Algemeen

Dit zijn de mooiste haagplanten met rode bladeren!

Dit zijn de mooiste haagplanten met rode bladeren!

Wilt u graag een unieke en opvallende tuinafscheiding? Overweeg dan een rode heg! Daarmee geeft u een bijzondere touch aan de tuin. Een warme omgeving waar u graag tijd doorbrengt. Spreekt dit u aan? In dit artikel presenteren we u prachtige haagplanten met rode bladeren. Ook gaan we in op haagplanten met rode besjes.

Rode beukenhaag

De rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) verdient wat ons betreft de eretitel als mooiste haagplant met rode bladeren. Met zijn wat grotere, generfde bladeren en de compacte begroeiing zorgt u voor een luxe uitstraling van de tuinafscheiding. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, verliest de rode beukenhaag géén blad in de winter (wordt dan verward met de haagbeuk). Hij is dus het hele jaar ‘roodblijvend’.

U koopt hem bij ons op een hoogte van 20 tot 80 centimeter en daarna kiest u zelf hoe hoog u de rode beukenhaag laat groeien. Hij schiet zo’n 30 tot 60 centimeter de lucht in per jaar, dus u heeft niet veel geduld nodig om een hoge haag te creëren. Daarnaast laat hij zich uitstekend snoeien (ook drastisch, maar niet op stam) en maakt hij snel nieuwe scheuten aan. Optioneel kunt u planten van de rode beukenhaag afwisselen met die van de groene beukenhaag voor een kleurrijk schouwspel. Daarnaast kunt u hem solitair planten. Waar u ook voor kiest, van de rode beukenhaag kunt u uw leven lang genieten!

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Rode zuurbes

De rode zuurbes (Berberis Thunbergii Atropurpurea) was in de jaren ’70 erg populair. Rode zuurbes hagen waren in deze tijd te vinden in tal van voortuinen. Tegenwoordig zien we hem wat minder vaak, maar dat maakt hem zeker niet minder mooi. Hij heeft wat kleinere bladeren, met een dieprode tot paarse kleur. Ideaal om contrast mee te creëren in de tuin.

Het is een sterke rode haagplant, maar er zijn wel wat factoren om rekening mee te houden alvorens je de keuze maakt voor deze eyecatcher. Ten eerste is het een bladverliezende haagplant, waardoor het niet de beste keuze is voor een privacy biedende haag. Daarnaast heeft hij super scherpe doornen. Deze prikker is dan ook goed voor het weren van inbrekers, maar zal van de andere kant ook voor u niet zo vriendelijk zijn als u gaat snoeien. Dat maakt hem ook minder geschikt voor tuinen waarin kinderen spelen. Dus, hij ziet er prachtig uit, maar overweeg goed of deze ‘nadelen’ voor u een probleem zijn alvorens u voor deze rode haag kiest.

Glansmispel (Photinia x fraseri Red Robin)

De Glansmispel heeft zowel een bijzondere naam als een bijzondere uitstraling. Hij heeft wat langere en redelijk smalle en glanzende rode bladeren. De haagplant is een kruising van verschillende soorten planten uit de Aziatische gebergten. En aangezien hij goed bestand is tegen zon en halfschaduw (geen overmatige schaduw of te veel water) kan hij ook gezien worden in Nederlandse tuinen!

We zien de Glansmispel overigens vaker als losstaande plant, maar steeds vaker wordt hij als haagplant gekozen. In het voorjaar krijgt hij mooie witte bloemen. Overigens kleurt het nieuw uitlopende blad helderrood, later donkerrood naar bruinrood naar donkergroen. Wilt u constant genieten van rode kleurtinten, dan is het aan te raden om de Glansmispel regelmatig te snoeien. Zo zullen er steeds nieuwe scheuten komen en helderrode bladeren groeien.

Haagplanten met rode bessen

Houdt u van de kleur rood in de tuin, maar wilt u geen volledig rode haag? Dan zou u kunnen kiezen voor de Taxus Baccata. Deze prachtige haagplant krijgt namelijk rode besjes in de herfst. Zo gaat u voor een mooie combinatie van groen en rood in de tuin!

De Taxus is ideaal voor een lage conifeer haag. Hij groeit namelijk erg traag, zo’n 25 tot 35 centimeter per jaar, wat veel langzamer is dan alternatieve haagconiferen. Daarnaast blijft hij het hele jaar groen en is hij winterhard. Een hoge Taxus haag is overigens ook mogelijk, want bij Haag-planten.nl koopt u deze mooie haagplant met rode besjes direct tot een hoogte van 300 centimeter.

Ook de Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een optie. Hoe minder u deze snoeit, hoe meer bessen er aan de plant zullen verschijnen. Het grote voordeel is – in tegenstelling tot de bessen van de Taxus – dat deze bessen niet giftig zijn. Ze kunnen zelfs goed verwerkt worden in jams!

U kunt de Olijfwilg ook perfect als solitaire plant plaatsen, om bijvoorbeeld naast uw haag met rode bladeren ook nog wat extra rood in de tuin te laten terugkomen. Laat de Olijfwilg lekker zijn ding doen en geniet van de pracht en praal van deze robuust groeiende plant met rode bessen.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *