Schimmels en ziektes

Ilex crenata wordt geel of bruin – 4 mogelijke oorzaken

Ilex crenata wordt geel

Heeft u last van een Ilex haag die geel of bruin wordt? Zo’n verkleuring kan meerdere oorzaken hebben, in dit artikel gaan we verder op de mogelijke oorzaken in en geven we tips om de Ilex weer een mooie groene kleur te geven. Ilex crenata is een groenblijvende haag soort. Als uw Ilex geel of bruin geworden is en veel blad laat vallen, dan gaat er dus iets mis. Dit zijn de vier meest voorkomende oorzaken:

1. Verkeerde grondsoort gebruikt

Ilex planten groeien goed in verzuurde grond, wij adviseren altijd om rododendron grond toe te passen bij het aanplanten. Bij zware kleigrond is het erg belangrijk dat er drainage onder de haag zit (zie ook punt 1), daarnaast adviseren we bij kleigrond ook altijd om de bovenste laag af te graven en te vervangen door rododendron grond. De meest voorkomende fout is dat de Ilex geplant word in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is te erg gezoute grond.

2. Gebruik maken van verkeerde meststoffen

Hoewel de ilex heel veel op de buxus lijkt, zijn er toch enkele verschillen. Zo houdt de buxus van kalkrijke grond, terwijl de ilex liever wat zuurdere grond heeft. Het gebruik van meststoffen met kalk (bijv. buxusmest) kan bij de ilex dus averechts werken. De meststof die wij aanraden is ‘DCM meststof voor ilex’ (zie ook punt 4).

3. Wateroverlast bij de wortels

Een Ilex heeft weinig last van ziektes en aantastingen, toch kan het soms misgaan. Een mogelijke oorzaak van het gele of bruine blad is wateroverlast bij de wortels. Als de wortels in het water staan, krijgt de plant zuurstofgebrek. Dit gebrek zorgt ervoor dat de bladeren verkleuren en uit kunnen vallen. Ook als het niet continu regent kan dit de oorzaak zijn. Als u bijvoorbeeld de grond rondom de haag heeft aangestampt of opgehoogd, kan het water niet goed weg, waardoor de wortels nat blijven. Naast zuurstofgebrek kan overmatig vocht ook zorgen voor schimmels. De oplossing is om de grond luchtig te maken door bijvoorbeeld met een riek (hooivork) in de grond te wrikken. Op deze manier kunt u de grond wat losser maken. Een andere oplossing is de aanleg van een drainage: boor om de 75 centimeter een gat met de grondboor en gooi er grof grind in. Het water kan zo via het grind weglopen. Bij kleigrond adviseren we dit sowieso, omdat kleigrond het water vasthoudt.

4. Gebrek aan voeding

Een veelvoorkomende oorzaak van gele bladeren is een gebrek aan kalium en magnesium. Deze stoffen spelen een essentiële rol in een plant en zijn nodig om de ilex goed te laten groeien. Wij raden aan om DCM meststof voor ilex te gebruiken. Deze mest heeft een NPK(MG)-waarde van 7-3-6 (2). Wij adviseren om deze meststof te gebruiken in het voorjaar, vanaf april tot augustus.

Uitleg van de NPK (MG)-waarde

 • N = Stikstof, bevordert de groei van een plant.
 • P = Fosfor,  zorgt voor de beworteling van de plant en knopvorming in de plant.
 • K = Kalium, zorgt voor stevige compacte groei, daarnaast geeft het de plant mooie en diepe kleuren.
 • MG = Magnesium, zorgt voor een een diepgroene bladkleur.

Heeft u bovenstaande tips geprobeerd en is het probleem nog niet opgelost? Neem dan contact met ons op zodat we u van advies op maat kunnen voorzien!

6 reacties op “Ilex crenata wordt geel of bruin – 4 mogelijke oorzaken

 1. Bogaerts johan schreef:

  Beste, Ik heb ilex op stam in een pot geplaatst, met de gepaste potgrond 4,5 pH waarde, en als meststof koemest, toch heb ik binnenin gele bladeren die afvallen en veel, langs de buitenzijde is hij goed, hoe moet ik dit oplossen? Grt johan

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Johan,

   Bedankt voor u berichtje.
   Binnen in worden de meeste planten altijd kaal, omdat hier geen licht bij komt.
   Als de buitenzijde ook blad laat vallen is er iets aan de hand.
   U kunt dan foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-planten.nl

 2. Verdegem katrien schreef:

  Ilex wordt geel en verliest blad, ik merk dit enkel bij de plantjes die vruchten , zaadjes produceren. Ik begrijp dezetransformatie wel maar komen de blaadjes terug?

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Goedemorgen,

   Dit is vaak een teken van voedingstekort.
   Het is goed te planten vochtig te houden en in het voorjaar goed te mesten (eind maart/begin april).
   Als u de plantjes vitaal houd zal er gewoon weer nieuw blad aan komen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-Planten

 3. Karels schreef:

  hoe vaak moet ik de ilex mest geven

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Goedemorgen,

   In principe 1 keer per jaar. Eind maart begin april. Ik raad organische mestkorrels aan.
   Een tweede keer mesten kan altijd, maar is vaak niet nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *