Algemeen

Kleine coniferen soorten: wat zijn de beste opties?

Wilt u kleine coniferen als solitaire naaldbomen in uw tuin planten, of juist gebruiken voor een lage haag? Er zijn verschillende opties, waar we u graag wat meer over vertellen. Neem eens een kijkje bij de beste kleine coniferen en beslis welke eyecatchers perfect in uw tuin passen.

Taxus Baccata haag

De Taxus is een conifeer die vaak wordt ingezet voor lage hagen. U kunt er prachtige looppaden mee creëren en het hele jaar door genieten van een groene en winterharde haag. Hij groeit relatief langzaam, namelijk zo’n 25 tot 35 centimeter per jaar. Daarnaast is hij eenvoudig te snoeien, waardoor u deze haag laag kunt houden.

Bij Haag-planten.nl is hij al verkrijgbaar op een hoogte van 20 tot 30 centimeter (ook hoger). Zo kiest u direct voor een Taxushaag in de gewenste hoogte. Of kies voor lage Taxus planten als solitaire coniferen. Zo kunt u ze bijvoorbeeld in een pot plaatsen ter versiering, en er zelfs vormen mee maken!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Thuja haag

Bij de Thuja denkt men al snel aan een hoge en compacte haag. Dat kan zeker, maar hij is ook prima in te zetten als kleine coniferen haag. Zo zijn verschillende soorten Thuja (schubconiferen), bij ons al verkrijgbaar vanaf 20 à 30 centimeter. Deze schattige boompjes kunt u overigens ook prima solitair planten om uw tuin op te vrolijken. Bovendien geven ze een heerlijke kruidachtige geur af, wat ook zeker niet misplaatst is in een comfortabele tuin.

Er zijn dus verschillende soorten Thuja, die variëren qua kleur en groeisnelheid. Als u de Thuja conifeer zo laag mogelijk wilt houden, dan kiest u het beste voor de Thuja occidentalis Smaragd, die circa 20 centimeter per jaar groeit. De iets fel groenere Thuja occidentalis Brabant groeit wat sneller, zo’n 25 tot 35 centimeter per jaar. En de Thuja Plicata Gelderland valt daar met zijn donkere groene kleur en groei van 30 centimeter per jaar een beetje tussenin.

Wat alle drie de soorten in ieder geval gemeen hebben, is dat ze goed tegen zon en (half)schaduw kunnen. Daarnaast zijn ze eenvoudig te snoeien (scheren) en kunt u ze redelijk ver terugsnoeien, waardoor hij relatief makkelijk laag te houden is. Zo kunt u de toppen inkorten (let op, niet op oud hout terugsnoeien, dan groeit hij niet meer compact). Vergelijk de drie coniferen soorten qua uiterlijk en beslis welke u toevoegt aan uw tuin.

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Dwergcipres

De dwergcipres (Chamaecyparis) is een prachtige plant die solitair geplant kan worden. De naam doet vermoeden dat hij klein is, maar algemeen gezien kan hij behoorlijk hoog worden, zelfs meer dan 10 meter. Gelukkig zijn kwekers ermee aan te slag gegaan en is het gelukt om sommige soorten altijd relatief klein te houden, tot maximaal 50 centimeter. Deze speciaal gekweekte dwergcipressen zijn dus een goede keuze als lage haagplant.

Vaak wordt de dwergcipres verkocht als bolvormige conifeer in een pot. U kunt hem uiteraard ook uitplanten in uw tuin, of u kunt hem zelfs als haagplant inzetten (al zien we hem vaker als solitaire plant). Hij past goed thuis in een klassieke tuin als versiering in perkjes en geeft een prachtig effect als hij andere planten en bloemen om zich heen heeft.

Pinus boompje

De Pinus naaldboom, ook bekend als pijnboom, is een unieke conifeer die prachtig staat in een pot langs het wandelpad of bij uw voordeur. Deze zijn verkrijgbaar in bonsai variant, die het ook goed doen op balkons (bijvoorbeeld in de stad). Vaak verkrijgbaar vanaf een hoogte van zo’n 35 centimeter. Het Pinus boompje in pot is een goede keuze als kleine conifeer.

Wie echter de Pinus als losse conifeer in de tuin wil planten, dient er rekening mee te houden dat hij snel de hoogte én breedte ingroeit. Dat maakt hem minder geschikt als solitaire kleine tuinplant. Vooral met een bol op stam ziet u dat de bol al snel groter wordt en ook de wortels zullen zich relatief snel verspreiden in de grond. De bol is overigens wel eenvoudig te snoeien, al straalt hij ook prachtig als wildgroeier.

Microcachrys Tetragona

De Microcachrys Tetragona wordt ook wel gezien als de traagst groeiende conifeer. De kleinste conifeer die na 10 jaar slechts 40 centimeter gegroeid is. Ze krijgen prachtig rode (vrouwelijk) of bruine (mannelijk) bessen.

Deze mini conifeer is voornamelijk te vinden op hoogtes boven 1.000 meter, vooral in het westen van Tasmanië. De plant is gek op volle zon en vochtige grond. Dat maakt hem minder geschikt voor het Nederlandse klimaat en het is dan ook geen ideale conifeer voor eigen tuin. De kans is klein dat u hem spot bij tuincentra. Daarentegen is het natuurlijk wel leuk om te weten dat hij tot de kleinste conifeer soorten behoort.

Dwergconifeer in pot

Om uw conifeer zo klein mogelijk te houden, kunt u deze in een pot plaatsen. Zo staat hij prachtig in de tuin als solitaire plant. Het voordeel is bovendien dat de dwergconifeer minder ruimte heeft om zich te ontwikkelen, aangezien de wortels zich niet zo ver kunnen verspreiden. Uiteindelijk zal u hem bij groei wel moeten verpotten, want als hij geruime tijd in een te kleine pot doorbrengt dan is de kans groot dat hij afsterft.

Naamgeving: kleine conifeer versus dwergconifeer

Wat overigens nog interessant is om te weten, dat de naam ‘dwergconifeer’ over het algemeen door tuincentra erg breed gebruikt wordt. De meeste tuincentra verkopen dwergconiferen als een plant in pot van maximaal 50 centimeter, maar dat wil niet zeggen dat deze coniferen niet hoger groeien. Wanneer u dus specifiek op zoek bent naar een kleine conifeer, dan kunt u beter letten op de groeiwijze (trage groeisnelheid) in plaats van op de specifieke naamgeving.

Kleine coniferen kopen

Wilt u mini coniferen kopen? Dan raden wij de Taxus of Thuja aan. Koop hem direct op de gewenste hoogte. Heeft u nog vragen over de coniferen of wilt u ze in het echt bewonderen en vergelijken? Kom dan langs in onze kwekerij in Lunteren of neem per e-mail of telefoon contact met ons op. Samen vinden de we de conifeer die het beste past bij uw tuin!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *