Algemeen

Is Olijfwilg giftig?

De Olijfwilg (Zilverbes of Elaeagnus ebbingei) is een ware eyecatcher in de tuin, die zelfs qua uitstraling (zoals het aantal bessen) beïnvloed kan worden aan de hand van bepaalde snoei en bemesting. Vraagt u zich echter af of Olijfwilg ook een vriendelijke tuinplant is? Oftewel, is Olijfwilg giftig voor mensen en dieren? Daar geven we in dit artikel antwoord op.

Elaeagnus ebbingei giftig? Nee!

De Olijfwilg staat ook bekend als Elaeagnus ebbingei en Zilverbes. Wilt u dus weten of de Elaeagnus ebbingei of Zilverbes giftig is? De antwoorden zijn op alle drie de namen hetzelfde, deze plantensoort is niet giftig. We vertellen u specifieker over wat er wel en niet eetbaar is, en voor wie consumptie wel en niet geschikt is.

Is Olijfwilg giftig voor mensen?

Nee, Olijfwilg is niet giftig voor mensen. De bessen kunnen zelfs geconsumeerd worden (daarover zo meer). Dat betekent niet dat u de bloemen, bladeren en stam moet eten. U kunt daar zelfs licht misselijk van worden. In tegenstelling tot sommige andere haagplanten, zijn er voor zowel wij weten geen dodelijke gevallen bekend door het eten van Olijfwilg. Dat maakt de Olijfwilg een perfecte keuze voor in een kindvriendelijke tuin.

Zijn Olijfwilg bessen giftig voor mensen?

Olijfwilg kan prachtige bessen produceren, die geconsumeerd worden door liefhebbers. Van nature hebben ze een zurige smaak, waar u echt van moet houden. Veel mensen geven er de voorkeur aan om de bessen te verwerken in een jam of saus. En daar zijn ze dan ook prima voor geschikt. De bessen van de Olijfwilg kunnen zonder zorgen gegeten worden. U kunt ze het beste oogsten van eind april tot begin juli.

Is Olijfwilg giftig voor honden?

Waar onder meer de taxus, herfsttijloos, vingerhoedskruid en gele monnikskap bekend staan als extreem giftige planten voor honden, blijkt de Olijfwilg de dans te ontspringen. Wie zijn of haar trouwe viervoeter zonder zorgen in de tuin wil laten rondhuppelen die kan prima kiezen voor de Olijfwilg. Deze is niet giftig voor honden.

Is Zilverbes giftig voor huisdieren en vee?

Ook voor andere dieren is Olijfwilg zover bekend niet giftig. U kunt deze dus prima planten in een omgeving waar katten, konijnen, of vee als varkens, koeien, schapen en paarden rondlopen. Wellicht heeft dat laatste niet uw voorkeur, maar het is toch prettig om te weten dat dat in de basis geen probleem voor de gezondheid van uw dieren vormt.

Is Olijfwilg haag giftig voor vogels?

Nee, Olijfwilg haag is niet giftig voor vogels. Sterker nog, ze zijn gek op de besjes van deze plant. Olijfwilg haag in de tuin planten zorgt ervoor dat u meer vogels aantrekt, wat ideaal is als u van rijke flora en fauna houdt. Let er wel op dat u tijdig bessen plukt, want voor u het weet zijn de vliegers u voor. Daarnaast kunt u de aanmaak van zoveel mogelijk Olijfwilg bessen bevorderen met de volgende tip.

Hoe krijg ik veel bessen aan de Olijfwilg?

Nu u weet dat Olijfwilg besjes eetbaar zijn en dat ook vogels er gek op zijn, wilt u misschien proberen om zoveel als mogelijk bessen aan uw haagplant te krijgen. Het groeiproces van de zilverbessen, ook bekend als silverberry (fruit), kunt u handmatig bevorderen!

Om zoveel mogelijk Olijfwilg bessen te krijgen kunt u het beste de haag zo min mogelijk bemesten en snoeien. Wilt u een strakke haag? Dan kunt u als alternatief ook voor meerdere solitaire Olijfwilg planten in de tuin kiezen.

Olijfwilg bessen eten en nieuwe planten kopen

Hmmm, heeft u al zin gekregen om zelf jam of saus te maken van de bessen van de Elaeagnus ebbingei? Zoals u heeft gelezen zijn ze niet giftig en perfect geschikt om te verwerken in een maaltijd. De Zilverbes is bovendien een goede keuze voor een kindvriendelijke en huisdiervriendelijke tuin.

Koop uw nieuwe Olijfwilg planten via Haag-planten.nl. Wij kweken ze in onze eigen kwekerij in Lunteren op een gezonde manier op. Een haag, of solitaire planten, direct op de gewenste hoogte (tot 160 cm)? Bestel online of neem contact met ons op voor meer informatie. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *