Inplanten

Hoe en wanneer Liguster planten?

Als we het over de Liguster hebben, dan zal dat in veel gevallen gaan over de Ligustrum Ovalifolium. Want hoewel er zo’n 50 soorten Liguster zijn, is dit de meest voorkomende Liguster soort in Nederlandse tuinen. Wilt u deze eyecatcher planten? In dit artikel vertellen we hoe u dit aanpakt, en wat het beste moment is.

Ligusterhaag planten: wanneer beste moment?

De Liguster kan in principe het hele jaar door geplant worden, mits er geen vorst in de grond zit. Wel is er een voorkeursperiode, namelijk tussen oktober en april.

Houd bij voorkeur rekening met een aantal weersomstandigheden. Zo plant u de Liguster liever niet als er extreme hitte of kou op komst is. Verder plant u beter op een bewolkte dag, of aan het einde van een zonnige dag.

Liguster wanneer planten? Plant Liguster bij voorkeur in het najaar of voorjaar, als er geen vorst in de grond zit of op komst is.

Op de juiste manier ligusterhaag planten

Wanneer u rekening houdt met de juiste weersomstandigheden voor het aanplanten van de Liguster dan is dat al een goede eerste stap. Daarnaast is ook het op de juiste manier planten een belangrijke factor voor succes.

Gelukkig stelt de Liguster weinig eisen aan de omgeving. Als hij eenmaal gesetteld is dan is de kans op goede groei groot. Let er wel op dat u de grond verrijkt met voldoende voedingsstoffen en voorkom overbewatering. Als de wortels te vochtig staan dan neemt de kans op schimmels en ziektes (zoals verwelkingsziekte) toe.

Hoe Liguster planten?

De grootste kans op succes bij het planten van Liguster behaalt u door goed te letten op de inplantdiepte. Zet de Liguster planten langs de geul en meet de lengte van de wortels. Zorg er nu voor dat de Liguster tot dezelfde diepte wordt geplant als waar de zandresten op de stam zitten. Gaat het om een Liguster in pot, houd dan hetzelfde niveau aan als de pot.

  • Haal onkruid in de buurt van de geul weg.
  • Schep de aarde in de geul om (zorg voor losse aarde) en meng met aanplantgrond.
  • Zorg dat de wortels net onder de grond staan, houd als richtlijn de pot of de grens van het zand bij de stam van de Liguster aan.
  • Vul op met aarde en druk zacht aan zodat de wortels volledig onder de grond zitten.
  • TIP: plant uw Liguster bij voorkeur zo snel mogelijk na levering.

Hoeveel liguster planten per meter?

Kiest u voor een Ligusterhaag, dan is ook het aantal Liguster planten per meter van belang. U wilt immers een dichte haag creëren, maar u wilt ook voorkomen dat ze niet goed groeien doordat ze elkaars voedingsstoffen uit de grond trekken. De juiste afstand tussen Liguster planten hangt af van de planthoogte.

Hoogte Liguster plant – aantal planten per meter:

40 tot 80 centimeter: 6 Liguster planten per meter

80 tot 150 centimeter: 5 Liguster planten per meter.

Ligusterhaag verzorgen

Om uw kersverse Ligusterhaag gezond te laten groeien is goede verzorging uiteraard ook van belang. Zo geniet u jarenlang van een prachtige haag. Het is een snelle groeier die zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar uitschiet. U kunt hem meerdere keren per jaar snoeien. Licht snoeien, flink terugsnoeien of in vorm knippen, dat kan allemaal. Lees hier meer over Liguster snoeien.

Let op, een net geplante Ligusterhaag kan het beste alleen aan de zijkanten gesnoeid worden. Laat hem qua hoogte eerst even doorschieten tot 20 centimeter boven de gewenste hoogte, en snoei daarna pas terug. Hiermee zorgt u ervoor dat de hoofdtak mooier vertakt. Zo wordt uw Ligusterhaag prachtig vol aan de bovenkant.

Kopen en planten van Liguster!

U weet nu de juiste aanpak voor het inplanten van Liguster. Nu alleen nog uw vitale Liguster planten op de kop tikken. Daarvoor bent u aan het juiste adres bij Haag-planten.nl. We kweken Liguster op een gezonde manier op in onze eigen kwekerij in Lunteren, zodat u in de basis geniet van sterke planten.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Maak dan gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie! Shop uw Liguster online of neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak in onze kwekerij.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *