Algemeen

Welke liguster soorten zijn er?

De liguster (Ligustrum) is een weelderige plant die zowel als haagplant ingezet wordt én in het wild groeit. Hij komt in verschillende soorten. Welke liguster soort is de beste haagplant? De populairste ligusterhaag soorten zijn de Ligustrum Ovalifolium en de Ligustrum Vulgare. Hier leest u alles wat u moet weten over deze soorten. Daarnaast vertellen we u ook over alternatieve liguster soorten.

Soorten liguster

Zoals bij de meeste planten komt ook de liguster in diverse varianten. Het geslacht bestaat uit circa 50 verschillende soorten, van wintergroene tot niet-wintergroene struiken. Over het algemeen groeien ligusters redelijk snel en lijken ze qua looks veel op elkaar.

Ze krijgen midden zomer witte bloemen, die erg sterk ruiken. Daarna volgen zwarte besjes, die (mild) giftig zijn voor de mens. Vogels zijn gek op deze bessen en plantensoort, en ook vlinders en bijen vliegen graag een rondje langs de liguster.

Haagliguster: beste ligusterhaag soort

Wilt u de liguster als haagplant in de tuin zetten? Dan is de keuze gemakkelijk! De haagliguster, oftewel de Ligustrum Ovalifolium, is namelijk het meest groenblijvend en wintergroen. Zo zorgt u ook tijdens de koudere dagen voor privacy. In hele strenge winters kan hij wel wat blad verliezen, maar in het voorjaar groeit dit blad snel weer aan. De bladeren van deze prachtige haagplant zijn ovaalvorming en diepgroen van kleur.

Een groot voordeel van de haagliguster is dat hij vrijwel overal goed groeit, en dat ook nog eens snel. Hij stijgt per jaar zo’n 40 tot 50 centimeter de hoogte in. Hij is eenvoudig te verzorgen en kan zelfs flink teruggesnoeid worden. U leest hier meer over het snoeien van de ligusterhaag.

De Ligustrum Ovalifolium doet het overigens niet alleen goed in landelijke tuinen, maar ook in de stad is hij zeer gewild. Dit omdat hij dus zo goed groeit en erg goed tegen vervuiling kan. Handig, want zo kiest u zelfs met een kleine stadstuin voor een prachtige liguster in de tuin. Leuk feitje: van oorsprong komt hij uit Japan!

Bonte haagliguster: kleurrijke variant

Spreekt de bovengenoemde haagliguster u qua kenmerken wel aan, maar heeft u liever een haagplant met een kleurrijk gevarieerd blad? Dan zou de bonte haagliguster, oftewel de Ligustrum Ovalifolium Aureum, een goede keuze voor u zijn. Naast groen zit er namelijk ook geel in de bladeren verwerkt. Dat geeft een sierlijk effect in de tuin.

Wilde liguster: nóg snellere groeier

De wilde liguster (Ligustrum Vulgare) is zoals de naam al aangeeft regelmatig in het wild te vinden. Zo spotten we hem door heel de Benelux, waaronder bijvoorbeeld in de duinen en andere kalkhoudende bodems. Ook op andere continenten (met uitzondering van Amerika) zien we de wilde liguster groeien. Hij kan zelfs tot 5 meter hoog worden.

Vergelijken we de Vulgare liguster met bovengenoemde Ovalifolium liguster dan zien we dat hij iets minder wintergroen is. Hij zal vooral bij hele koude winters wat sneller blad verliezen. Daarnaast groeit hij iets harder, wat als voordeel heeft dat hij sneller dichtgroeit. De keerzijde is dat hij vaker gesnoeid moet worden en dus meer onderhoud nodig heeft.

Qua uiterlijk zijn ze behalve deze kleine verschillen erg aan elkaar gewaagd. Het is dus een persoonlijke keuze of uw voorkeur uit gaat naar de Vulgare of Ovalifolium. Voor de liguster als stadsplant of als haagplant gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar de meest groenblijvende liguster Ovalifolium, maar indien u op zoek bent naar de snelst groeiende liguster soort en het niet erg vindt om vaak te snoeien dan zou de wilde liguster een goed alternatief kunnen zijn.

Als meest groenblijvende Vulgare liguster kiest u voor de sub-variant Ligustrum Vulgare Atrovirens. Als meest laagblijvende haagplant kiest u voor de Ligustrum Vulgare Lodense.

Glimmende liguster: leerachtige bladeren

Wanneer u liever een liguster heeft met leerachtige bladeren, dan kiest u voor de glimmende liguster, oftewel de Ligustrum Lucidum. Deze komt van oorsprong uit China, maar kan ook in Nederland als sierheester geplant worden. Bij deze haagplant dient u er rekening mee te houden dat de grond niet te nat mag staan.

Liguster bestellen

Bent u enthousiast over de liguster(haag) en wilt u deze eyecatcher planten? Dan raden we het liefste de haagliguster (Ligustrum Ovalifolium) aan, omdat hij snel groeit, goed tegen diverse condities kan en met meest groenblijvend en winterhard is.

Bij Haag-planten.nl kiest u voor de beste kwaliteit ligusterhaag (uit eigen kwekerij!) en de gewenste hoogte, van 40 tot 150 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Bovendien profiteert u van 3 maanden hergroeigarantie.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *