Algemeen

Is laurierkers giftig?

De laurierkers is een vitale plant die uit meerdere ondersoorten bestaat. Zo ziet u de Prunus Laurocerasus Novita, Rotundifolia en Caucasica geregeld in Nederlandse tuinen. Ze stralen in hun donkergroene en glanzende bladerdek en hun besjes zien er heerlijk uit. Maar zijn ze dat eigenlijk wel? Met andere woorden, is de laurierkers giftig?

Is laurierkers giftig voor mensen?

Hmm, de laurierkers klinkt wellicht als een lekker hapje, maar schijn bedriegt. Eet geen bessen van de laurierkers. Deze zijn namelijk giftig! Gelukkig zal u niet meteen neervallen, maar wanneer u enkele bessen consumeert dan kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Wanneer de symptomen ernstig zijn of als u meer dan 5 bessen heeft ingenomen dan is contact met de huisarts aanbevolen.

Is laurierkers giftig voor kinderen?

Uiteraard zijn kinderen ook mensen en het antwoord is dus ook duidelijk: laat kinderen geen bessen van de laurierkers eten. Hier geldt echter het advies om bij een enkele bes al de huisarts te raadplegen. Die kan u vertellen wat de benodigde actie is in de situatie. U hoeft overigens niet compleet in paniek te schieten wanneer er (nog) geen symptomen zijn, maar neem gewoon het zekere voor het onzekere en neem contact op met de dokter.

Zijn de bladeren en bloemen van de laurierkers giftig?

Hierboven hebben we het over de niet-eetbare bessen van de laurierkers gehad, maar hoe zit dat met de rest van deze haagplant? Ook de andere delen van de plant zijn giftig, waaronder de bloemen, planten en stengels. Deze dienen dus niet geconsumeerd te worden. De sap die uit de plant komt kan zelfs al irritatie op de huid veroorzaken. We raden u daarom aan om tijdens het snoeien beschermende handschoenen te dragen. Heeft u de laurierkers met de blote hand aangeraakt? Was dan uw handen en wrijf niet door uw oog.

Is laurierkers giftig voor honden en andere huisdieren?

Honden, katten en konijnen blijven ook maar beter van de sappige laurierkers af. Afhankelijk van bijvoorbeeld het ras en de inname hoeveelheid kan een huisdier last krijgen van braken, krampen, tranende ogen, slijm uit de neus, verlamming, met zelfs de dood tot gevolg. Gelukkig zal uw huisdier in de meeste gevallen uit zichzelf van de plant afblijven, zolang zij maar genoeg ander voedsel binnen handbereik hebben. Als voorbeeld: een wild konijn weet in de natuur ook waar hij of zij zonder risico aan kan knagen. Dit instinct zit vaak (niet altijd) in de beestjes zelf.

Is laurierkers giftig voor paarden en andere (boerderij)dieren?

Een laurierkers in uw weide zetten waar paarden of andere (boerderij)dieren als schapen, geiten en koeien rondlopen, is geen aanrader. Zoogdieren zijn al gevoelig voor blauwzuurvergiftiging, maar herkauwers blijken nog gevoeliger te zijn. Hoewel ook hier geldt dat de kans klein is dat zij uit zichzelf eraan gaan eten, kunt u beter geen risico nemen. Er werden namelijk al intoxicaties gemeld bij runderen en geiten die voortkwamen uit de blauwzuurglycosiden in de bladeren en pitten van de laurierkers vrucht. Overigens wordt een dagelijkse hoeveelheid tot 500 gram laurierkersblad veilig geacht voor paarden. Deze sterke dieren kunnen echter bij overmatige inname last krijgen van ademnood, opgezette slijmvliezen, overmatige speekselproductie en stuipen.

Is laurierkers giftig voor vogels?

Hé eindelijk, we hebben een beestje gevonden dat zonder risico van de laurierkers kan smullen. Dat komt omdat vogels een ander verteringssysteem hebben dan mensen, waardoor ze de besjes moeiteloos naar binnen werken zonder er ook maar enige last van te ondervinden. Sterker nog, vogels zijn er dol op. Om vliegers aan te trekken in uw tuin komt de laurierkers dus perfect van pas!

Is de Portugese laurier giftig?

Tot nu toe hebben we het gehad over de laurierkers, oftewel de Prunus Laurocerasus soorten. Hoe zit het dan met de Portugese Laurier, oftewel de Lusitanica Angustifolia? De laurierkers en laurier worden vaak verward. Daardoor worden ze in de volksmond vaak door elkaar gebruikt.

Is Portugese laurier giftig voor mensen? Ja, ook hier gelden dezelfde richtlijnen voor de consumptie van de besjes door volwassenen of kinderen. En is Portugese laurier giftig voor honden? Ook! En hoewel de Portugese laurier niet in de lijst met meest giftige planten voor paarden staat, is de Portugese laurier giftig voor paarden bij grote inname.

Aangezien de Portugese Laurier en de laurierkers erg veel op elkaar lijken, raden we je aan met beide planten op te passen. Consumeer ze niet. En plaats geen snoeiafval bij je huisdieren. De gedroogde laurier bladen uit de supermarkt kun je natuurlijk wel met een gerust hart door je eten heen koken. Dit is een andere laurier soort: Laurus Nobilis.

Welke laurierhaag in mijn tuin planten?

U hoeft nu niet direct bang te worden van de laurierkers en de Portugese laurier. Het zijn immers prachtige planten en zoals benoemd is de kans klein dat uw huisdieren ervan eten (zeker als ze normaal ook niet van planten eten). Overigens is het belangrijk om te weten dat vrijwel iedere haagplant wel een bepaalde mate van (milde) giftigheid heeft. Uw eten haalt u beter vers uit de moestuin of uit de koelkast, dan dat u aan welke haagplant dan ook gaat knabbelen.

Indien u twijfelt of u de laurier(kers) in uw tuin wilt planten, of wanneer u op zoek bent naar minder-giftige alternatieven, dan neemt u gerust contact op met Haag-planten.nl. Wij adviseren u graag persoonlijk en vertellen u over de voordelen en nadelen per type haagplant, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor de nieuwe haag in uw tuin. Of bekijk de haagplanten op onze website, waaronder de verschillende laurier soorten.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *