Schimmels en ziektes

Valse meeldauw bestrijden

Valse meeldauw is een vervelende aandoening die voorkomt op de onderkant van bladeren van onder meer haagplanten, rozenstruiken en aardappelen. Het is te herkennen aan een pluizig en schimmelachtig goedje aan de onderkant van het blad. Als u geen actie onderneemt dan kan uw plant uiteindelijk afsterven. Niet wenselijk! Daarom vertellen we u graag meer over het bestrijden van valse meeldauw.

Wat is valse meeldauw?

Valse meeldauw is de overkoepelende naam van organismen die lijken op schimmels: Oomycetes van de familie Peronosporaceae. Waarom de naam ‘valse meeldauw’? Omdat het dus geen échte schimmel is, maar er wel op lijkt (dus ‘vals’). Het staat ook bekend onder de naam Mildiou.

Het is een plantenziekte die zich kenmerkt door een soort schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren. Aan de bovenkant krijgen de bladeren last van gele vlekjes, die op den duur zelfs bruin kleuren. Tevens zullen de bladeren op den duur uitvallen.

Verschil valse meeldauw en echte meeldauw

Zoals u wellicht al vermoedt, bestaat er naast valse meeldauw (Peronospora viticola) ook echte meeldauw (witziekte), die wel veroorzaakt wordt door diverse soorten schimmels. Het is belangrijk dat u deze uit elkaar kunt houden, zodat u op de juiste manier de bestrijding aan kunt pakken. Gelukkig herkent u het verschil gemakkelijk!

In tegenstelling tot de witte pluizen aan de onderkant van het blad bij valse meeldauw, bevindt de schimmelpluis zich bij echte meeldauw aan de bovenkant van het blad. Is dit het geval? Dan verwijzen we u graag door naar het artikel over echte meeldauw bestrijden. Hieronder gaan we specifiek in op de bestrijding van valse meeldauw.

Valse meeldauw herkennen

Als u weet waar u op moet letten, dan is valse meeldauw eenvoudig te herkennen. Dit zowel in een vroeg als in een later stadium.

  • Het valse meeldauw probleem begint met poederachtige, witgrijze vlekken aan de onderkant van de bladeren.
  • De vlekken gaan uiteindelijk aan elkaar klonteren, waardoor de hele onderkant van het blad uit witachtige pluispoeder bestaat.
  • De bovenkant van de bladeren beginnen gelige vlekken te vertonen, die uiteindelijk ook bruin kunnen kleuren.
  • Let op, heeft de plant alleen bruine vlekken met gele omlijsting (kringen), maar geen witte pluis aan de onderkant? Dan gaat het waarschijnlijk om bladvlekkenziekte.
  • In een later stadium drogen de bladeren helemaal uit en worden ze bruin, gaan ze verdorren en vallen ze helemaal uit.

Hoe valse meeldauw bestrijden?

Valse meeldauw gaat helaas niet uit zichzelf weg, dus actie ondernemen is vereist. Hieronder een aantal oplossingen die u kunt toepassen voor de bestrijding van valse meeldauw.

1.      Valse meeldauw bestrijden door snoeien

Aangetaste delen weghalen is effectief in het beginstadium, zodat u nog wel een mooie plant overhoudt. Zorg voor een scherpe snoeischaar en maak deze goed schoon na elke knipbeurt. Voer het snoeiafval af in een afgesloten zak en verwijder ook afgevallen bladeren die al op de grond liggen. Als u alle aangetaste delen gesnoeid heeft dan zou dit mogelijk het probleem op kunnen lossen.

2.      Valse meeldauw bestrijden door grond verversen

Wanneer u al wat langer last heeft van verse meeldauw, dan kunt u als aanvulling op het snoeien ook de grond controleren. Deze kan namelijk ook aangetast zijn. Is dit het geval, dan raden we u aan om ook de grond te verversen. Zorg dat het water rondom de plant goed kan weglopen en haal alle aangetaste delen en losse bladeren op de grond weg.

3.      Valse meeldauw bestrijden met zwavel

Zwavel wordt al sinds oudsher ingezet om aantastingen van valse meeldauw te bestrijden. Dat komt omdat het zorgt voor een verschuiving van de opneembaarheid van mineralen, waardoor de plantenziekte mogelijk geremd en bestrijd wordt. U kunt biologische spuitzwavel als bestrijdingsmiddel kopen bij een tuincentrum en vervolgens over de planten sprayen volgens de gebruiksaanwijzing. Ook hier is het overigens aan te raden om vooraf de aangetaste delen van de plant weg te snoeien / op te ruimen.

Hoe valse meeldauw voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om uw planten in goede conditie te houden. Regelmatige snoei en verzorging is aanbevolen, zodat de plant voldoende lucht en ruimte krijgt om te groeien. Haal onkruid rondom de plant weg, zodat alle voedingsstoffen naar de plant gaan.

Verder is het essentieel om te letten op vocht en water. Valse meeldauw ontwikkelt zich bij een hoge luchtvochtigheid, vaak in de zomer als het erg warm is. Bij het bewateren van uw planten in droge periodes legt u daarom focus op de wortels. Voorkom zoveel als mogelijk dat de bladeren nat worden en besproei bij voorkeur in de ochtend, zodat ze ’s middags nog kunnen drogen.

Vitale haagplanten kopen

Door in de basis te kiezen voor vitaal gekweekte planten is de kans kleiner dat valse meeldauw ontstaat. Gaat het om haagplanten, dan dient u deze ver genoeg uit elkaar te planten zodat ze voldoende groei- en ademruimte hebben. Per type haagplant kunt u op onze productpagina’s het aantal aanbevolen planten per meter vinden in een overzichtelijke tabel. Heeft u aanvullende vragen over plantenziektes, het vervangen van haagplanten of de verzorging van een specifieke soort haagplant? Neem dan eens een kijkje op onze blog of neem contact met ons op.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

0.959.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.958.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.9559.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *