneer de wortels langdurig te nat hebben gestaan kan het zijn dat de wortels en uiteindelijk ook de planten verrotten. Daardoor sterven ze af.

U kunt een of meerdere Ilex Crenata planten eenvoudig vervangen dankzij het aanbod op Haag-planten.nl. Bij ons koopt u namelijk direct de plant op de gewenste hoogte, van 7 centimeter tot 200 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en krijgt u 3 maanden hergroeigarantie.

Heeft u vragen over (het planten van) uw Ilex Crenata haag? Dan staan we uiteraard ook graag voor u klaar met persoonlijk advies. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen of shop direct uw nieuwe Ilex Crenata planten via onze webshop. U bent ook welkom in onze eigen kwekerij in Lunteren!

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *