Verzorging

Hoe onkruid onder haag voorkomen?

U heeft een prachtige haag, maar voordat u het weet woekert er onkruid onder uw haag. En dat wilt u natuurlijk liever voorkomen dan genezen! In dit artikel geven we daarom tips over hoe u onkruid onder de haag kunt voorkomen. En heeft het onkruid zich al genesteld? Dan leest u onze aanvullende tips over onkruid onder haag verwijderen.

Onkruid haag? Voorkomen doet u zo!

Er zijn meerdere acties die u kunt nemen, en we sommen ze hieronder graag aan u op. Overigens begint het onkruid onder de haag voorkomen met het goed voorbereiden van de grond, bijvoorbeeld als u een nieuwe haag gaat planten. U maakt al het onkruid vooraf alvast los en verwijdert de eventueel aanwezige onkruidwortels. Daarna kunt u een van de volgende acties ondernemen om nieuw onkruid onder de haag te voorkomen.

1.      Mulchlaag onder haag aanleggen

Deze tip komt goed van pas als het gaat om struiken en vaste planten die niet te dicht tegen elkaar aangroeien. Wat u doet? U legt een dikke laag mulch rond de haag aan. Voorbeelden van mulch zijn houtsnippers, grind en boomschors. Ook een anti-worteldoek behoort tot de opties. Door de mulchlaag kunnen de onkruidzaden niet kiemen en groeien.

Mulchen heeft overigens nog meerdere voordelen. U bedekt de bodem namelijk met een laag organisch materiaal, die vervolgens weer bijdraagt aan de kwaliteit van de grond. Dat is ook goed voor uw haag, die hierdoor normaal gezien dieper wortelt, beter groeit en minder vatbaar is voor ziekten.

2.      Bodembedekker onder haag planten

Een andere manier om onkruid onder de haag te voorkomen, is door bodembedekkers te planten. Als deze goed op elkaar aangesloten worden dan kan het onkruid er niet tot nauwelijks meer doorheen groeien. Houd er rekening mee dat u de bodembedekkers ook moet verzorgen. Kies voor bodembedekkers die goed gedijen in schaduw.

Het leuke aan bodembedekkers is dat ze verkrijgbaar zijn in tal van varianten en kleuren. Voorbeelden zijn de Klokjesbloem, Huislook, Tijm, Geranium, Vetkruid, Kattenkruid, Maagdenpalm en zelfs de prachtige Klimop!

3.      Regelmatig controleren en snoeien

Of u nu wel of geen mulchlaag aanlegt of bodembedekkers plant, het is altijd een goed idee om de grond rondom uw haag regelmatig te controleren. Want als onkruid eenmaal de overhand krijgt, dan is het stukken lastiger om het te verwijderen. Om overwoekeren te voorkomen, zorgt u dat u er op tijd bij bent en onkruid plukt indien nodig.

Onder het mom van alle beetjes helpen is het ook slim om uw haag regelmatig te snoeien. Op die manier zal uw haag namelijk sneller en voller gaan vertakken, waardoor minder zonlicht de grond (het onkruid) kan bereiken. Het onkruid heeft daarmee minder kans om te groeien, en uw haag staat er ook nog eens altijd strak gesnoeid bij. Win-win!

Hoe onkruid onder haag verwijderen?

Mocht er toch onkruid onder de haag groeien, dan kunt u dit het beste zo snel mogelijk verwijderen. De uitdrukking Onkruid vergaat niet gaat namelijk letterlijk op, en u moet dus echt de wortels aanpakken. Soms lukt dit met de hand, soms heeft u wat tools nodig om de laatste restjes uit de grond te krijgen.

Optioneel gebruikt u een onkruidbestrijdingsmiddel, maar let er dan op dat het goedje geen schadelijke middelen voor uw haag bevat. En zorg ervoor dat u de gebruiksaanwijzing tot in detail volgt. U kunt deze handeling ook toepassen als u onkruid onder de haag wilt voorkomen in de toekomst. Verwijder eerst, en volg dan (een van de) bovengenoemde tips op.

Welke hagen krijgen last van onkruid?

Onkruid kan zich nestelen onder vrijwel elke haag, maar het is interessant om te weten dat het voornamelijk (en relatief snel!) bij de beukenhaag voorkomt. Bodembedekker onder beukenhaag plaatsen is dan ook een uitstekend idee als u geen zin heeft om regelmatig onkruid te moeten plukken. Ook houtsnippers onder beukenhaag zijn een goede keuze. Dit geeft ook nog eens een natuurlijk en mooi effect aan uw haag.

Onkruid onder nieuwe haag voorkomen!

Als u een nieuwe haag gaat planten, dan wilt u op het gebied van onkruid uiteraard een goede start maken. Maar dan kan lastig zijn, want hoewel op het oog misschien lijkt dat onkruid volledig verdwenen is, kan het toch nog diepgeworteld aanwezig zijn. Voordat u het weet staat uw nieuwe haag omgeven door rotzooi.

Hoe onkruid onder haag voorkomen als u een nieuwe haag gaat planten? We geven u in dit artikel nog graag een laatste tip. U kunt bij Haag-planten.nl uw nieuwe haag kopen en gebruik maken van onze inplantservice. Wij zorgen voor een uitstekende grondvoorbereiding op de plek waar uw nieuwe haag komt staan. Heeft u hier zelf geen omkijken (ehh, uitplukken..) naar, wel zo prettig!

Spreekt onze inplantservice u aan en bent u op zoek naar een nieuwe haag? Snuffel dan eens door het aanbod op Haag-planten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *