Algemeen, Inplanten

Hoe verwijdert u (dode) buxus?

Heeft u buxus in uw tuin en wilt u deze graag verwijderen? Dode buxus, uw haag verplanten of simpelweg uw buxus haag vervangen omdat u andere eyecatchers wilt? Wat uw reden ook is, met de tips in dit artikel weet u hoe u het verwijderen van uw buxus moet aanpakken. Succes!

Is mijn buxus dood?

Misschien wilt u uw buxus eigenlijk liever niet verwijderen, maar denkt u dat u genoodzaakt bent omdat hij dood is. Daarom vertellen we u graag eerst hoe u dat kunt herkennen. Hoe treurig uw buxus er namelijk ook uitziet, het kan nog steeds zo zijn dat hij kan herstellen. We hebben een speciaal artikel gewijd aan buxus ziektes herkennen en voorkomen, dat we u zeker aanraden om te lezen als u wilt weten of er nog iets aan te doen is.

Belangrijk om te weten is dat de buxus relatief vatbaar is voor ziektes en schimmels, waaronder de vervelende buxusrupsen die uw hele haag binnen een mum van tijd kunnen wegknagen. Voor specifieke informatie over de buxusrups verwijzen we u graag door naar het artikel ‘Buxusrups, wat doet u eraan?’.

Dode buxus verwijderen

Mocht u enkele planten van uw buxus willen verwijderen omdat deze te ver aangetast zijn door ziekte of schimmel? dan kunt u deze simpelweg uitgraven en vervangen (daarvoor kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken). Zorg er dan wel voor dat u zeker weet dat er geen schimmels of ongedierte op uw ‘gezond-uitziende’ planten achterblijven. Neem contact met ons op als u nieuwe buxus planten wilt kopen.

Complete buxushaag verwijderen

Wilt u uw hele buxushaag verwijderen, omdat die dood is of gewoon omdat u ervan af wilt? Daarvoor hebben we een stappenplan geschreven, dus doe er uw voordeel mee.

1.      Snoeien tot 50 centimeter

Wellicht klinkt snoeien een beetje raar als u hem toch wilt verwijderen, maar dat maakt het uiteindelijk juist een stuk eenvoudiger om de planten te verwijderen. Snoei daarom de buxushaag terug tot een hoogte van circa 50 centimeter.

2.      Buxus uitgraven en verwijderen

Zorg voor een scherpe spade en steek de wortels rondom de buxushaag door om ze los te weken. Trek de buxus planten een voor een uit de grond en voer ze af (in een gesloten zak als de buxus ziek was). U kunt extra kracht zetten door er een schop onder te steken en op en neer te wrikken.

3.      Buxus wortels verwijderen

In principe kunt u de restwortels laten zitten, want als het wortelpakket verwijderd is dan sterven de overige kleine wortels normaliter vanzelf af. Wilt u er echter een nieuwe haag voor in de plaats zetten? Steek dan wel de overige wortels uit. Die zitten meestal tot maximaal 30 centimeter onder de grond, dus spit tot die diepte de grond goed om. U kunt de bodemsleuf voeden met aanplantgrond.

TIP: Ging het om een zieke buxus? Zorg dan dat de resten niet in aanraking komen met gezonde planten. Maak ook uw spade, snoeischaar, kruiwagen en ander materiaal schoon dat in aanraking is gekomen met de zieke buxus. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed schoon is en dat eventuele buxusrupsen opgeruimd en afgevoerd worden.

Buxus vervangen door vitalere planten

Zoals al benoemd is de buxus relatief kwetsbaar voor ziektes en schimmels. Daarom kunt u ervoor kiezen om uw haag compleet te vervangen. We hebben voor u de beste buxus vervangers op een rijtje gezet. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Ilex Crenata, die qua looks veel gemeen heeft met de buxus maar minder snel ziek wordt. Of kies voor een compleet andere uitstraling met de Portugese laurierhaag.

Neem zelf eens een kijkje of kom langs in onze kwekerij in Lunteren, zodat u met eigen ogen kunt zien welke alternatieve haagplant uw favoriet is. Neem contact met ons op of bekijk alle aanbevolen buxus vervangers. U kunt gebruik maken van onze inplantservice of advies bij ons inwinnen over het op de juiste manier inplanten van uw nieuwe haag!

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *