Algemeen

Welke groenblijvende hagen zijn snelgroeiend?

Wilt u razendsnel uw groene haag laten dichtgroeien en bent u benieuwd wat dan de beste keuzes zijn? We presenteren u de haagplanten die een snelle groei hebben. Uiteraard gaat het hier om gemiddeldes, richtlijnen die u kunt aanhouden. Goede groeiomstandigheden voor de haagplant in kwestie zorgen uiteraard voor betere groei. Ook daarvoor geven we u nog een aantal tips. Welke groenblijvende en snel groeiende haagplant is uw favoriet?

Ligusterhaag: 40 tot 50 cm per jaar

De ligusterhaag (Ligustrum Ovalifolium) is een prachtige haagplant met ovaalvormige bladeren die diepgroen van kleur zijn. In juli/augustus verschijnen er ook nog prachtige witte bloemetjes in, later zwarte besjes. Hij behoudt het hele jaar zijn bladeren, al kan hij tijdens hele strenge winters wel enkele blaadjes verliezen. Niets om u zorgen over te maken, in het voorjaar zijn die zo weer vervangen door kersverse bladeren.

Interessant om te weten is dat er verschillende ligustersoorten zijn, waarvan de Ovalifolium de meest groenblijvende variant is. Deze groeit circa 40 tot 50 centimeter per jaar, waardoor u snel een volle haag creëert. U koopt hem bij Haag-planten.nl direct in de gewenste hoogte, van 40 tot 150 centimeter.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Laurierhaag: tot 40 cm per jaar

Ook de laurier mag er zijn als groenblijvende haag. Snelgroeiend en een luxe uitstraling, dat is wat u van de laurierhaag mag verwachten. Er zijn overigens verschillende soorten laurier, waarvan de Portugese Laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia) de bekendste is. Dit is echter niet de soort die ook het snelste groeit, want deze behaalt een groei tot 30 centimeter per jaar, wat overigens nog steeds best snel is.

Voor een maximaal snelle groei kiest u echter beter voor de Rotundifolia laurier of Caucasica laurier. Deze behoren tot de Prunus Laurocerasus en ze groeien tot zo’n 40 centimeter per jaar. Het verschil qua uiterlijk tussen de verschillende soorten is overigens niet gigantisch, al ziet u kleine verschillen in de groentint en de vorm van de bladeren. Bekijk hieronder onze lauriersoorten om te ontdekken welke het beste bij uw past.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Hedera haag: 30 tot 60 cm per jaar

De Hedera haag (Hedera Hibernica) doet zijn naam eer aan, want hij wordt ook wel de klimop genoemd. En opklimmen doet hij zeker, want hij groeit namelijk uitstekend omhoog langs muren, schuttingen en draadpanelen. Normaal gezien blijft hij het hele jaar door groen, al kan hij tijdens een super strenge winter lichtelijk invriezen. Gelukkig loopt hij in het voorjaar wel weer uit.

De klimop groeit dus circa 30 tot 60 centimeter per jaar. Gaat u voor die maximale groei? Dan is het aan te raden om wat vaker de zijscheuten te snoeien. Hierdoor zal het aantal scheuten sneller verdubbelen en zal uw haag sneller privacy bieden. Hij groeit razendsnel compact. Optioneel kunt u bij ons naast losse klimop planten ook direct een kant-en-klaar klimop gaaspaneel aan de haak slaan.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Olijfwilg: 20 tot 40 cm per jaar

De kust van Nederland strekt zich uit over meer dan 500 kilometer. En een kusttuin kan het al snel zwaar te voorduren hebben door veel wind en zout. Woont u in winderige gebieden? Dan kunt u de Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) overwegen. Dit is een heldergroene haagplant met zilverkleurige ondertonen. Uiteraard hoeft u niet per se aan de kust te wonen om voor deze prachtige haagplant te kiezen!

Hij behoort met een groei tot 40 centimeter per jaar tot de mooiste groenblijvende hagen – snelgroeiend en vitaal. Zo doet hij het goed in zowel zon als (half)schaduw. Hij groeit het snelst als hij op de juiste manier bemest wordt. Het fijne aan deze haagplant is dat hij er als wildgroeier ook prachtig uitziet. U hoeft hem dus niet zo vaak te snoeien als u niet wilt. U koopt de Olijfwilg bij ons van 30 tot 160 centimeter direct op de gewenste hoogte.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Thuja haag: 20 tot 35 cm per jaar

De Thuja staat ook wel bekend als de conifeer. Het is een groenblijvende haagplant die bekend staat om zijn zachte bladeren. Ideaal voor een kindvriendelijke tuin waarin u snel een dichte en hoge haag wilt creëren. Groot voordeel is dat u Thuja direct op een hoogte van meer dan 2 meter kunt aanschaffen.

Er zijn verschillende soorten Thuja, waarbij we de Thuja Brabant aanraden als u de snelste groeier zoekt. Deze schiet jaarlijks tot 35 centimeter de lucht in. De Thuja Plicata Gelderland scoort bij ons de tweede plek met een groei van circa 30 centimeter per jaar. Thuja Smaragd moet het afleggen met zo’n 20 centimeter groei per jaar. Het kan natuurlijk zijn dat dat voor u nog steeds snel genoeg is!

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Goede verzorging stimuleert groei

Zoals u zich wellicht kunt voorstellen zorgt een goede verzorging voor betere groei. Hierdoor zullen haagplanten niet alleen hoger, maar ook compacter worden. Daarvoor dient u de meeste haagplanten twee keer per jaar te snoeien. Ook bemesting is belangrijk. U kunt de plant stimuleren met organische mest, zoals koemestkorrels.

We hebben verschillende tuintips voor u verzameld in onze blog, zodat u per plant kunt kijken wat de beste manieren van snoeien en bemesting zijn. Verder kunt u ook meer informatie per haagplant vinden door hierboven op het blok van de haagplant van uw keuze te klikken. Neem eens een kijkje of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. U bent daarnaast ook welkom in onze kwekerij in Lunteren om snelgroeiende groenblijvende haagplanten te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *