Verzorging

Conifeer in pot houden, kan dat?

Veel mensen vragen zich af of ze coniferen in pot kunnen houden. Het antwoord is ja, in de basis kunt u deze planten in een pot zetten. Er zijn uiteraard wel een aantal zaken om rekening mee te houden om de conifeer in pot op een vitale manier te laten groeien. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Welke soort conifeer in pot?

Om te weten hoe u het beste coniferen in pot houdt, is het belangrijk dat we in dit artikel over dezelfde soort praten als die u bedoelt met uw vraag. Er bestaan namelijk meer dan 600 coniferen soorten! Deze worden opgedeeld in twee hoofdsoorten:

  • Schubconifeer: zachte, opgerolde bladeren, zoals de Thuja.
  • Naaldconifeer: naaldachtig uiterlijk, zoals de Taxus

Grote kans dat uw vraag gericht is op specifiek de Thuja (die in de volksmond vaak conifeer wordt genoemd – dus de conifeer waar u waarschijnlijk aan denkt bij dit woord). Daar vertellen we dus eerst wat meer over. Daarna gaan we ook nog in op de Taxus.

Coniferen in pot – Schubconifeer (Thuja)

De Thuja is een schubconifeer die ook weer op te delen is in tal van soorten, zoals de Thuja Plicata en de Thuja Occidentalis. Ze hebben veel overeenkomsten in groeiwijze en het verschil zit hem vooral in de vorm en kleur van de bladeren. Ze doen het goed op veel grondsoorten en blijven het hele jaar door groen.

Thuja in pot houden:

  • De pot voor de conifeer mag niet te klein te zijn en heeft bij voorkeur een afmeting van (minimaal) het dubbele van de diameter van de kluit. Zo kan de conifeer goed wortelen en water uit de grond halen.
  • De conifeer dient voldoende water te krijgen. Als deze in de volle zon staat dan heeft dagelijks een portie water de voorkeur. Bij halfschaduw is om de paar dagen ook prima, en bij schaduw is eens per week voldoende.
  • Water mag daarentegen ook niet te lang in de pot blijven staan als het regent. Daarom dient de pot – indien deze in de open lucht staat – afvoergaten te hebben voor het weg laten lopen van overtollig water.
  • Thuja coniferen kunnen het beste (uit)geplant worden in hun rustperiode, van november tot half april. Wilt u in de tussentijd conifeer kopen, dan kunt u deze tijdelijk in pot houden, geen probleem!

Thuja conifeer in pot op balkon

Wilt u de Thuja niet uitplanten, maar bewust in pot houden, bijvoorbeeld voor op het balkon? Dat kan dus wel! Houd u daarbij aan de bovengenoemde richtlijnen en vergeet niet om voldoende water te geven. Tussen mei en september kunt u uw Thuja flink terugsnoeien. Wilt u heb bewust hoog laten groeien? Dan is het belangrijk dat u in eerste instantie al kiest voor een extra grote pot. Uiteraard kunt u uw Thuja op een later moment ook overpotten.

Coniferen in pot – Naaldconifeer (Taxus)

Ook de welbekende Taxus is een populaire plant voor in pot. Vooral rond de kerstperiode zien we deze eyecatcher geregeld voorbij komen in tuincentra, als een toffe vervanger voor de kerstboom. U kunt deze conifeer in pot op het balkon houden. Na kerst wegdoen? Niet nodig, want als u hem goed verzorgt dan behoud deze plant zijn uitstraling!

Taxus in pot houden:

  • Ook hier geldt weer dat de pot een stuk groter dient te zijn dan de kluit. Hierbij is het van belang dat de plant niet te diep wordt gezet, liever wat ondieper.
  • In tegenstelling tot Thuja heeft Taxus niet zoveel water nodig. Juist niet zelfs, want in droge periodes hoeft u deze plant slechts tweemaal per week water te geven. Merkt u dat de plant bruin kleurt (beetje roestachtig), dan geeft u zelfs te veel water. De grond mag licht vochtig zijn, maar dus niet té.
  • Als de Taxus conifeer in pot in de buitenlucht staat dan dient het water middels gaten in de pot weg te kunnen lopen. In extreem natte periodes kunt u de Taxus beter (tijdelijk) onder een overkapping plaatsen.
  • Hoewel Taxus het hele jaar door geplant kan worden (met uitzondering van vorst), is het beter om dit in de herfst of lente te doen. Uw Taxus coniferen tijdelijk in pot houden tot dat moment is dan ook een prima keuze!

Taxus coniferen in plantenbak

Taxus coniferen kunnen ook prima in een bloembak op het balkon of in een plantenbak gehouden worden. Zo is dit type conifeer ook populair voor vormsnoei, en het ziet er tof uit om uw tuin te verrijken met een Taxus spiraal of bol. Ook de Taxus Baccata bonsai in plantenbak is een ware eyecatcher in uw tuin.

Conifeer in pot kopen? Haag-planten.nl!

Bij Haag-planten.nl bent u aan het juiste adres voor het kopen van coniferen in pot. Wij kweken zowel de Taxus als Thuja conifeer in eigen kwekerij. Daarbij zorgen we uiteraard voor vitale kweek en een pot die groot genoeg is om in te wortelen. Meer weten? Neem dan contact met ons op of shop uw coniferen in pot online en direct op de gewenste hoogte.

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *