Algemeen

Is kardinaalsmuts giftig?

De prachtige kardinaalsmuts, en dan met name de Euonymus japonicus Green Spire (Japanse kardinaalsmuts) heeft het allemaal! Hij is groenblijvend, doet het goed op vrijwel iedere bodemsoort, heeft een chique uitstraling en vormt prachtige bloemen.

Goede redenen om de Japanse kardinaalsmuts als haagplant te kiezen, zo zou u wellicht denken. Qua looks zonder twijfel! Maar hoe zit het met de giftigheid van deze plant? We vertellen u er meer over zodat u zelf kunt beslissen of deze eyecatcher een goede keuze voor uw tuin is.

Zijn verschillende kardinaalsmuts soorten giftig?

Onder het geslacht Euonymus, oftewel kardinaalsmuts, vallen zo’n 180 verschillende soorten. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, de kardinaalsmuts is zeer giftig. En dat geldt helaas voor de hele plant, van de stam tot de bladeren tot de vruchten en bloemen. Bij inname kunnen er verschillende symptomen ontstaan, zoals duizeligheid, braken, diarree en krampen. Wel goed om te weten is dat de buxus ook giftig is, dus als u de kardinaalsmuts als buxus vervanger wilt plaatsen, hoeft dat geen probleem te zijn.

Hoe erg is Japanse kardinaalsmuts giftig voor de mens?

U zult vast niet door het bos gaan wandelen om vervolgens een hapje te nemen van een wilde kardinaalsmuts. Waarschijnlijk bent u specifiek op zoek naar informatie over de giftigheid van de kardinaalsmuts die als haagplant wordt ingezet, namelijk de Japanse kardinaalsmuts. In hoeverre is de Euonymus japonicus green spire giftig voor mensen?

De Japanse kardinaalsmuts is erg giftig. Wanneer u zich tegoed doet aan de bladeren of de schors dan zult u waarschijnlijk last krijgen van diarree en/of braken. Het eten van de besjes kan zelfs leiden tot ernstige warrigheid en bewusteloosheid. Bij het eten van meerdere bessen kan het zelfs dodelijk zijn.

De reactie op de inname van Japanse kardinaalsmuts zal per mens verschillen en het is dan ook lastig om een richtlijn qua acties te plakken op de inname van bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid besjes. Wanneer u Japanse kardinaalsmuts binnen heeft gekregen raden wij u daarom in ieder geval aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Is Japanse kardinaalsmuts giftig voor huisdieren?

Ook honden en katten kunnen beter niet smullen van de kardinaalsmuts. Hoewel de meningen in de literatuur nogal eens verdeeld zijn over de giftigheid van de plant, raden wij aan om het zekere voor het onzekere te nemen. Het zal overigens niet zomaar dodelijk zijn en veel huisdieren hebben wat dat betreft meestal een goed natuurlijk instinct. Mocht uw hond of kat eraan hebben geknabbeld, dan behoren braken en diarree tot reële risico’s.

Wat bijzonder is, is dat konijnen er wel tegen kunnen. Heeft u dus een vrolijke bunny in de tuin rondhuppen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Verder zijn ook ezels en geiten bestand tegen de Japanse kardinaalsmuts. Paarden dan juist weer niet.

Is Euonymus Japonicus giftig voor vogels?

Voor de vogels hoeft u het planten van de Japanse kardinaalsmuts in ieder geval niet te laten! De vliegers zijn er dol op. Vogels hebben een ander verteringssysteem dan mensen en huisdieren, waardoor ze met gemak aan de besjes kunnen peuzelen. Sterker nog, ze zijn er absoluut gek van!

Kunt u vogels in uw tuin dus wel waarderen? Dan is de Japanse kardinaalsmuts een uitstekende keuze. Verder trekt de plant ook lieveheersbeestjes en vlinders aan.

Kardinaalsmuts als nutsplant

Hoewel bovenstaande natuurlijk niet erg positief klinkt voor de mens, is er naast de fantastische uitstraling nog wel wat meer positiefs te benoemen. De plant heeft namelijk een geneeskrachtige werking. De verse bladeren en de gedroogde bast en vruchten kunnen namelijk gebruikt worden in middelen tegen hoofdluis en huidaandoeningen.

Verder werd de kardinaalsmuts vroeger vaak gebruikt voor het maken van gereedschap, waaronder spinnenwielen. Niet voor niets wordt hij daarom ook wel de spindelboom genoemd. Het hout ervan is erg sterk.

Japanse kardinaalsmuts of andere haagplant kiezen?

U bent vast en zeker enthousiast over het uiterlijk van de Japanse kardinaalsmuts. Wanneer u geen kinderen, honden of katten in en om het huis heeft lopen dan kunt u in principe de keuze maken voor deze prachtige haagplant. Zelf weet u immers dat u er geen hapje van moet nemen.

Heeft u (jonge) kinderen, dan zou u wellicht liever de keuze op een alternatieve haagplant laten vallen. U wilt immers niet dat zij per ongeluk op wat voor manier dan ook een deel van de Japanse kardinaalsmuts in de mond nemen. En die bloemen, die zien er nu eenmaal uit als zoete snoepjes. Een veiliger alternatief voor een kindvriendelijke tuin is de Ilex Crenata,

Al met al is het dus een persoonlijke keuze of de Japanse Kardinaalsmuts een goede optie voor uw tuin is. Heeft u besloten om deze luxe prachtplant aan te leggen? Op Haag-planten.nl bestelt u de planten direct in de gewenste hoogte, van 10 tot 60 centimeter. U maakt optioneel gebruik van onze inplantservice en geniet van 3 maanden hergroeigarantie.

Wilt u meer advies over haagplanten en per soort weten in hoeverre ze giftig zijn? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen in onze kwekerij in Lunteren. We geven u graag advies!

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *