Algemeen

Wanneer en hoe Liguster stekken?

De prachtige Liguster komt in tal van soorten, waarvan de Ligustrum Ovalifolium (haagliguster) de meest groenblijvende en wintergroene soort is. U kunt deze eyecatcher direct op de gewenste hoogte bestellen, maar u kunt hem ook stekken. Wilt u Liguster vermeerderen en bent u benieuwd hoe u dit aanpakt? We vertellen u wat u moet weten!

Wanneer Liguster stekken?

Bij de Liguster is het mogelijk om zowel zomerstekken als winterstekken te maken. Hierbij wordt de winterstek vaak geprefereerd. U stekt deze van eind december tot midden maart. Stek liever niet als het vriest, dus zoek een milde dag uit in de winter voor de grootste kans op succes.

Wanneer Liguster stekken? Bij voorkeur in de maand januari/februari tijdens mild weer.

Hoe Liguster stekken?

We geven u graag een beknopt stappenplan van het stekken van de Liguster. We lichten dit daarna verder toe. Let op, het gaat hier om een Liguster winterstek. Voor een zomerstek zijn de stappen lichtelijk anders, daar later meer over.

Winterstek Liguster

  1. Zorg voor stekpotten met vochtig zand of stekgrond.
  2. Knip meerdere buigbare takken schuin af tot ongeveer 15 centimeter af.
  3. Schraap de bast licht af met een mesje en verwijder eventuele onderste bladeren.
  4. Behandel de uiteindes van de takken met een schimmelwerend middel.
  5. Bind de stekjes bij elkaar, bijvoorbeeld met een touwtje.
  6. Steek de stekken in de stekpotten, tot ongeveer de helft (7,5 centimeter).
  7. Zorg dat ze niet bevriezen, u kunt ze eventueel in de koelkast zetten.
  8. In het voorjaar kunt u de stekken buiten uitplanten.

De juiste grond voor stekpotten Liguster

U vult de stekpotten met vochtig zand en bij voorkeur ook met speciale stekgrond. Aan de grond kunt u wat schimmelwerend middel toevoegen. Dat kunt u ook op een later moment toevoegen, door de uiteinden van de stekjes ermee te behandelen.

Liguster vermeerderen met takjes

Nu is het tijd om de takken van de Liguster af te halen. Snijd stekken van circa 15 centimeter in een hoek van zo’n 45 graden af met een schone snoeischaar. Kies voor houtige en licht buigbare takken, die zijn gezond en vochtig. Schraap de bast lichtjes af met een mesje en bind ze bijvoorbeeld per vijf takjes lichtjes aan elkaar met een touwtje. Verwijder ook eventuele bladeren van de onderkant van de stekken.

Liguster in stekpotten

Nu kunt u ze in de stekpotten plaatsen tot ongeveer de helft van de steklengte, dus ongeveer 7,5 centimeter. Indien er geen schimmelwerend middel in de stekpot zit dan kunt u het uiteinde van de Liguster stekjes ermee behandelen.

Liguster stekjes laten groeien

Zet de stekpotten bij voorkeur op een schaduwrijke plek. Vriest het? Dan plaatst u ze op een plek waar het niet vriest. In de lente beginnen de wortels te groeien en kunt u ze uitplanten in de gewenste grond of in andere potten.

TIP: Heeft u geen stekpotten? Dan kunt u de bosjes met Liguster takjes zelfs in de koelkast leggen. U kunt ze dan in de lente verplaatsen naar een kweekpotje of de tuin.

Zomerstekken Liguster maken

Wilt u zomerstekken van de Liguster maken? Dan volgt u vrijwel hetzelfde stappenplan als hierboven. Het verschil is dat u in dit geval voor wat jongere (halfhoutige) takken kiest. Deze kunt u vervolgens in de stekbak plaatsen.

Vervolgens dekt u de stekpotten af met doorzichtig plastic en plaatst u ze op een schaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor voldoende vocht. Na circa twee maanden kunt u de stekjes al uitplanten. U leest hier meer over het planten van Liguster.

Hoe Ligusterhaag stekken?

U kunt met bovengenoemd stappenplan zowel solitaire Liguster als Ligusterhaag stekken. Voor dit laatste maakt u meerdere stekken en zorgt u er bij uitplanten voor dat er zo’n 6 Liguster stekken per meter geplant worden.

Liguster stekken kopen

Hoewel het vermeerderen van Liguster niet erg lastig is, heeft u natuurlijk wel geduld nodig. Wilt u daar liever niet op wachten? Dan kunt u het beste Liguster stekjes kopen. Bij Haag-planten bent u aan het juiste adres voor Liguster van 40 tot 150 centimeter, zodat u uw kersverse planten direct op de gewenste hoogte koopt. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en geniet u van 3 maanden hergroeigarantie.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *