Algemeen

Welke coniferen soorten zijn er?

Coniferen (Coniferae) zijn een gigantisch geslacht met meer dan 600 verschillende soorten. Ze behoren tot de naaktzadigen (Gymnospermae) en de naam van coniferen betekent letterlijk ‘kegeldragers’ dankzij de zaaddragende structuur. Wat opvalt aan coniferen is dat veel soorten niet eens op elkaar lijken, waardoor veel mensen niet weten dat ze tot hetzelfde geslacht behoren.

Bekendste conifeer soorten

Als we het in de volksmond hebben over een conifeer, dan denken we vaak aan de langwerpige bomen met zachte en opgerolde bladeren: de thuja. Deze eyecatchers zijn dan ook perfect in te zetten als haagplant, dankzij hun snelle snoei en eenvoudige snoei.

Wist u dat ook de taxus behoort tot de coniferen? Deze lage haagplant ziet er weer heel anders uit als de Thuja. Verder zijn ook de jeneverbes (Juniperus) en de cipres (Cupressus) bekende coniferen soorten.

Schubconifeer versus naaldconifeer

We kunnen coniferen ook weer onderverdelen in schubconiferen en naaldconiferen. Het verschil is het uiterlijk, zo is Thuja een schubconifeer en Taxus een naaldconifeer. Die laatste heeft zoals de naam al doet vermoeden een meer naaldachtig uiterlijk. De bladeren van deze laatste zijn dus harder en stekeliger. De schubconifeer is zachter en daardoor meer geschikt voor een kindvriendelijke tuin.

Een ander verschil is de snoeiwijze. Een naaldconifeer als de Taxus kunt u namelijk terugsnoeien tot op het kale hout, terwijl dat bij een naaldconifeer als de Thuja niet kan (krijgen dan geen nieuwe scheuten meer). Als u dus niet zo graag in de tuin werkt en nog wel eens een snoeibeurt wilt overslaan, dan kiest u beter voor de naaldconifeer.

Beste conifeer haagplanten

Kijken we specifiek naar de conifeer als haagplant, dan zijn er een paar soorten die uitblinken. Dit dankzij hun goede, compacte en lage groei. Dit zijn tevens de soorten die we aanbieden op Haag-planten.nl.

Voordelen coniferen als haagplant

Voordat u kiest voor een van bovengenoemde conifeer soorten als haagplant, wilt u vast weten waarom het goede keuzes zijn in uw tuin. Algemeen gezien hebben de Thuja en Taxus overeenkomende kenmerken, die we graag aan u voorleggen.

1.      Coniferen zijn winterhard en blijven voortdurend groen

Warm weer, koud weer, de coniferen Taxus en Thuja blijven het hele jaar door groen. Dat geldt overigens niet voor alle conifeer soorten (zoals lariks en watercipres), maar dus wel voor deze haagplanten. U kunt dus het hele jaar genieten van een stralende en privacy biedende haag.

2.      Coniferen zijn uiterst eenvoudig te snoeien

Coniferen als haagplanten zijn erg eenvoudig te verzorgen en te snoeien. U kunt ze namelijk een of meerdere keren per jaar ‘scheren’. Dat is verre van ingewikkeld en door de bladgroei van deze planten krijgt u geen lelijke vertakkingen wanneer u ze op deze manier snoeit. Houd er overigens wel rekening mee dat u Thuja niet terugsnoeit tot op het kale hout.

3.      Coniferen doen het goed op de meeste bodems

Zowel in de zon als in de (half)schaduw doen Taxus en Thuja (Levensboom!) het goed. Ze zijn niet heel gevoelig voor plantenziektes en kunnen verschillende weerscondities goed verdragen. Het enige waar u voor moet zorgen is dat de wortels niet té nat staan, want dan kunnen ze bruin uitslaan of zelfs compleet verrotten.

Welke conifeer soort voor de haag?

Nu u meer weet over coniferen en de conifeer als haagplant, vraagt u zich misschien nog af welke soort u dan het beste kunt kiezen voor uw haag. Wel, dat is een persoonlijke keuze, aangezien ze er allemaal net een beetje anders uitzien.

Zo heeft de Taxushaag een heldergroene uitstraling, wat perfect past in een klassieke tuin. Ideaal voor strakke lijnen en het creëren van looppaden. De haag kan hoog worden, maar wordt veelal laag gehouden. U dient er wel rekening mee te houden dat de naalden en bessen relatief giftig zijn, waardoor deze minder geschikt is voor een kindvriendelijke tuin.

Wilt u een hoge en dichte haag creëren met een conifeer die zachte bladeren heeft? Kies dan beter voor de Thuja haag. Deze is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder de Thuja occidentalis Brabant (meest felgroen), Thuja occidentalis Smaragd (iets compactere groen en smaragdkleurig) of de Thuja plicata Gelderland (juist iets donkerder).

Coniferen kopen bij Haag-planten.nl

Bent u op zoek naar een coniferen kwekerij en wilt u voordelig kwalitatieve coniferen op de kop tikken? Dan bent u bij Haag-planten.nl aan het juiste adres. U kiest direct uw favoriete conifeer haag op de gewenste hoogte en maakt optioneel gebruik van onze inplantservice. Wilt u de coniferen vergelijken met eigen ogen? Dan bent u ook meer dan welkom in ons Haagplanten Centrum in Lunteren! Of bekijk ze hieronder!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *