Verzorging

Hoe vaak beukenhaag water geven?

De beukenhaag behoort dankzij zijn prachtige kleurenpalet tot de favorieten in Nederlandse tuinen. Deze is verkrijgbaar in de groene beukenhaag en de rode beukenhaag. Doordat zijn bladeren van groen en rood naar bruin kleuren, lijkt het misschien alsof de plant aan het verdorren is. Niets is minder waar! In dit artikel vertellen we hoe vaak u beukenhaag water moet geven, om hem in optimale conditie te houden!

Verschil rode en groene beuk water geven

Mogelijk vraagt u zich af of er een verschil zit in de hoeveelheid water die u de rode of de groene beukenhaag moet geven? In principe niet, de hoeveelheid water die u dient te geven zit hem in andere factoren, namelijk:

  • De grondsoort / standplaats
  • De weersomstandigheden / het seizoen
  • De grootte en leeftijd van de haag

In de basis kunt u uitgaan van één tot twee keer per week de beukenhaag bewateren in het droge voorjaar en de zomer, terwijl in het najaar en de winter geen extra water nodig is. We lichten dit hieronder nog specifieker toe aan de hand van omstandigheden.

Hoe vaak jonge beukenhaag water geven?

We starten met uitleg over onze jonkies: hoe vaak een net geplante beukenhaag water geven? Deze hebben extra veel water nodig om de wortels goed te laten settelen. In de eerste twee groeiseizoenen na het planten kunt u deze het beste één tot twee keer per week water geven, zeker als er weinig tot geen regenval is.

Hiervoor is het belangrijk dat de grond rond de wortels goed vochtig wordt, maar niet doorweekt. Optioneel kunt u rond de stam minimale grond weghalen, zodat er een soort van klein kuiltje (schuin aflopende grond richting stam) ontstaat. Zo kan het water niet weglopen en weet u zeker dat het de wortels bereikt.

Hoe vaak beukenhaag planten water geven?

Als een beukenhaag eenmaal goed geworteld is, heeft deze minder water nodig. Dat komt omdat de dieper liggende wortels het vocht makkelijker uit de onderliggende grondlagen kunnen trekken. Gedurende de meeste periodes in het jaar heeft de beukenhaag geen extra water nodig, en zal deze voldoende hebben aan de natuurlijke regenval die ons Nederlandse klimaat te bieden heeft.

In droge periodes, en dan met name de zomer en tijdens langdurig aanhoudende droogte, is het echter belangrijk om de beukenhaag van extra water te voorzien. Hoeveel water aan beukenhaag geven, hangt zoals benoemd af van meerdere factoren. Die diepen we hieronder uit, zodat u zelf een inschatting kunt maken.

Beukenhaag water geven – grondsoort & standplaats

Als de beukenhaag op zand staat, dan is het belangrijk dat u vaker water geeft dan wanneer deze op leemgrond of kleigrond staat. Deze laatste twee grondtypen houden namelijk langer water vast dan zand.

Als de beukenhaag op zand staat kunt u kiezen voor twee keer per week bewateren, terwijl op leem of klei tijdens droge periodes één keer per week vaak ook voldoende is. Een beukenhaag in de zon zal daarnaast net wat meer water nodig hebben dan wanneer deze in de schaduw staat.

TIP: Let op de tekenen van droogte bij de beukenhaag. Krullende bladeren met deels verkleuringen (zoals bruine plekjes in de zomer) kunnen duiden op droogtestress. Indien de bladeren geel kleuren, wijst dat op overbewatering.

Beukenhaag water geven – weersomstandigheden

Als er geen groen blad aan de beukenhaag zit, kunt u ervan uitgaan dat extra water geven niet nodig is. De plant heeft in het najaar en in de winter geen extra water nodig, tenzij de temperatuur ineens oploopt en er sprake is van langdurige droogte. Als het warmer en droger wordt, van het late voorjaar tot de zomer, is één tot twee keer per week bewateren aanbevolen, afhankelijk van hoe droog het is en de bovengenoemde grondsoort.

TIP: Het is beter om de beukenhaag in één keer veel water te geven, dan dagelijks een klein beetje. Zo kan het water ook echt goed doordringen naar de wortels toe. Een oppervlakkig waterlaagje per dag bereikt de wortels minder goed.

Wanneer beukenhaag water geven?

U kunt de beukenhaag het beste tijdens bewolking water geven. Doe dit bij voorkeur niet midden op de dag als de zon schijnt, en voorkom dat u het blad nat maakt. Dit geeft namelijk een groter risico op verbranding. Kies bij voorkeur de vroege ochtend of late avond.

Beukenhaag verzorgen: bemesten en snoeien

Nu u weet hoe vaak de beukenhaag water nodig heeft, bent u er nog niet. Het is namelijk minstens zo belangrijk om te zorgen voor goede snoei en bemesting. En ook hier geldt weer dat de jonge beukenhaag wat extra aandacht nodig heeft ten opzichte van de gesettelde beukenhaag.

U kunt de beukenhaag het beste twee keer per jaar snoeien. In het artikel over beukenhaag snoeien vertellen we u hoe u dit het beste aanpakt.

Ook bemesten doet u bij voorkeur twee keer per jaar. In het artikel beukenhaag bemesten vertellen we hoe en waarmee u de beukenhaag in topconditie houdt.

Op de juiste manier beukenhaag bewateren en inplanten

U kunt uw beukenhaag nog zo goed verzorgen en van de juiste hoeveelheid mest, snoei en water voorzien, maar als deze in de basis al niet op de juiste manier geplant wordt, dan kan dat op termijn voor problemen in de groei zorgen. Nieuwe beukenhaag dient altijd zo geplant te worden dat de wortels net onder de grond staan, zodat het water optimaal de wortels kan bereiken. Tevens houdt u rekening met het aantal planten per meter.

Beukenhaag kopen bij Haag-planten.nl

Bij Haag-planten.nl hebben we een overzichtelijke tabel gemaakt met het aantal beukenhaag planten per meter, op basis van de hoogte. U kunt deze terugvinden bij zowel de groene als de rode beuk. Bestel uw beukenhaag planten online of neem contact met ons op om gebruik te maken van onze inplantservice met hergroeigarantie.

Wij geven u dan tevens persoonlijke tips over de gewenste hoeveelheid water voor de beukenhaag op basis van de standplaats in uw tuin.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *