De wintergroene Olijfwilg straalt het hele jaar door in een heldergroene kleur met zilveren ondertoon. Deze haagplant staat ook bekend als de Elaeagnus ebbingei en de Zilverbes. Wie graag tuiniert en de Olijfwilg wil vermeerderen die kan dat eenvoudig doen door te stekken. We vertellen u hoe u dit aanpakt, zodat u gezonde Olijfwilg stekjes verkrijgt. Succes!
Wanneer Olijfwilg stekken?
De beste periode om de Olijfwilg te stekken is in de zomer, in de maanden juni, juli en augustus. U maakt dan een ‘zomerstek’ van de jonge scheuten. Normaal gezien kunt u ze dan het jaar erop in de periode november tot april uitplanten.
Wanneer Elaeagnus ebbingei stekken? Bij voorkeur in juni, juli of augustus.
Hoe Olijfwilg stekken?
Hieronder leest u een beknopt stappenplan over het stekken van Olijfwilg, oftewel Elaeagnus ebbingei en Zilverbes. We lichten de stappen daarna nog uitgebreider toe. TIP: zorg altijd voor meerdere stekjes om de kans op succes te vergroten. Er is immers altijd een kans dat enkele stekken minder goed groeien.
- Kies voor nieuwe scheuten en trek die naar beneden, knip ze af.
- Verwijder indien van toepassing de onderste bladeren.
- Dip de stek in stekpoeder en plaats in pot met stekgrond.
- Span plastic over pot en plaats op een lichte plaats, geef water.
- Zorg in de aankomende winter voor een vorstvrije plek.
- Zet ze buiten in het voorjaar en plant uit in november.
Olijfwilg stekjes selecteren en knippen
Het is van belang om de juiste takken te kiezen bij het stekken van de Olijfwilg. U kunt het beste de avond vóór het stekken water geven aan de plant. De volgende dag selecteert u verse takken. Controleer of ze stevig en gezond zijn door ze licht te buigen. Daarna knipt of snijdt (schuin) u er circa 15 tot 20 centimeter vanaf. Zorg voor schoon gereedschap.
Zilverbes stekjes potten
Nu verwijdert u het onderste blad of meerdere bladeren, alsook eventuele bloemknoppen die op de takken zitten. Indien de stekjes nog niet schuin zijn afgesneden dan kunt u dit nu nog het beste doen, zodat het oppervlakte voor voedingsopname maximaal wordt.
Optioneel kunt u de stekjes nog wat inkorten (13 tot 15 centimeter) indien uw potten klein zijn, maar dat hoeft niet per se. Dep de stekken in stekpoeder en duw ze zo’n 7 centimeter de grond in. Zet ze minimaal 20 centimeter uit elkaar.
Elaeagnus ebbingei stekken verzorgen
Nu is het tijd om ze te laten groeien. Plaats eerst een plastic folie over de stekpotten en prik gaatjes voor de lucht. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de felle zon, in verband met mogelijke verbranding. Houd de grond goed vochtig en zorg ervoor dat ze in de winter op een vorstvrije plek staan. In het voorjaar mogen de zaaipotten naar buiten. Na verloop van tijd (bij voorkeur vanaf november het jaar erop) kunnen ze uitgeplant worden.
Olijfwilg vermeerderen aan de kust
De Olijfwilg is een plant die het goed doet op verschillende grondsoorten (behalve zware kleigrond). Hij groeit circa 20 tot 40 centimeter per jaar. Leuk om te weten is dat het een populaire haagplant in kustgebieden is. De Zilverbes is namelijk erg goed bestand tegen weer en wind en heeft dus geen moeite met die zoute zeebries.
Help, olijfwilg stek groeit niet
Indien uw stekjes van de Olijfwilg niet goed aangroeien dan kan dat tal van oorzaken hebben. Vaak zijn lichtomstandigheden een belangrijke factor. Het is van belang dat de plant minimaal 3 uur zonlicht per dag ziet. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Een niet-optimale waterconditie, een stekje dat in de basis al niet sterk is of gewoon pech. We raden u daarom altijd aan om uit voorzorg meerdere stekken te maken.
Olijfwilg stekjes kopen op Haag-planten.nl
Zijn uw Olijfwilg stekken niet gelukt, of heeft u gewoon geen zin om zo lang te wachten voordat u nieuwe planten heeft? Dan kunt u terecht bij Haag-planten.nl. Wij verkopen zowel grote als kleine Zilverbes planten uit onze eigen kwekerij in Lunteren. Van 30 tot 160 centimeter, bestel online of neem contact met ons op voor vragen of specifieke verzoeken over uw kersverse Olijfwilg. U bent ook welkom in onze kwekerij!