Algemeen

Ontdek deze inheemse haagsoorten!

Inheemse haagsoorten zijn haagplanten die van oorsprong uit een bepaald gebied komen, in dit geval het Westen. Ze horen helemaal thuis in het land en groeien van nature goed in het klimaat. En dat maakt een inheemse haag een perfecte keuze voor in uw tuin. In dit artikel vertellen we u over een aantal populaire inheemse haagsoorten.

Wat zijn inheemse haagsoorten?

Inheemse haagplanten zijn planten die thuisbehoren in een bepaald gebied, hun natuurlijke habitat. Spreken we in Nederland van inheemse haagplanten, dan refereert dat vaak naar het gebied van Midden-Europa. Hier heerst een gematigd zeeklimaat, met zowel milde zomers als winters.

Onze inheemse hagen kunnen tegen weersinvloeden!

Hoewel de zomers en winters relatief mild zijn, is het weer in Nederland erg wisselvallig. En daar moet een haagplant maar net goed tegen kunnen. De inheemse haagsoorten kunnen een flinke wind- en regenbui of droge zomerperiode goed verdragen. Bovendien zijn ze daardoor ook relatief gemakkelijk te verzorgen.

Voordelen inheemse haagsoorten

  • Kunnen goed tegen het Nederlands klimaat
  • Zijn relatief gemakkelijk te verzorgen
  • Keuze uit wintergroene en bladverliezende haagplanten

Voorbeelden inheemse haag

We noemen u graag een aantal populaire voorbeelden van inheemse hagen. Welke van deze eyecatchers is uw favoriet?!

1.      Taxus Baccata

Een van de bekendste inheemse haagsoorten is toch wel de Taxus Baccata. Dit was namelijk lange tijd een van de weinige wintergroene inheemse hagen.  Een super vitale plant die gek is op het klimaat van Nederland. En de bodemconditie? Ook die maakt niet veel uit, zolang de grond maar niet al te vochtig is (eventueel drainagesysteem gebruiken).

Deze conifeersoort groeit 25 tot 35 centimeter per jaar en is bij ons direct verkrijgbaar op de gewenste hoogte, van 20 tot 260 centimeter. U snoeit hem indien gewenst terug tot op het kale hout en kunt hem tevens inzetten voor vormsnoei, zoals Taxus bollen.

2.      Beukenhaag rood en groen

De Beukenhaag (Fagus Sylvatica) is ook een gewilde inheemse haagsoort en dat is niet voor niets! Deze prachtige plant is verkrijgbaar als Rode Beukenhaag en Groene Beukenhaag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, behoudt deze plant het hele jaar door zijn bladeren. Liever een bladverliezende inheemse haag? Kies dan voor de Haagbeuk.

De Beukenhaag groeit circa 30 tot 60 centimeter per jaar en is ook weer direct verkrijgbaar op de gewenste hoogte. U kunt de twee kleuren ook combineren in uw haag voor een speels effect. Van lichtgroen tot donkerrood en bruin, zo neemt uw inheemse heg het hele jaar door een wisselend kleurenpalet aan.

3.      Gemengde haag inheems

Ook de gemengde inheemse haag wordt graag gezien door plantenliefhebbers. Zoals de naam al doet vermoeden worden hierbij meerdere inheemse plantensoorten met elkaar gecombineerd. Het wordt ook wel een natuurlijke haag genoemd.

Voorbeelden van inheemse haagsoorten, naast de reeds genoemde Taxus en Beuk, zijn bijvoorbeeld Liguster, Haagbeuk, Meidoorn, (wilde) Rozen, Klimop, Buxus en Hulst. In een gemengde inheemse haag kunt u deze soorten naar hartenlust combineren!

Groot voordeel aan de inheemse gemengde haag is dat hij veel verschillende dieren aantrekt. Van vlinders en bijen tot schattige vogels, die er graag hun nest in maken. Wel moet u er rekening mee houden dat het onderhouden van een gemengde haag net wat meer werk kost dan wanneer u kiest voor één haagplantsoort. Ieder type inheemse plant verdient immers een eigen aanpak. U kunt er wel voor kiezen om de inheemse gemengde haag wat wilder en losser te laten groeien.

Niet-inheemse haagsoorten

Uiteraard zijn er ook niet-inheemse haagplanten die tevens uitstekend groeien in het Nederlandse klimaat. Voorbeelden zijn Ilex Crenata (Japanse Hulst) en Euonymus Japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts). Deze exotische haagsoorten komen uit Azië.

De Hedera Hibernica (Atlantische Klimop) is juist inheems in zuidelijkere streken. Toch doet deze snelle groeier (30 tot 60 centimeter per jaar) het geweldig goed in ons land.

Inheemse heg in uw tuin planten

Hoewel de inheemse heggen goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen, betekent het natuurlijk niet dat ze niet getroffen kunnen worden door een ziekte. Ook vragen ze om verzorging, denk aan snoeien en bemesten. Een inheemse haag in uw tuin laten groeien, begint al bij het op de juiste manier inplanten.

Een goede basis zodat de planten op een vitale manier groeien en blijven groeien. Bij onze tuintips leest u tal van stappenplannen en adviezen over het op de juiste manier inplanten en verzorgen van uw haagplanten. Leest u daar eens verder als u meer wilt weten over een specifieke inheemse haagplantsoort.

Inheemse haagplanten kopen bij Haag-planten.nl

Bij Haag-planten.nl verkopen we inheemse haagsoorten uit onze eigen kwekerij in Lunteren. We zorgen dat de planten in de basis al vitaal gekweekt worden, zodat ze goed gedijen in uw tuin. U bent ook welkom om een kijkje te komen nemen in onze kwekerij!

En heeft u een inheemse hegsoort op het oog? Bestel online en maak optioneel gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Zo heeft u zelf nergens omkijken naar en geniet u voordat u het weet van die prachtige inheemse haag in uw tuin!

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.95
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *