Verzorging

Zo creëert u een booghaag!

De booghaag is hip! Een groene eyecatcher die perfect te plaatsen is bij een looppad. Het geeft uw tuin een extra dimensie, meer groen, een ware beleving. En wist u dat u deze heel eenvoudig zelf kunt creëren? Zolang u maar het juiste stappenplan volgt. We vertellen u hoe u dit aanpakt en welke haagplanten hiervoor geschikt zijn. Succes!

Welke plantensoort voor booghaag?

Er zijn verschillende plantensoorten die u kunt gebruiken voor het creëren van een booghaag. De voorkeur heeft een soort met een doorlopende hoofdscheut, zodat de takken op een nette manier verweven. Zo groeit de boog compact dicht.

Een makkelijke plant voor het creëren van een boog is de groene of rode beukenhaag. Verder kunt u kiezen voor Thuja, Taxus en Japanse Hulst, al groeien deze wat langzamer, waardoor u wat meer geduld nodig heeft om de booghaag te laten groeien.

Daarnaast kan de Hedera (klimop) perfect ingezet worden. Bij deze klimplant past u een iets andere werkwijze toe. De klimop heeft namelijk ondersteuning nodig, bijvoorbeeld om zich rond hekwerk te weven of om ergens tegenaan te kunnen klimmen.

Planten geschikt voor booghaag

 • Thuja, beukenhaag, Taxus, Japanse Hulst en andere wintergroene planten
 • Bij voorkeur planten die snel doorschieten in de hoofdscheut
 • Planten die wintergroen zijn, als u de boog het hele jaar groen wilt zien

Planten minder geschikt voor booghaag

 • Bladverliezende planten, want die zijn kaal in het najaar
 • Planten die klein blijven, zoals Japanse kardinaalsmuts (max. 80 cm hoog)
 • Trage groeiers, dit kan wel, maar dan heeft u meer geduld nodig

Hoe booghaag planten – stappenplan

Dit stappenplan is toepasbaar op meerdere plantensoorten, zoals de Thuja, Taxus en Japanse hulst. Gaat het specifiek om klimop? Lees dan even verder, want deze klimplant verdient een net iets andere aanpak. Aan de slag!

 1. Koop per boog 2 dezelfde haagplanten op een hoogte van circa 1,8 tot 2 meter.
 2. Graaf de plantgeulen op circa 1,5 meter van elkaar (of de breedte van het gewenste looppad / breedte van de boog).
 3. Plant de haagplanten in. U vindt stappenplannen per soort bij onze inplanttips.
 4. U maakt een geraamte van betonijzer (of ander sterk en buigzaam materiaal) en bevestigt deze met behulp van holle pijpen in de grond, zodat het geraamte van de boog alvast gemaakt is. U kunt deze ook kant-en-klaar kopen.
 5. Nu kunt u de planten aan het geraamte van de boog vastbinden. Dit kan bijvoorbeeld met touw/koord/binddraad, dat u in de bouwmarkt kunt kopen.
 6. Nu is het een kwestie van geduld hebben om een compacte booghaag te krijgen (meestal enkele jaren). Snoei uw haagplanten liefst twee keer per jaar lichtelijk terug, zodat de planten gestimuleerd worden om nieuwe scheuten te ontwikkelen.

TIP: Wilt u uw huidige haagplanten gebruiken en zijn die op het moment kleiner dan 1,8 tot 2 meter? Dan kunt u hetzelfde stappenplan hanteren en de haagplanten ieder jaar iets hoger opbinden. Hetzelfde resultaat, maar het kost u wel meer geduld.

Planten booghaag – Beukenhaag boog

Het stappenplan hierboven kan ook voor de beukenhaag boog toegepast worden. Bij deze soort zien we dat ze geregeld kant-en-klaar worden gekocht, dus beuken in pot die al lichtelijk in elkaar verweven zijn en bevestigd zijn aan een geraamte. U kunt ze direct in de tuin planten. Een goede keuze als u geen zin heeft om zelf aan de slag te gaan.

Planten booghaag – Klimop boog

Geeft u de voorkeur aan de sprankelende klimop? Ook daar maakt u een stralende booghaag van. Toegegeven, in de basis is het stappenplan hetzelfde als hierboven, maar er is iets om rekening mee te houden. Bij de klimop zal één dun metaalgeraamte vaak wat minimaal overkomen. U kunt daarom beter grotere geraamtes gebruiken.

 1. Volg het stappenplan van hierboven.
 2. Maak meerdere geraamtes (bogen) en plant per boog aan beide kanten een klimop plant. Een dergelijk geraamte kunt u tevens kant-en-klaar in een tuincentrum kopen.
 3. Verbind de bogen ook verticaal aan elkaar, zodat de klimop ook in de breedte groeit. U creëert hiermee dus een soort rasters en kunt de haagboog van klimop zo lang maken als u zelf wensen.

Haagboog maken met huidige haag

U weet nu hoe u een nieuwe haagboog maakt, maar misschien bent u tevens benieuwd hoe u een haagboog in uw huidige haag creëert.

 • Als uw huidige haag minimaal 1,8 meter is dan kunt u de huidige planten gebruiken volgens het beschreven stappenplan.
 • Heeft u veel geduld en is uw haag lager dan 1,8 meter, dan kunt u tevens de huidige planten gebruiken volgens het stappenplan, en volgt u de extra tip voor ophogen. Hiervoor heeft u dus meer geduld nodig.
 • Is uw haag laag, dan verwijdert u de planten uit uw haag waar de boog moet komen, en plant er hogere haagplanten voor terug. Dan gaat u weer over op het beschreven stappenplan. Op Haag-planten.nl koopt u de haagplanten direct op de juiste hoogte.

Booghaag inplanten? Inplantservice van Haag-planten.nl!

Wilt u graag een haagboog in uw tuin creëren en laat u dit liever aan een professional over? Bij Haag-planten.nl kunnen we u helpen met het inplanten van uw haag en uw haagbogen. Neem daarvoor contact met ons op. We staan tevens voor u klaar bij vragen en u bent ook welkom in onze kwekerij in Lunteren om de haagplant soorten te vergelijken.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.95
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0013.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *