Verzorging

Olijfwilg snoeien: hoe en wanneer?

De Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een schitterende eyecatcher die het zowel goed doet als haagplant en als solitaire plant. De naam Olijfwilg doet al snel aan een olijvenboom denken, maar ze hebben niets met elkaar te maken. De plant wordt daarnaast ook wel Zilverbes genoemd, maar in tegenstelling tot de meeste bessenstruiken behoort deze niet tot het geslacht prunus, maar tot de duindoornfamilie.

Olijfwilg als haagplant

De Olijfwilg Zilverbes valt op door zijn heldergroene en glanzende blad en dat is dan ook de reden dat hij steeds vaker als haagplant in siertuinen voorkomt. Aan de onderkant is het blad wat doffer en in het najaar krijgt hij kleine witcrème kleurige bloemetjes. Vooral aan de kust is hij erg gewild, omdat hij ongevoelig is voor wind en zout. Bovendien is hij winterhard en erg stevig, wat ervoor zorgt dat hij niet zomaar omwaait. Een sterke plant die zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar groeit en het goed doet in zon en (half)schaduw!

Snoeien van de Olijfwilg

Wanneer u een losse Olijfwilg in de tuin hebt staan dan kunt u ervoor kiezen om deze lekker robuust te laten groeien. In dit geval hoeft u hem zelfs niet per se te snoeien. Hoe minder u snoeit, hoe meer kans op besjes aan de plant. De Olijfwilg bessen zijn doorgaans rood met een zilverkleurige gloed, waar de plant dan ook de naam Zilverbes aan te danken heeft. De bessen van de Olijfbes zijn niet giftig, en hebben een beetje een zure smaak. Dat maakt ze minder populair als losstaand hapje, maar ze kunnen perfect verwerkt worden in jams.

Olijfwilg haag snoeien

Kiest u voor de Olijfwilg als haagplant dan kunnen we ons voorstellen dat u de haag graag strak houdt en op een volle manier dicht laat groeien. Om de vertakking op een positieve manier te bevorderen kunt u hem het beste één of twee keer per jaar snoeien. Daarvoor kunt u onderstaand stappenplan volgen:

  1. Gebruik een scherpe én schone (elektrische) snoeischaar.
  2. Kies hoe ver u de Olijfwilg terug wilt snoeien, u kunt optioneel drastisch terugsnoeien tot circa 50 centimeter boven de grond. Ook de Olijfwilg op stam snoeien behoort tot de mogelijkheden.
  3. Geef de haag bij droog weer voldoende water en voeg eventueel wat compost toe om het herstel te bevorderen.

De Olijfwilg is overigens ook perfect in te zetten voor vormsnoei, zoals een bolvorm. Houd er dus rekening mee dat hoe vaker, strakker en verder u terugsnoeit, hoe minder de besjes zullen groeien in deze plant. De Olijfwilg kan groeien tot een hoogte van zo’n 2 meter, dus u kiest zelf of u voor een hoge of lage Olijfwilg haag gaat.

Wanneer Olijfwilg snoeien?

De Olijfwilg haag kan het beste twee keer per jaar gesnoeid worden na de bloeiperiode, dat is tussen juni en oktober. Zo kunt u bijvoorbeeld de eerste snoeibeurt in juni plannen, om hem in oktober een tweede snoeibeurt te geven. Waar u altijd rekening mee dient te houden is dat u snoeit tijdens bewolkt weer. In volle zon kunnen de net geknipte takken namelijk verbranden.

Vaker dan twee keer per jaar snoeien kan wel, maar is niet aanbevolen, omdat hij daardoor minder zal gaan bloeien. Gaat uw voorkeur uit naar een informele, minder strakke haag, dan is één keer per jaar snoeien zelfs voldoende. En vindt u uw haag al voldoende vertakt en houdt u van wildernis? Dan zou u het snoeien zelfs helemaal een jaar over kunnen slaan.

Olijfwilg kopen op Haag-planten.nl

Op Haag-planten.nl bieden we de prachtige Zilverbes Olijfwilg aan, die we op een gezonde manier gekweekt hebben in onze eigen kwekerij in Lunteren. Standaard kiest u bij ons uit een hoogte van 30 tot 60 centimeter. Hulp nodig bij het inplanten? Kies dan voor onze inplantservice en geniet van 3 maanden hergroeigarantie.

Wilt u de Olijfwilg planten eerst in het echt bewonderen? Dan bent u van harte welkom in onze kwekerij. We adviseren u graag persoonlijk en kunnen u -indien u nog twijfelt over uw keuze voor een bepaalde haagplant- ook andere soorten planten laten zien. Zo maakt u een gedegen keuze en gaat u voor die prachtige haag in uw tuin!

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *