Schimmels en ziektes

Hoe hagelschot in laurier herkennen & bestrijden?

De laurier kent verschillende soorten, waaronder de Novita, Rotundifolia, Caucasica en Portugese laurier. Ze verschillen lichtelijk in groeisnelheid, kleur en bladvorm. Wat de laurier soorten wel gemeen hebben? Ze zijn winterhard, vitaal en sterk. Daarnaast kunnen ze allemaal last krijgen van hagelschot, een vervelende schimmelinfectie. We vertellen u graag hoe u hagelschot kunt voorkomen, herkennen en bestrijden.

Wat is hagelschot?

Hagelschot komt meestal voort uit de schimmelinfectie Stigmina Carpophila. Deze schimmel komt vooral voor in prunusachtigen, waaronder de laurier. De aantasting van planten begint klein, maar breidt zich al snel uit, waardoor uw haag beschadigd geraakt. Het is dan ook belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Om u alvast gerust te stellen: uw haag wordt er niet mooier op, maar van hagelschot gaat uw laurier niet dood!

Hagelschot in laurier herkennen

Om die actie te ondernemen moet u natuurlijk eerst zeker weten dat het om de hagelschotziekte gaat. De schimmel zorgt in het begin voor kleine aantastingen, die zich voornamelijk kenmerken door kleine roodgele of bruine stippen (met lichtere kern) op de bladeren. Uiteindelijk veranderen ze in kleine gaatjes in de bladeren.

Dat is dan ook precies waar de naam ‘hagelschot’ vandaan komt, omdat het eruit ziet alsof er hagelkogeltjes door de bladeren zijn gegaan. Om hagelschot te herkennen kunt u het beste kijken of u die roodgele en bruine puntjes met lichtkleurig centrum op de bladeren ziet en of er al gaten ontstaan zijn. Er kan namelijk ook een andere oorzaak zijn van de afsterving van uw laurier.

De kenmerken van hagelschot in de laurier worden namelijk ook wel eens verward met andere plagen en ziektes. Zo kan het lijken op een aantasting door insecten, dus daarom kunt u het beste even controleren of u geen insectenplaag in uw laurier vindt. Bovendien is bij aantasting door bijvoorbeeld rupsen het blad rondom het gaatje niet gekleurd, terwijl dat bij hagelschot een bruinig tot zwarte randje heeft.

Daarnaast kan een tekort aan magnesium of stikstof in de grond ook zorgen voor aantasting van de bladeren, dus een goede bodemconditie is belangrijk.

Samengevat, hoe hagelschot herkennen:

  • Ronde roodbruine of gele vlekjes met lichtere kern op bladeren
  • Meerdere kleine gaatjes in de bladeren
  • Bruine of zwarte rand op blad rondom gaatje
  • Meestal in het voorjaar: april en mei

Hagelschot laurier bestrijden

Gaat het om hagelschot? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u afrekent met dit probleem. Zoals eerder gezegd: hoe eerder u erbij bent, hoe sneller u uw haag weer vitaal kunt krijgen. Uw haag gaat niet dood van het niet bestrijden, maar kan er wel kaal van worden. Dan moet u alweer een geruime tijd wachten voordat hij nieuwe scheuten maakt. Oplossen dus!

Hagelschot laurier behandelen:

  1. Snoei aangetaste bladeren en takken weg en voer ze af.
  2. Maak het snoeigereedschap schoon om geen andere delen te besmetten!
  3. Verrijk de grond met bodemverbeteraar.
  4. Geef geen extra water als de laurier al nat genoeg staat.
  5. Is de schimmel té ver gevorderd, dan kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Hagelschotziekte laurier voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en om te weten hoe u dit kunt doen is het belangrijk om te weten wanneer hagelschot zich ontwikkelt. Het belangrijkste daarbij is dat de laurier niet te vochtig mag staan. Staat hij erg nat? Zorg dan voor goede ontwatering, en dan vooral in het voorjaar. Als het water niet goed wegstroomt dan is een drainagesysteem aanbevolen.

Ook een algemene goede verzorging draagt bij. Zorg dat u de laurier op het juiste moment snoeit (tussen maart en september). Tijdens extreme weersomstandigheden snoeien zorgt er namelijk voor dat uw laurier veel kracht nodig heeft voor herstel, waardoor die gemakkelijker getroffen kan worden. Lees hier snoeitips voor de laurier.

Tevens is bemesting goed voor uw laurierhaag. Zo kunt u bijvoorbeeld twee keer per jaar organische mestkorrels strooien. Werk deze lichtjes in de bodem in en zorg voor een luchtige grond. U leest hier bemestingstips voor de laurier.

Gezonde laurier kopen

Mocht uw haag dusdanig aangetast zijn door de hagelschotziekte en heeft u geen geduld om te wachten tot uw planten weer in volle bloei staan? Dan kunt u ervoor kiezen om ze te vervangen. Het is belangrijk dat u in de basis kiest voor vitale laurier planten die op een gezonde en sterke manier gekweekt zijn. En daarvoor zit u goed bij Haag-planten.nl!

We kweken verschillende soorten laurier in onze eigen kwekerij in Lunteren en nodigen u van harte uit om eens langs te komen of contact op te nemen voor meer informatie. Optioneel kunnen we uw nieuwe laurier ook inplanten, zodat u weer geniet van een stralende tuin.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.9529.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *