Inplanten

Beukenhaag verplaatsen: hoe pakt u dat aan?

U bent van plan om de beukenhaag te verplanten, maar hoe pakt u dat precies aan zonder de planten te beschadigen? Wat is het beste moment van het jaar om dit te doen en waar moet u op letten? In dit artikel geven we u tips en een stappenplan, zodat u op een succesvolle manier uw prachtige beukenhaagplanten kunt verplaatsen.

Wanneer beukenhaag verplaatsen?

Mogelijk wilt u uw haag anders vormgeven, of enkele groene of rode beukenhaagplanten vervangen door de andere kleur. Of is uw haag dusdanig dichtgegroeid dat er wel een beukenhaagplant tussenuit zou kunnen. Wat uw reden ook is, het is te allen tijde belangrijk om de haag op het juiste moment te verplaatsen. Dat is gedurende de rusttijd van de beukenhaag, ongeveer vanaf eind oktober tot eind februari. Gedurende deze periode hebben de planten namelijk nauwelijks vocht nodig.

Het voorkeursmoment is eind oktober of november. Op dit moment is het nog niet té koud, de grond is nog relatief warm. Dit maakt het voor de plant eenvoudiger om te wortelen. Verplant de beukenhaag nooit als het vriest of wanneer het – zover u weet of kunt verwachten – binnen een week gaat vriezen.

Beukenhaag verplaatsen of snoeien?

Voordat u de beslissing maakt dat u werkelijk gaat verplanten, is het goed om na te denken over een aantal factoren. Wilt u bijvoorbeeld verplanten omdat de haag erg compact is? Houd dan in gedachte dan een beukenhaag drastische snoei verdraagt, waardoor het eenvoudig is om te kiezen voor een gigantische knipbeurt.

Daarnaast geldt dat hoe ouder de beukenhaag is, hoe meer de wortels met elkaar verweven zijn. Dit kan het dan lastiger maken om de haag te verplanten en de kans op succes is niet altijd gegarandeerd. Volg onderstaande tips, dan is de kans op slagen het grootst.

Hoe beukenhaag verplanten?

U geeft de knoop doorgehakt, u gaat de beukenhaag verplanten. Zet de beuk erin met onderstaand stappenplan!

  1. Bedenk waar de nieuwe beukenhaag komt te staan en graaf daar een geul. Voor de meeste beukenhagen kunt u een geul van 50 centimeter breed en diep aanhouden, maar de precieze diepte en breedte hangt af van de kluit (twee keer de omvang van de kluit in breedte – dezelfde diepte). U kunt dit later nog verder uitdiepen en verbreden indien nodig. Meng daarnaast ook grondverbeteraar (zoals mycorrhiza bodemschimmels) door de grond in de geul heen.TIP: houd er rekening mee dat een beukenhaag het niet goed doet op kleigrond of een hele natte grond. Indien deze condities van toepassing zijn op uw nieuwe locatie dan is het verplaatsen van de beukenhaag niet aanbevolen.
  2. Graaf de haag uit en zorg daarbij dat de kluit heel blijft. Laat zoveel mogelijk grond aan de kluit zitten, omdat dit goede schimmels bevat. Zorg dat de wortels intact blijven en wikkel in een doek om te kunnen verplaatsen, of gebruik een kruiwagen en kiep de overige grond daarna in de geul. Zo gaat er minder kluitgrond verloren.Let op: het succes van een beukenhaag verplanten hangt grotendeels af van de wortels en in hoeverre die intact kunnen blijven bij het verplaatsen. We benadrukken daarom graag het belang om daarop te letten.
  3. Indien mogelijk is het aan te raden om meerdere planten (met verweven) wortels tegelijkertijd te verplaatsen, zodat u de wortels niet uit elkaar hoeft te halen. Mocht het niet lukken om in één keer meerdere planten te verplaatsen, haal dan de wortels voorzichtig uit elkaar. Plant de beukenhaag op de nieuwe locatie. Indien u de wortels had losgehaald, dan probeert u deze weer zo goed als mogelijk in elkaar te verweven.TIP: het verplaatsen van de beukenhaag is best een zware klus en meerdere handen komen goed van pas, omdat u op die manier eenvoudiger meerdere planten tegelijkertijd kunt verplaatsen. Hulp inschakelen is dus geen overbodige luxe.
  4. Nu kunt u de haag water geven alvorens u de geul dichtgooit. Vul op met tuinaarde en zorg dat u de grond losjes aandrukt. Niet te hard en compact, want dan gaat de grond te dicht zitten voor de wortels. Geef regelmatig water maar voorkom overmatige bewatering, want daar kan de beukenhaag niet tegen.

Solitaire beukenhaagplant verplaatsen

Wilt u een individuele beukenhaagplant verplaatsen? Dat is gelukkiger eenvoudiger dan het verplanten van een gehele haag. Hier heeft u namelijk geen last van de onderling verweven wortels. Ook hier zorgt u weer dat u om de kluit heen graaft en de wortels en de grond aan de kluit zoveel als mogelijk overbrengt naar de nieuwe locatie.

Nieuwe beukenhaag kopen

Het verplaatsen van de beukenhaag is zoals benoemd niet altijd een gemakkelijke klus. De wortels kunnen snel beschadigen, waardoor – zeker bij een lange en oude haag –  het lastig kan zijn om hem naar een andere plek te brengen. Overweeg dus goed of u dit risico wilt nemen en schakel eventueel een hovenier in.

Mocht u een beukenhaag verplant hebben zonder succes? Dan kunt u ervoor kiezen om uw gehele beukenhaag te vervangen. Ook wanneer u uw huidige beukenhaag wilt laten staan en een extra haag wilt aanleggen is het kopen van een nieuwe beukenhaag een goed idee. Bij Haag-planten.nl bent u aan het juiste adres. U maakt gebruik van onze inplantservice en geniet van 3 maanden hergroeigarantie. U kiest uit onze rode en groene eyecatchers!

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

0.509.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.958.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *