Uncategorized

Ilex soorten

Ilex is de overkoepelende naam voor zo’n vierhonderd verschillende soorten planten uit de hulstfamilie. De grootte varieert tussen de 2 en 25 meter en er zijn zowel bladverliezende als groenblijvende ilex soorten. Een paar soorten van de ilex zijn bij uitstek geschikt voor het creëren van een gezonde en volle haag. In dit artikel adviseren we u welke ilex soorten u het beste kunt kiezen voor het inrichten van uw tuin.

De beste ilex haagplanten

Allereerst alvast een voorproefje van de ilex soorten die wij aanraden voor de haag. We vertellen u zo meteen uitgebreider over de kenmerken per soort. Eerst gaan de nog iets dieper in op de voordelen van een ilex haag.

Waarom een ilex haag?

Voordat u kiest voor een ilex haag, bent u vast benieuwd waarom deze haagsoort een goede keuze is. Er zijn immers zoveel alternatieven. Natuurlijk moet de uitstraling van de plant bij uw voorkeuren passen, maar afgezien van dat zijn er nog een aantal andere redenen om bovengenoemde ilex soorten als haagplant te kiezen:

1. De ilex is winterhard en blijft het hele jaar groen

De ilex overleeft zowel barre als warme weersomstandigheden. Daardoor blijft de tuin het gehele jaar zijn frisse en groene uitstraling behouden. U hoeft de ilex in de winter niet in te pakken ter bescherming tegen de vorst. Dat scheelt tevens veel in onderhoud.

2. De ilex groeit goed op de meeste soorten grond

Zowel op zandgrond als veengrond zal de ilex goed groeien. Uw haag groeit snel dicht en krijgt een volle uitstraling, zonder last te hebben van gaten in de heg. Plant u de ilex op kleigrond, dan kunt u de groei met grondverbeteraars stimuleren.

3. De ilex is gemakkelijk te snoeien

De ilex is gemakkelijk te snoeien met een scherpe heggenschaar. Hierbij knipt u recht langs de ilex haag af. Snoeien kan van mei tot en met september. Dit moet minimaal twee keer per jaar, maar vaker mag ook, bijvoorbeeld door te toppen. Hierdoor kunt u de haag perfect in model houden. Lees hier meer over de aanpak van ilex snoeien.

4. De ilex heeft geen last van vervelende (buxus)ziektes

De ilex staat bekend om een sterke gezondheid. De plant is bestand tegen allerlei plantenziektes en ongedierte, waaronder de buxusrups, buxusmot en de buxusziekte (schimmel). Het is dan ook niet voor niets een populair alternatief voor de buxus haag.

Welke ilex soort voor de haag?

We vertelden u zojuist al over drie ilex soorten die bij uitstek geschikt zijn voor het creëren van een volle, gezonde en groene haag. Deze ilex soorten staan ook bekend als de Japanse hulst. Rond mei of juni krijgen ze alle drie mooie witte bloemetjes, gevolgd door kleine zwartje besjes in het najaar.

De drie soorten lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar hebben kleine verschillen in groeisnelheid, kleur en bladvorm. Op basis van de kenmerken per soort kunt u zelf beslissen welke ilex soort uw favoriet is.

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Ilex Crenata Green Hedge

De Ilex Crenata Green Hedge komt qua dichtheid, kleur, groeiwijze én kleur van de bladeren sterk met de buxus overeen, maar dan met uitzondering van de buxusziektes. Hij groeit zo’n 15 centimeter per jaar. De Crenata Green Hedge is een goede aankoop voor iedereen die op zoek is naar een sterke en gezonde haagplant als alternatief voor de buxus.

Ilex Crenata Caroline Upright

De Crenata Caroline Upright is een ilex plant die wat meer omhoog groeit dan de Green Hedge. Per aantal meters moeten ze daarom wat dichter bij elkaar geplant worden. Het blad is bovendien wat lichter van kleur en staat iets boller. Hij groeit zo’n 20 centimeter per jaar. Kies voor de Crenata Caroline Upright als uw voorkeur uitgaat naar een wat lichter blad.

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex Maximowicziana Kanehirae

De Ilex Maximowicziana Kanehirae is de snelst groeiende Japanse hulst soort. Jonge planten groeien zo’n 30 tot 40 centimeter per jaar. Na een paar jaar neemt dit af tot 20 à 35 centimeter per jaar. De bladeren zijn vergeleken met de Ilex Crenata wat groter en glanzender. De Maximowicziana Kanehirae is een uitstekende keuze voor iedereen die snel een volle en relatief hoge haag wil kweken.

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Op zoek naar een ilex kwekerij?

Wilt u voordelige ilex haagplanten kopen en kiest u hierbij graag zelf de planthoogte? Bij Haag-planten.nl hebt u een ruime keuze uit ilex soorten, met variaties in hoogte van 10 tot 220 centimeter. Al onze ilex planten komen uit onze eigen kwekerij.

Neem een kijkje online of plan een afspraak in bij ons tuincentrum. Bij ons bent u verzekerd van drie maanden hergroeigarantie en kunt u optioneel uw ilex door ons laten aanplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *