Schimmels en ziektes

Olijfwilg ziektes

De Olijfwilg is een prachtige haagplant die ook bekend staat als Elaeagnus ebbingei, Zilverbes en Silverberry. Mogelijk heeft u hem al in de tuin staan of overweegt u om de eyecatcher te planten. Wilt u weten met welke Olijfwilg ziektes u te maken kunt krijgen, of bent u benieuwd waar uw zieke Olijfwilg op dit moment last van heeft? We vertellen u over mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen.

Welke Olijfwilg ziektes zijn er?

De Olijfwilg zal van nature stralen in een heldergroene kleur. Het glanzende blad, de eventuele bloemen en kleurrijke rode besjes zijn mooi om te zien. Van zichzelf is de Olijfwilg een sterke plant die niet snel last krijgt van ziektes en schimmels. Mocht uw Olijfwilg er toch treurig bij staan dan heeft deze mogelijk last van:

  • Verwelkingsziekte
  • Strenge vorst
  • Bladluis (roetdauw)

Verwelkingsziekte Olijfwilg (Verticillium)

De verwelkingsziekte is de meest voorkomende ziekte in de Olijfwilg. Het staat ook bekend als Verticillium. Het uit zich in een of meerdere takken die bladeren verliezen. De bladeren verkleuren en verdorren, vallen compleet uit en de tak verliest de veerbaarheid.

De verwelkingsziekte wordt gezien als schimmelziekte die vanuit de grond ontstaat en zo de wortels van de plant binnendringt. Over de precieze oorzaak lopen de meningen nogal eens uiteen, maar feit is dat het vaak opspeelt in vochtige periodes. En wanneer er weinig zuurstof in de grond zit. De watervaten van de Olijfwilg raken verstopt waardoor het vocht niet meer in de takken doordringt.

Olijfwilg verwelkingziekte – oplossing

Als uw Olijfwilg aan verwelkingsziekte lijdt dan is dat zeker geen pretje. De schimmel bevindt zich namelijk in de grond en kan zich eenvoudig verder verspreiden. In een vroeg stadium kunt u proberen om de aangetaste delen weg te knippen en de grond om te spitten en te verversen. Een drainagesysteem (ook preventief) kan tevens helpen.

In een later stadium is een geïnfecteerde Olijfwilg helaas niet meer te redden. Men zou de plant compleet moeten vernietigen en de aarde waarin ze groeien moeten vervangen. Anders kunnen nieuw geplante (haag)planten immers weer besmet worden door de huidige grond. Gebruik daarnaast een bestrijdingsmiddel voor de grond.

Strenge vorst Olijfwilg

De Olijfwilg is een groenblijvende en winterharde plant. Gedurende winters met strenge vorst kan hij echter wel wat blad verliezen. We hebben het dan over extreme vrieskou. Langdurige temperaturen onder -5 graden Celsius kunnen al bladverlies tot gevolg hebben. Bij temperaturen vanaf -15 Celsius heeft de plant het al helemaal zwaar. Gelukkig komt dit in praktijk in Nederland natuurlijk niet zo snel voor!

Olijfwilg strenge vorst – oplossing

Een Zilverbes waarvan het blad is ingevroren en zelfs verloren is, ziet er minder fraai uit. Het goede nieuws is dat de plant normaal gezien in het voorjaar vanzelf weer uitloopt. U hoeft dus geen actie te ondernemen. Als u van Yoga houdt kunt u natuurlijk wel de Zonnegroet proberen. Wachten tot de zon weer komt, en opnieuw genieten van uw prachtige plant!

Bladluis Olijfwilg (roetdauw)

Hoewel het gelukkig niet erg snel zal voorkomen, kan bladluis zich op de Olijfwilg nestelen. U herkent ze doordat ze in groepjes (vaak zwart, wit of groen) op elkaar geklonterd zitten als een soort eitjes. Luizen scheiden een zoete vloeistof uit, genaamd honingdauw. En daarop groeit vervolgens de schimmel roetdauw.

Die roetdauw kan op termijn uw Olijfwilg beschadigen, omdat het de bladeren bedekt en daardoor lichtopvang belemmert. U herkent dit als een soort (licht)zwart gekleurd laagje over met name de bladeren, soms ook op de takken.

Olijfwilg bladluis en roetdauw – oplossing

Roetdauw ontstaat pas als bladluis te lang aanwezig is, dus u kunt het probleem het beste bij de kern aanpakken. En dat is erg simpel, want u kunt de bladluizen er met een harde waterstraal vanaf spuiten.

U kunt daarnaast een mengsel van water en azijn maken en daarmee de plant om de paar dagen bespuiten (luizen houden er niet van). Indien de plaag wat groter is dan kunt u een speciaal bestrijdingsmiddel bij het tuincentrum halen.

Heeft u al last van roetdauw in de Olijfwilg? Ook dan is een harde waterstraal soms de oplossing. De sterk aangetaste delen kunt u het beste verwijderen en in een afgesloten zak afvoeren. Controleer alsnog waar de bladluizen zitten en zorg dat u de plaag bestrijdt.

Zilverbes ziektes voorkomen

Olijfwilg, zilverbes of Elaeagnus ebbingei ziektes voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hoewel de plant niet zo snel last zal krijgen van ziektes en u sommige ziektes niet altijd kunt voorkomen, kunt u wel tijdig ingrijpen. Controleer de plant regelmatig en zorg voor goede snoei en verzorging. U leest hier meer over in het artikel over Olijfwilg snoeien.

Nieuwe Olijfwilg kopen

Zoals u heeft kunnen lezen zal de Olijfwilg in veel gevallen weer herstellen, mits u de juiste actie onderneemt of wacht totdat het voorjaar aanbreekt. Als de Olijfwilg aan verwelkingsziekte lijdt die vergevorderd is dan zult u misschien wel de plant moeten vervangen.

U kunt voor nieuwe en vitaal gekweekte Olijfwilg planten terecht bij Haag-planten.nl. We kweken ze in eigen kwekerij en leveren direct op de gewenste hoogte tot 160 centimeter. Twijfelt u over de bodemconditie? Maak gebruik van onze inplantservice en geniet van professioneel advies. Voor een stralende Olijfwilg haag!

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *