Verzorging

Kan ik mijn heg snoeien met een kettingzaag?

Het snoeien van de heg is belangrijk om deze vitaal te houden. Maar wie weet heeft u niet zo’n zin in deze klus en wilt u er zo snel mogelijk vanaf zijn. Het gebruik van een kettingzaag voor het snoeien van de haag klinkt dan als een aantrekkelijke keuze. Is dat wel zo’n slim idee? Dat hangt af van tal van factoren. In dit artikel leggen we het aan u uit, zodat u weet wanneer de kettingzaag voor de heg een goede keuze is, en hoe u dit aanpakt.

Heg snoeien met kettingzaag of heggenschaar

We willen voorop stellen dat het gebruik van een kettingzaag voor de heg mogelijk is, maar niet altijd de beste keuze. De kettingzaag is namelijk een flink gereedschap, dat in de basis bedoeld is voor zwaardere werkzaamheden. Denk aan het vellen van bomen en het zagen van dikke takken. Daarom wordt er bij het snoeien van de heg meestal de voorkeur gegeven aan een heggenschaar. Naast handmatig zijn deze ook als elektrische variant verkrijgbaar.

Heg en kettingzaag: afhankelijk van type haag

Wilt u dan toch graag met de kettingzaag aan de slag? Dan is het goed om te weten dat sommige haagplanten hier beter tegen kunnen dan andere haagplanten. Dat komt omdat de bladeren van de heg flink kunnen lijden door de kettingzaag. Gaat het om een heg die u tot op het kale hout wilt terugsnoeien? Dat kan dan wel met deze krachtpatser.

Ilex, Buxus en coniferen als Taxus en Thuja, zijn soorten die over het algemeen tegen het gebruik van een kettingzaag kunnen. Deze zijn te ‘scheren’ in allerlei vormen. Het blad heeft er geen moeite mee als deze door midden geknipt worden.

Laurier daarentegen krijgt bruine randen bij de bladeren en verdient daardoor veel precisiewerk. Dit type heg kunt u beter niet met een kettingzaag doen.

De beukenhaag snoeien met een kettingzaag? Dit is een goede keuze als u de oude beukenhaag wilt verjongen. Want vooral oude beukenhagen kunnen erg dikke takken hebben, waarbij een gewone snoeischaar te licht is.

Hoe heg snoeien met kettingzaag?

Uiteraard dient u bij het snoeien van de heg het beste moment te kiezen om te snoeien. Dat verschilt per plant. Bij onze tuintips kunt u per type plant een stappenplan voor haag snoeien vinden, dus raadpleeg daar voor extra informatie per soort. Sommige planten hebben aan één snoeibeurt per jaar genoeg, maar soms is ook vaker wenselijk.

  1. Span een touw langs de haag, als richtlijn voor een rechte haag.
  2. Maak de kettingzaag eventueel schoon (i.v.m. plantbesmetting).
  3. Neem de juiste veiligheidsmaatregelen (daarover zo meer).
  4. Scheer langs de haag af, werk hierbij in lichte kegelvorm.
  5. Klaar! Nu alleen nog snoeiafval en gereedschap opruimen.

Heg snoeien kettingzaag: tips & veiligheidsmaatregelen

Het stappenplan voor de heg snoeien met een kettingzaag klinkt heel simpel, maar toch is het belangrijk om het niet te onderschatten. Een kettingzaag is relatief zwaar, en een ongeluk zit in een klein hoekje! We raden u aan om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. En twijfelt u of het lukt? Doe het dan niet!

Gebruik veiligheidsuitrusting

Draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting. Dat gaat verder dan stevige kleding en schoenen (eventueel met stalen neuzen). Een veiligheidsbril of vizier, gehoorbescherming, dikke handschoenen en een veiligheidshelm zijn goede keuzes.

Ken uw kettingzaag

Weet hoe u de kettingzaag bedient, waaronder het aan- en uitzetten. Verder is het belangrijk dat de bladlengte lang genoeg is voor de dikte van de heg. Een te groot en zwaar zaagblad maken het lastiger om netjes te snoeien.

Controleer de zaag en kettingspanning

Controleer of de ketting juist is gespannen voordat u begint met snoeien. Een te losse ketting kan van het zaagblad afspringen en dat is natuurlijk super gevaarlijk. Een kettingzaag dient bovendien regelmatig onderhoud te krijgen, omdat een botte zaag onvoorspelbaar kan reageren.

Gebruik de juiste zaagtechniek

Houd de kettingzaag stevig met twee handen vast en zorg ervoor dat u in een goed gebalanceerde houding staat. Maak geen zaagbewegingen boven schouderhoogte en zorg dat u altijd controle heeft over de zaag. Let op, als de haag hoog is dan is het niet aanbevolen om een kettingzaag op een ladder te gebruiken. Een steiger is een optie, en ook die dient dan goed gecontroleerd te worden en stevig te staan.

Pas op voor obstakels

Denk vooraf na over uw werkvolgorde en zorg dat er geen mensen, huisdieren of andere waardevolle objecten in de buurt zijn als u begint. Als er veel snoeiafval ligt, is het eventueel slim om dit tussentijds te verwijderen, om struikelen te voorkomen.

Heg snoeien met kettingzaag: do or don’t?

Als u vaker met een kettingzaag heeft gewerkt, dan kan het een prima optie zijn voor het snoeien van uw heg. Toch zouden we bij Haag-planten.nl adviseren om de voorkeur te geven aan de (elektrische) heggenschaar. Deze is lichter, makkelijker wendbaar en is speciaal ontworpen voor het snoeien van de haag. Voor dikkere takken bestaat er daarnaast ook nog de takkenschaar. Gaat het om het verwijderen van bomen met dikke stam? Dan is de kettingzaag uiteraard wel een uitstekende optie. Maar in alle gevallen brengt het gebruik van een kettingzaag risico’s met zich mee, en beter voorkomen dan genezen.

Nieuwe heg kopen bij Haag-planten.nl

Heeft u uw heg tevergeefs met een kettingzaag bewerkt, en heeft te plant er teveel onder geleden? Bij Haag-planten.nl bent u aan het juiste adres voor het kopen van een nieuwe haag. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met hergroeigarantie. Bekijk onze heggen soorten online of kom langs in onze kwekerij in Lunteren. Of bekijk onze tuintips voor gerichte snoeitips per haagplantsoort. Succes!

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *