Inplanten

Hoe kunt u Ilex (oftewel Japanse Hulst) stekken?

De Japanse hulst staat ook bekend als de Ilex Crenata. Het is een prachtige haagplant die goed tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. Bovendien krijgt hij niet snel last van schimmel en ziektes. Heeft u Ilex in de tuin staan? Wellicht wilt u deze vermeerderen door te stekken. We vertellen hoe u dat het beste aanpakt.

Wanneer Japanse hulst stekken?

De Japanse hulst zelf stekken is gelukkig geen hele lastige klus. De jonge scheuten groeien snel weer uit wanneer u het op de juiste manier aanpakt. Maar voordat u aan de slag gaat is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer u de Japanse hulst het beste kunt stekken.

De Ilex Crenata kan het beste aan het eind van de zomer of begin van het najaar gestekt worden, zodra de plant nieuwe topscheuten heeft ontwikkeld.

Ilex vermeerderen: plan van aanpak

Voor het vermeerderen van de Ilex hebben we voor u een handig stappenplan samengesteld. Na dit stappenplan lichten we de punten nog eens kort toe, met daarbij iets meer uitleg over het waarom en hoe.

  1. Zorg alvast voor schone potten die gevuld zijn met zaai- en stekgrond
  2. Knip de jonge topscheuten op zo’n 15 tot 20 centimeter af
  3. Verwijder de onderste blaadjes
  4. Plaats de stekken in de zaaipotten
  5. Doe bij voorkeur plastic folie over de pot
  6. Zet de potten op een beschutte, lichte plek
  7. Zorg voor de juiste bevochtiging, niet te droog, niet te nat

Aanplantgrond Ilex Crenata

Om Japanse hulst te kunnen stekken is het belangrijk om de juiste bodemconditie te creëren. Daarvoor kunt u het beste speciale aanplantgrond voor de Ilex gebruiken. Wij raden de bodemverbeteraar van Florentus aan. Hierop zal Ilex Crenata normaal gezien goed groeien. Bovendien kunt u deze grond ook gebruiken voor het aanplanten van andere heesters en tuinplanten.

Scheuten knippen

Voor het afknippen van de scheuten kijkt u waar de meest jonge topscheuten zijn uitgekomen. Deze kunt u zo’n 15 tot 20 centimeter afknippen. Daarvoor is het belangrijk om een schone en scherpe snoeischaar te gebruiken zodat de scheuten zo min mogelijk beschadigd worden.

Ilex in zaaipotten

Het beste kunt u de Ilex stekjes in zaaipotten plaatsen en die bijvoorbeeld voor de vensterbank of in een kas plaatsen. Hier staan ze beschut, maar krijgen ze wel voldoende zonlicht. Indien u geen kas heeft dan is keukenplastic over de pot plaatsen een slim idee. Hiermee creëert u als het ware uw eigen kas.

Ilex stekjes bevochtigen

De stekken mogen niet te nat staan, want dan kan de aarde gaan schimmelen. Als ze te droog staan dan loopt u het risico dat ze uitdrogen. Beide opties zijn natuurlijk niet wenselijk. Daarom is het aan te raden om de grond vochtig te houden met een plantenspuit.

Ilex stekjes inplanten

U kunt de stekjes nadat ze wortels hebben gevormd inplanten in de grond. Dit kan in principe het hele jaar door, zolang het maar niet vriest. Een goed moment is in principe in april of mei. Doe het niet net vóór de winter, want dan loopt u het risico dat de stekjes nog niet sterk genoeg zijn.

Afhankelijk van de huidige hoogte van de Ilex stekjes moet u beslissen hoeveel planten u per meter plaatst om de haag op een gezonde en volle manier dicht te laten groeien. Bij stekjes van 20 tot 30 centimeter is dat 7 planten per meter. U leest hier meer over het planten van de Ilex Crenata.

Nieuwe Ilex stekjes kopen

Heeft u momenteel geen Japanse hulst in de tuin staan waarvan u kunt stekken? Of heeft u hier gewoonweg minder zin in of tijd voor? Dan kunt u bij Haag-planten.nl ook Ilex stekjes kopen.

Onze stekken zijn circa 10 centimeter, maar u kunt ook voor een groter formaat kiezen dat u direct kunt inplanten. Of laten inplanten, want de inplantservice van Haag-planten.nl staat graag voor u klaar. Dat ook nog eens met 3 maanden groeigarantie.

Kies hieronder uw favoriete Ilex soort of ga zelf aan de slag met stekken. We wensen u veel succes toe!

Ilex crenata Caroline Upright

2.9514.50
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4559.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

2.4565.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *